Review: Teufel Ultima 25 Active Speakers 1

Review: Teufel Ultima 25 Active Speakers

Van Teufel hebben we al veel getest. Van de monster speaker tot de soundbar tot headsets. Teufel is een van onze favoriete merken wanneer het neerkomt op audio. Goede kwaliteit en goed geprijsd met een niet goed geld terug garantie.

Tijd om eens iets anders te testen, de Teufel Active 25 speakers. Wat zijn dat dan, active speakers? Heel simpel, de Active Speakers hebben een ingebouwde amplifier of te wel versterker er in zitten.

Dat wil zeggen dat je met een actieve speaker, zoals de Active 25 van Teufel eigenlijk geen geen externe versterker nodig. Wil je alleen DAB+ / FM-radio luisteren dan heb je eigenlijk helemaal niets nodig. Eigenlijk is het een actieve en een passieve speaker, omdat de andere speaker het geluid via de kabel krijgt.

Wat zit er in de verpakking?

Om heel het eenvoudig te houden, twee speakers, afstandsbediening met batterijen, DAB/FM antenne, plakvoetjes voor onder de speaker, stroomkabel en 3,5m luidsprekerkabel. Dat is het. Het is wel een groot en zwaar pakket. De actieve speaker weegt 8,5 kg, de passieve weegt 6 kg. Al met al een kilo of 15 inclusief verpakking.

Active Speaker in gebruik nemen

Het in gebruik nemen van de speaker is niet veel werk. Als je alles volgens de quick-start hebt aangesloten kies je als eerste de instelling van de taal, Nederlands is te selecteren. Daarna geef je aan of de actieve luidspreker links of rechts staat (L/R) én of er draadloos nog speakers of subwoofers moeten worden gekoppeld. Rondt de installatie procedure af en je bent klaar om te luisteren. De speaker kan via de voorkant, afstandsbediening of de bovenkant van de actieve speaker worden bestuurd.

Review: Teufel Ultima 25 Active Speakers 3

Aan de voorkant zitten zoals je ziet een aantal knoppen.

Review: Teufel Ultima 25 Active Speakers 5

Hieronder vindt je de functionaliteit.

NummerFunctie
1Aan / Uit Knop
2Bron
3Bluetooth Pairing
4Voorkeuze zenders
Voorkant van de speakers, aan / uit knop onder andere

Aan de achterkant zit ook nog het een en ander aan aansluitingen zoals HDMI en USB.

Review: Teufel Ultima 25 Active Speakers 7

Laten we ze even de revue laten passeren:

NummerFunctie
1Aansluiting PC via USB C
2HDMI aansluiting
3Optische aansluiting
4Aux in L / R, bijvoorbeeld Stereo set
5Aansluiting Passieve Speakers
6Aansluiting Stroom net
7Aansluiting antenne DAB+ / FM
Aansluitingen achterkant

Afstandsbediening

Natuurlijk is er ook een afstandsbediening voor de speaker. De meeste knoppen spreken voor zich, die ga ik niet bespreken. Er is natuurlijk ook een handleiding online te vinden, meegeleverd wordt alleen een quick start guide. Opvallend is dat de speakers niet met een app werken. Je kunt wel op de bovenkant van de active speaker volume, vorige volgende en pauze bedienen. Kijk maar op de foto hieronder.

Review: Teufel Ultima 25 Active Speakers 9

Maar een paar knoppen die pak ik er even uit. Het sterretje bij 1 opent de lijst met radio presets (maximaal 15) waar je door heen kunt scrollen op het display. Nummer twee geeft je toegang tot het menu en de instellingen (zie ook de handleiding) en bij 3 vind je de instellingen voor het geluidsprofiel en de speciale Dynamore Center waarbij een extra spatial geluid wordt gecreëerd door ook zijdelings geluid uit te zenden. Je kunt dit aan of uitzetten.

Als je wilt kan je de voorkant eraf halen en zo de hoge tonen naar voren laten komen. Je ziet duidelijk de tweeter en de bas / mid-range driver. De specificaties zal ik je niet mee vermoeien, je kunt deze nalezen online bij Teufel of in de handleiding. Waarom sla ik deze over? Omdat ik het belangrijker vindt om te vertellen of de speaker goed klinkt dan allerlei specificaties erbij de halen. De specs zijn prima, en hoe de speaker klinkt dat lees je verderop.

Review: Teufel Ultima 25 Active Speakers 11

De vraag is natuurlijk hoe klinkt de speaker?

Als een klok om precies te zijn. Het is moeilijk om het goed over te laten komen. Maar toch even een video. Ik weet niet hoe lang deze erop blijft staan i.v.m. copyright van de muziek. Trek je hem helemaal open dan is het echt een stevig geluid en waarschijnlijk commentaar van buren of huisgenoten. Ik heb hem eigenlijk alleen met radio en Spotify getest, om de dood eenvoudige reden dat ik geen cd speler of platenspeler heb en we al een soundbar heb voor de TV / PS 5 console.

Conclusie en kosten

Dit is de eerste keer dat ik een active speaker test, en ik heb dan ook niet veel vergelijkings materiaal. Wel natuurlijk met andere Teufel producten, wat we hebben er best al een hoop getest. Dit is een echt Teufel product qua kwaliteit. Het geluid is goed en de aansluitmogelijkheden ook. De HDMI-aansluiting is perfect voor games, om bijvoorbeeld je console extra goed geluid te geven. En met USB kan je hem ook aan je PC koppelen.

Is er iets wat ik mis? Ja dat is er. Het zou mooi geweest zijn als er ook internet radio op zou zitten. Dan kan je ook buitenlandse zenders via internet benaderen. Nu kan het ook wel maar dan moet je het via je telefoon doen.

Als je de Active 25 bijvoorbeeld naast een soundbar van Teufel hebt staan (mijn eerste test scenario) dan hou je problemen met de afstandsbediening want die schakelt mogelijk beide dan uit. In de praktijk is dit geen issue omdat de producten dezelfde functionaliteit hebben en dus niet echt samen in een ruimte zullen staan.

De prijs van net geen 500 EUR is pittig en voor dat geld denk ik dat ze concurrentie hebben bijvoorbeeld van de eigen soundbars, waarvan de goedkopere versies in dezelfde prijsklasse zitten. Qua concurrentie zie ik niet zo heel veel bij Bol en Coolblue. Het is blijkbaar toch een bijzonder product waar niet heel veel bedrijven iets in leveren. Hoe dan ook, Active 25 is een goed setje speakers waar je veel plezier en geluid van gaat krijgen.

Related Posts