Review: Philips Curved 49" Business Monitor 49B2U6900CH 1

Review: Philips Curved 49″ Business Monitor 49B2U6900CH

We werken steeds vaker thuis, dat is wel een van de dingen die COVID heeft veranderd ten goede. Een goede monitor is daarbij eigenlijk een noodzaak, want het scherm van je laptop (ik ga er even vanuit dat je een laptop hebt van je werk) heeft natuurlijk een behoorlijk kleine afmeting. Ik zelf heb twee 32″ schermen op mijn bureau staan, maar is het niet handiger om er een scherm van te maken?

In dit review kijk ik naar een bijzondere monitor van Philips, namelijk eentje met een 49 inch beeldscherm, maar dan eigenlijk langgerekt met andere woorden: het is een monitor die dezelfde functionaliteit biedt (en meer) dan twee monitoren naast elkaar.

Meer dan een curved monitor

Want het is meer dan een monitor, er zit ook een ingebouwde webcam in (met AI tracking mode) en een KVM (Keyboard Video Mouse) switch, zodat een toetsenbord / muis kan worden gebruikt op twee via USB-C aangesloten PCs, bijvoorbeeld een desktop PC en een laptop.

Als je kijkt naar de manier waarop je de monitor kan instellen dan is er een PIP (Picture in Picture) mogelijkheid waarbij een van de twee bronnen klein wordt weergegeven en een PBP (Picture By Picture) die twee QHD schermen tegelijk laat zien. Ook handig als je bijvoorbeeld een beveiliging camera als HDMI feed wilt hebben in de rechter boevenhoek. Niet alle systemen ondersteunen de hoge resolutie vanuit het bios dus let daar op dat jouw systeem of systemen dat wel doet.

Maar of je nou een of twee apparaten aansluit, meer scherm is in mijn beleving altijd goed.

Wanneer is een dergelijk monitor handig?

Iedereen die bijvoorbeeld software ontwikkeld met bijvoorbeeld Eclipse of een andere IDE (integrated development environment voor Java ontwikkeling) waardeert een groot scherm.

Sterker nog, twee schermen, of in dit geval een scherm wat extra groot is is eigenlijk nog beter zodat je twee vensters tegelijk open kunt hebben bijvoorbeeld een stuk documentatie en je ontwikkelomgeving voor. Ook voor het gebruik met bijvoorbeeld Excel en grotere Word documenten is de monitor handig. Je kunt dan meerdere pagina’s te gelijk zien en ook nog lezen.

Als je in een teams of zoom call zit en je deelt je scherm, bijvoorbeeld in de volledige breedte het window open , kan het zijn dat aan de andere kant dit niet helemaal goed overkomt. Dan dan is het handiger om het venster eventjes tot een normale QHD resolutie (zeg maar de helft van het scherm) terug te zetten zodat de andere kant ook goed kan zien wat ik zie. Je hoort het vanzelf wel als je je scherm deelt tijdens een sessie.

Resolutie

De monitor in kwestie is de 49” Dual QHD Curved Business monitor (49B2U6900CH).  Deze heeft een maximale resolutie van 5120 x 1440, oftewel 2 x een QHD monitor (2560 x 1440). Ik bereikte deze resolutie echter alleen met de USB-C kabel, bij gebruik van een HDMI kabel was de maximum resolutie 3840 x 1080.

Review: Philips Curved 49" Business Monitor 49B2U6900CH 3

Er worden een USB C/A kabel, Displayport kabel en HDMI kabel meegeleverd, naast natuurlijk de power kabel.

De monitor kan kantelen, 15 graden naar voren en achteren en 30graden naar links en naar rechts. Via het menu kan ook de instelling van de monitor (bijvoorbeeld beeldscherm mode, maar ook welke input) worden geselecteerd. Dit is een boom menu, dat wil zeggen dat je een aantal snel knoppen hebt maar ook een mogelijkheid om alle instellingen aan te passen.

Review: Philips Curved 49" Business Monitor 49B2U6900CH 5

Energie verbruik

Helaas is het energieverbruik van de monitor aan de hoge kant, het heeft een F en verbruikt 43 kWh aan stroom op 1000h. Dat is wel een nadeel van de monitor. Maar het is wel iets wat meer Philips monitoren hebben, degene die we getest hebben hebben allemaal een hoog energie verbruik, zoals je kunt zien aan het EU Label.

Review: Philips Curved 49" Business Monitor 49B2U6900CH 7

Aansluitingen

De monitor heeft een groot aantal aansluitingen, natuurlijk HDMI en Display port. Een klein overzicht:

LocatiePoortAantal
Onderaan achter de voetHDMI2
Onderaan achter de voetDisplay port1
Onderaan achter de voetUSB C2
Onderaan achter de voetUSB2
Onderaan achter de voetNetwerk (RJ45)1
Linker zijkantAudio (mini jack)1
Linker zijkantUSB C (15w / data)1
Linker zijkantUSB (Fast Charger)1
Linker zijkantUSB1

Wat opvallend is dat USB eigenlijk nu wel de dominante standaard gaat worden voor zowel de monitor als de PC kant. Dat wil zeggen dat HDMI en Display Port steeds minder relevant worden omdat USB-C meer mogelijkheden biedt. Want de webcam werk alleen op USB-C connectie.

Aan de linkerkant zit een haakje waaraan je een koptelefoon kunt hangen, niet super functioneel maar wel grappig. Ook is de monitor in hoogte verstelbaar, vanaf het blad is het minimaal 5,5 cm en maximaal 21 cm.

Review: Philips Curved 49" Business Monitor 49B2U6900CH 9
Haakje voor de koptelefoon

Werken met de monitor

Ik heb de monitor gedurende twee weken gebruikt voor dagelijks werk en ik moet zeggen dat het prettig is om met een dusdanig grote monitor te werken. Met name de mogelijkheid om een window naar het naar de bovenrand (in het midden) te schuiven en wel een automatisch in te delen op een half gedeelte van het scherm is echt heel prettig. De monitor is goed in elkaar te zetten, aan de onderkant van de voet zit een schroef die je eenvoudig aandraait.

Het feit dat hij een ingebouwde webcam heeft is ook heel handig. Als je op de webcam drukt als hij In de monitor geschoven is komt hij langzaam naar boven. Links onderaan op het beeldscherm er zit de mogelijkheid om met een knop om op stil te zetten en ook een gesprek op te nemen.

Conclusie en Kosten

De monitor is een prettige monitor om mee te werken. Hoewel de focus van het review zakelijk is kan het geen kwaad om te vermelden dat Microsoft Flight Simulator er ook erg goed uitziet op deze monitor.

Er zitten echt prettige snufjes op en aan zoals de ingebouwde webcam wat het tot een complete monitor maakt. Voor eenvoudig een monitor voor thuiswerken maar ook als je meerdere computers hebt die je wilt aansluiten. Het energielabel en de adviesprijs van 1039 EUR (inclusief BTW) zijn eigenlijk het enige nadeel wat we konden vinden.

Voor veel minder dan dat geld kan je ook twee monitoren kopen, je betaalt dus echt voor het grote formaat. Echter is het ook wel weer zo dat je niet altijd 2 monitoren kunt aansluiten op bijvoorbeeld een laptop, vaak zit er een HDMI aansluiting op, echter nieuwe laptops met USB-C hebben naast een HDMI aansluiting ook vaak een of meerdere USB aansluitingen.

Let trouwens ook op of je laptop of PC de resolutie ondersteund. Ik merkte ook dat via HDMI ik niet de maximale resolutie kan halen, sommige oudere systemen ondersteunen die resolutie helemaal niet.

Naast het geld wat de monitor kost, is het natuurlijk wel zaak dat je de ruimte hebt voor de monitor op te bureau, de monitor is bijna 120 cm breed. Kortom, een prettige monitor voor iemand die graag het overzicht wil bewaren en het geld er voor over heeft.

Related Posts