Sony doet het weer met twee geweldige koptelefoons 1

Sony doet het weer met twee geweldige koptelefoons

Onlangs introduceerde Sony een heel nieuwe set met koptelefoons. Na het succes van de MDR 1000x die ook bij ons als heel goed uit de bus kwam, testten we nu een tweetal microfoonkoptelefoons van Sony namelijk de MDR XB950N1  en de opvolger van de MDR 1000x, de WH 1000X M2.

Waarom twee koptelefoons?

Dat is een goeie vraag.  Wat we hebben gezien met de Sony MD X 1000 was dat de prijs aanzienlijk was, ongeveer zo’n € 359 inclusief de btw. Daarvoor krijg je wel zover ik kan overzien een koptelefoon met een geweldige ANC (Active Noise Cancellation) voor maar de prijs maakt het niet voor iedereen een heel toegankelijk toestel. Want je moet er natuurlijk wel eventjes bijna € 400 voor uit de portemonnee halen.

Sony doet het weer met twee geweldige koptelefoons 3
WH-100XM2 ANC headphone

Vandaar dat we een goedkopere broer hebben getest en natuurlijk de nieuwe versie: de WH 1000X M2. Beide  met ANC en beide ook duidelijk anders.

Laten we beginnen met de grote broer de WH 1000 X M2. Deze lijkt sterk op de eerdere versie en daar is niks mis mee. Zoals gezegd de nooit scans lezing mogelijkheden waren ontzettend goed en ook de bediening op de schelp is iets wat het heel handig maakt. Het handig hiervan is, dat je niet hoeft te zoeken naar de toetsen maar dat de hele rechterschelp eigenlijk een bedieningsoppervlak is dus niet meer kijken naar waar zit nou de harde zachte knopnee op het moment dat je met je hand over de schelp naar boven toe veegt gaat het geluid vanzelf harderveegje naar beneden dan gaat het geluid vanzelf langzaam. Ook is het mogelijk om hiermee telefoongesprekken op te nemen maar ook liedjes verder te spoelen of terug te spoelen.

Verpakking

Wat zit er in de verpakking na je krijgt in ieder geval een tasje om de microfoon onder koptelefoon in mee te nemen en daarin zit een micro USB-kabel om op te laden een plug voor het geval dat je een vliegtuig hebt waarbij je in plaats van een Jack een dubbele Jack nodig hebt met een separaat linker en rechtergeluid en natuurlijk de kabel om de het gewoon een tekort te verbinden met een laptop of een smartphone of tablet voor het geval je geen gebruik wil maken van Bluetooth.

Laden

Als je tien minuten oplaadt kan je tot 70 minuten geluid afspelen en in totaal kan je 30 uur geluid afspelen als je volledig opgeladen bent. Dat is in principe genoeg voor een lange vlucht zelfs naar Australië of Nieuw-Zeeland. Zeker omdat je tegenwoordig in de vliegtuig heel vaak de mogelijkheid hebt om je koptelefoon op te laten. Nu we toch over het vliegtuig hebben de mogelijkheid om nooit scans lezen uit te zetten door eenvoudigweg je hand over de rechter als ogen schelp te leggen is enorm handig want zoals gezegd nooit scans lezen is uitermate goed en als je niet oplet hoor je volledig niet wat iemand tegen je zegt dat kan vervelend zijn als bestuurders net langskomt met iets lekkers te drinken.

App op je mobiel

Om de koptelefoons te gebruiken kan je ook de app gebruiken. Voor iedere model zijn er andere settings, natuurlijk afhankelijk van de functionaliteit van de koptelefoon.

Sony doet het weer met twee geweldige koptelefoons 5

Voor de andere koptelefoon ziet het scherm er zo uit.

Sony doet het weer met twee geweldige koptelefoons 7
Sony App voor de MDR-XB950N1

Verschillen MDR-1000 en de WH-1000XM2?

Wat zijn de grote verschillen tussen de bh 1000 X M2 en zijn voorganger de MDR 1000. Eigenlijk niet zoveel ze zijn vrijwel identiek met wat nuances voor wat betreft de kleur van het metaal en van de oordoppen zelf.

Net zoals een voorganger zit de koptelefoon gewoon ontzettend lekker en sluit die je zoals al eerder gezegd volledig af van de dingen die om je heen gebeurt.

Ook kan je gerust lange tijd met de koptelefoon zitten of het nou een vliegtuig is of op kantoor om je af te zonderen en rustig te kunnen werken ik krijg niet gauw last van de koptelefoon omdat hij claimt of op een nare manier op je oor zit.

Niet iedereens oren zijn natuurlijk hetzelfde dus als je een koptelefoon als deze doorgaan aanschaffen en je weet van jezelf dat je in het verleden koptelefoons heb gehad die wat minder lekker zaten kijk dan of je een keer ergens kunt uit testen als de vorige bij jou ook goed zat met de vorige bedoel ik natuurlijk de vorige Sony dan kan je deze gerust nemen want het is eigenlijk hetzelfde product maar dan net weer een stukje beter op een aantal vlakken.

De koptelefoon is ook opvouwbaar zodat je hem makkelijk meenemen je kunt koptelefoon schelp naar binnen toe draaien en zo gaat je ook in het tasje zoals ook de foto kunt zien.

Wat ook nog het zelfde is, is dat de NRC chip nog steeds in het linkeroor is verwerkt zodat je op een makkelijke manier kunt verbinden met je koptelefoon.

Hoe werkt de koptelefoon getest na eigenlijk op een aantal manieren. Deze keer kregen de koptelefoon niet vlak voor een lange reis naar de Verenigde Staten maar heb ik hem eigenlijk gewoon op kantoor getest zowel deze als zijn jongere broertje. Ik heb daarbij een aantal muzieksoorten afgespeeld van klassiek tot pop van gescreende diensten via Nederland FM tot Spotify tot het afspelen van mp3’tjes op mijn mobiele telefoon en op mijn laptop. Dit zijn eigenlijk de meest voorkomende joodse cases waren voor het gebruik van een koptelefoon.

Wat niet veel mensen weten is dat ook op de optimalisatie feature in de koptelefoon zit die kijkt in hoeverre je afgesloten bent van de buitenlucht bijvoorbeeld omdat je een bril op hebt of omdat je veel haar en pas daarbij het geluid aan.  in dezen dit model gebruikt hij een druksensor ook. Deze druksensor mee meet de luchtdruk in je directe omgeving en past het geluid daarop aan zodat je de beste nooit scans lezen. Die krijgt bij de Sony zit natuurlijk ook een dier kunt downloaden op je mobiele telefoon deze app stelt je in staat om de microfoon de koptelefoon broederlijk nog meer aan te passen deze app is er natuurlijk voor Android en voor iOS en kan gevonden worden in de respectievelijke App Store of Play Store.

Sony doet het weer met twee geweldige koptelefoons 9
De twee geteste headphones

 

Sony MDRXB950N1

Ook de MDR XB950N1 heeft de mogelijkheid om door middel van NRC te verbinden met je mobiele telefoon en gebruikt ook de app die ook beschikbaar is voor de andere koptelefoon.

Sony doet het weer met twee geweldige koptelefoons 11
MDR-XB950N1

Wat opvalt is dat als je kijkt naar de bediening van de MDR-XB950N1dat het toch op een andere manier gaat en dat waar je bij de MH 1000-XM2 makkelijk kunt voelen en bedienen omdat alles op de rechter oorschelp zit. Gaat het hierbij veel minder makkelijk gaat er is een speciale knop voor Aan en BASS EFFECT, op de linker oorschelpen op de rechter oorschelp zit een knop voor harder /  zachter plus een vooruit / achteruit knop die je moet bedienen was als ze voor het eerst met de koptelefoon aan de slag gaat zal je waarschijnlijk even aan het rommelen zijn voor dat je het gevoel er voor hebt.

Deze koptelefoon zit niet zo lekker als de WH-1000Xm2. Het klemt iets meer om het hoofd en zit daardoor ook minder.

Waar deze koptelefoon natuurlijk voor gemaakt is is voor muziek met heel veel BASS en dat heb ook uitgetest in dit geval heeft het weinig zin om een voorzichtig pianoconcert luistert.  Natuurlijk heb ik dat wel gedaan maar meer om te luisteren hoe het klinkt, minder dan dat ik er erg veel van verwachtte.

Maar ik ben in zekere zin ook een filestijn als het op koptelefoons aangaat. Persoonlijk ben ik van mening dat hem als je dat het aankomt bij koptelefoons dat er eigenlijk qua geluid bijna geen slechte meer zijn en maar dat hangt ook vanaf hoe je zelf naar muziek luisteren. Muziek staat bij mij vaak op tijden het lopen maar dan met een in-ear koptelefoon ipv over ear. Ik ben zeker geen luisteraar die alle hoge, midden en lage tonen nauwkeurig wil horen.

Of je het nou met of zonder BASS Effect doet, er zit een goede bass in, dat is zeker. Maar ook voor andere genres valt er van de koptelefoon te genieten.

Oordeel

Beide koptelefoons zijn prima en spreken verschillende doelgroepen aan. Zoals de meer BASS liefhebber die mogelijk gaat voor het model met EXTRA BASS en de meer ANC purist die op het gebied van ANC het neusje van de zalm wil hebben.Want de WH1000XM2 is weer de non plus ultra (de beste, imho) op het gebied  van ANC. De laaste is ook beter qua gebruiksgemak, met name de goede bediening op de rechter oorschelp is geweldig.

Als je het geld  kunt missen dan zou ik voor de WH-1000X2M gaan. Het geluid is beter en het draagcomfort groter. Daarnaast zit een een stevig tasje bij om alles in op te bergen in plaats van een zakje.  Voor minder dan de helft en als je echt houdt van een lekkere bas is de MDR-XB950N1 een goede keus binnen het scala van Sony.

Hoe dan ook, beide doen het goed, zitten prima (de een beter dan de ander) en je kunt ze zowel gebruiken om je af te zonderen op kantoor als ook gewoon in de trein naar muziek luisteren.

Sony WH-1000XM2 bij o.a. Coolblue voor EUR 360  . 

Sony MDR-XB950N1 bij o.a. Coolblue voor EUR 149.

 

Related Posts