Sony Alpha 7s biedt 4k video en zeer hoge lichtgevoeligheid 1

Sony Alpha 7s biedt 4k video en zeer hoge lichtgevoeligheid

Sony heeft de nieuwe Alpha 7S aangekondigd. Het betreft een full frame spiegelreflex met een 12 megapixel nieuw ontwikkelde CMOS-beeldsensor. Deze camera kan fotograferen en filmen in Ultra HD. Ook wel 4K genoemd.  Daarmee wordt bedoeld dat de resolutie 4 keer zo hoog is als full HD.

Full frame en zeer lichtgevoelig

Full frame dat wil dus zeggen dezelfde grootte als de ouderwetse 35mm film. Voordeel daarvan is dat er geen cropfactor meer berekend hoeft te worden. Een 50mm lens gedraagt zich ook echt als een 50mm lens. De nieuw ontwikkelde sensor heeft een in te stellen ISO-gevoeligheid van 50 tot maar liefst 409.600! Ik vind het moeilijk om bij dit soort cijfers nog een voorstelling te maken van hoe dit werkt in de praktijk. Maar volgens mij kun je met dergelijke ISO-waarden in het pikdonker nog fotograferen en filmen zonder hulp van een flitser. Ongetwijfeld heb je dan wel te maken met digitale ruis over je foto’s. Volgens Sony zelf is dat echter extreem weinig. Een uitgebreide test zal moeten uitwijzen hoe goed deze camera – lees hoeveel ruis er zichtbaar is – bij dergelijke hoge ISO-waarden. De Alpha 7S beschikt over een zeer snelle en nauwkeurige 25punts-autofocus wat ook meehelpt om goed te presteren bij weinig licht.

CX78500_wVX9111_front_top-1200

Ultra HD (4K)

Een resolutie die 4 keer hoger is dan full HD. Dit is wel een beetje een marketingterm want de resolutie is in werkelijkheid 3840×2160 pixels. Stukje minder dus dan 4 keer HD (1920×1080 pixels). Dat neemt niet weg dat de Sony Alpha7S in ongekend hoge resolutie kan fotograferen en filmen. Overigens is het dan wel noodzakelijk om ook over een 4K-televisie te beschikken zodat je de beelden in dezelfde hoge resolutie in het groot kunt bekijken.

Heel veel opties en mogelijkheden

De camera biedt ontzettend veel functies die de professionele videograaf en fotograaf moeten helpen om betere beelden te maken. Zo kan er een externe microfoon worden aangesloten voor hoogwaardig geluid onder filmbeelden. Verder beschikt de camera over NFC en Wifi waarmee beelden afgespeeld kunnen worden op andere apparatuur zoals een tv of tablet. Ook zijn daarmee de camera-apps van Sony’s eigen PlayMemories direct bereikbaar.

CX78500_movie_image_01-1200

Prijzen en beschikbaarheid

De Sony Alpha 7S is vanaf komende zomer verkrijgbaar in heel Europa. Prijzen zijn nog onbekend.

Related Posts