fbpx

Afgelopen woensdag (20 september) toonde B&O in Amsterdam aan de pers een aantal van haar nieuwe producten. De bijeenkomst was bij Delight Yoga op het Prinseneiland en dat had een reden: we zijn zo druk met werk en gezin, vol met stress dat we er eigenlijk te weinig een moment rust nemen. Dat moment kan je, volgens B&O, het best genieten met goede muziek uit een goede speaker. Of het nu gaat om TV kijken of het afspelen van een CD of luisteren naar Spotify of een andere streaming dienst, B&O heeft er een oplossing voor. 

Mooi design, goed geluid maar daar zit ook een prijs aan. Liefhebbers weten het, B&O is niet het goedkoopste merk.

Beolab 50

Ik was wat laat bij de bijeenkomst en had in eerste niet door dat ik vlak voor een speaker zat, om precies te zijn de Beolab 50. De opvolger van de Beolab 5 en een zwaargewicht met 61 kg. Er zijn er trouwens twee (het is een stelletje) en met 2100 watt vermogen een beest. Bovenop de Beolab zit een gemotoriseerde akoestische lens die de breedte van het geluid aanpast. Van geluid voor iedereen (108 graden) tot 20 zelf te definiëren sweetspots die waar jij het liefst zit om naar je muziek te luisteren. Reken wel op een 30.000 euro voor een setje. Dat is dus of een auto kopen of een paar speakers hoewel denk ik de mensen die dit willen deze keuze niet hoeven te maken.

 

 

Van een andere orde en een geheel ander ontwerp zijn de BeoSound Shape speakers. Deze speakers lijken ook nergens op, qua ontwerp dan. Het is niet echt een speaker zoals we hem kennen en zoals je kunt zien kan je allerlei combinaties maken van speakers, versterkers en absorbers. Zeker als je een slechte akoestiek hebt, kan je het geluid  absorberend vermogen gebruiken om het te verbeteren.

De speaker worden in een bepaald patroon op de muur geplaatst waarbij jij de controle hebt over het ontwerp. De frontje zijn afneembaar en komen in 8 kleuren zodat je dit kunt aanpassen. Bij de foto hieronder zie je de diverse types (absorber, speaker en versterker). De  interieurarchitecten van Loft4c, Filip Deslee & Keith Baert vertelden over hun ervaringen met deze nieuwe speakers en hoe goed het past in hun minimalistische ontwerp.

Hoe klink dat? Nou ongeveer zo. Vanaf ongeveer 4000 begint de BeoSound Scape.

Als laatste was de BEOVISION Eclipse aan de beurt. Een combinatie van 4K OLED met een behoorlijke ‘in your face’ soundbar die geheel volgens Deens gebruik integreert met de TV. Het lijkt een beetje als een grote dasspeld. Het stuk onder de soundbar is trouwens geen deel van de TV maar een stuk van het ontwerp, er zit geen functionaliteit in maar is puur voor de esthetiek. De BEOVISION is er in 55″ (iets  meer dan 9.000 EUR) of 65″ (bijna 13.000 EUR).

 

B&O en ontwerp

Kortom, een hoop moois van B&O voor de liefhebber waar je voor moet sparen, maar dan heb je ook wat. Het mooiste is dat het ook echt mooi design is en er niet uitziet als bijvoorbeeld een speaker en dat er bij het ontwerp en  de bediening ook rekening wordt gehouden met wat vrouwen mooi vinden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de vrouw vaak de beslissing maakt welke B&O er komen. Dan zie je maar wat ontwerp doet!