Plantronics BackBeat Sense featured bag

Review: BackBeat Sense headphones – te bescheiden!

De BackBeat Sense draadloze, on-ear headphones is een kwalitatieve headset met handige premium features als Autopause, OpenMic en Bluetooth-verbinding tot 100 meter. Thijs testte hem.

Tijdens de perspresentatie van Plantronics werden de Voyager Focus (zakelijke markt) en de BackBeat Sense headphones geïntroduceerd. Ik kreeg beide mee naar huis en testte de BackBeat Sense als eerste, en met veel luisterplezier.

Plantronics BackBeat Sense featured bag

Plantronics is bekend van headsets voor de zakelijke markt (denk aan call centers), maar bijvoorbeeld ook de BackBeat FIT, de draadloze in-ear-headphones voor sportieve muziekfans. Met de BackBeat Sense zetten ze een stap in de markt voor on-ear-headphones.

De BackBeat Sense wordt geleverd in een stijlvol vormgegeven doos. In de doos, verstopt onder zwart cadeaupapier, vind je de headphones, een stoffen meeneemtas voor de headphones, kabeltjes en een summiere handleiding in vele talen. Het opladen van de draadloze headphones (voorzien van lithium-ion batterij voor 18 uur luisterplezier) gaat via een mini-usb-kabel. Handig is dat je bij het aanzetten van de headphones hoort wat het batterijniveau op dat moment is (high, medium of low). Deze informatie kun je ook oproepen door op de bedieningstoets op de rechter-oorschelp te drukken. Vijf mini-LED’s op de oorschelp geven eveneens een indicatie van het batterij-niveau. De BackBeat Sense biedt keuze uit maar liefst 14 talen, maar helaas geen Nederlands.

Het pairen met je telefoon verloopt snel. Binnen enkele tellen kun je je favoriete muziek streamen, dus zet je koptelefoon gauw op. De oorkussens zijn voor het gemak voorzien van subtiel geperforeerde R en L. Veel belangrijker nog is dat de zachte oorkussens heerlijk zitten, ook als je deze uren achtereen op hebt. De bediening van de muziek is geïntegreerd in de linker-oorschelp. De functies zijn Play/Pause, Forward en Back. Het gewicht van de BackBeat Sense is slechts 140 gram, superlichtgewicht vergeleken met bijvoorbeeld de Beats by Dre Studio wireless van 500 gram. De Sense is niet voorzien van actieve noise-cancelling, maar de oorkussens isoleren het omgevingsgeluid prima.

Het geluid van de BackBeat Sense is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Woodz Headphones van VanHout minder bombastisch. De een zal dit vlak of neutraal noemen, de ander uitgebalanceerd. Persoonlijk vind ik dat het geluid prima in balans is. Een nummer als ‘Dead Inside’ van Muse heeft een heerlijke bas, zonder dat dit overheerst. Ook een live-performance, of het nu een oude opname van Queen in het Wembley Stadium, de vrolijke ska van The Specials of de zoetgevooisde stem van Milo, het klinkt echt lekker!

backbeat-sense-black-straight-on  backbeat-sense-sideview

Premium features

De BackBeat Sense is voorzien van enkele premium features die overduidelijk afkomstig zijn uit de zakelijke producten van Plantronics. De eerste is er een waar ik heel enthousiast over ben: de Autopause. Door slimme sensoren in de oorschelpen signaleert de koptelefoon of ie nog op je hoofd zit of niet. Zodra je ‘m afzet, wordt de muziek automatisch gepauzeerd. Dit bespaart niet alleen batterij, maar scheelt ook irritaties van de mensen om je heen. Die luisteren namelijk niet ongewild naar jouw muziek, terwijl jij op de wc zit.

Een andere, handige, feature is de OpenMic-functie. Stel je zit net lekker te luisteren (en mee te zingen) met de nieuwste van RedFoo of Gerard Joling en er staat iemand druk gebarend voor je die iets tegen je wilt zeggen. Dan kan je natuurlijk de koptelefoon afzetten, of je drukt op het kleine rode knopje onder de linker-oorschelp. Hiermee mute je niet alleen je muziek, je opent ook de ingebouwde microfoons zodat je je collega of vriendin goed kunt horen zonder de headphones af te zetten.

Tot slot is de BackBeat Sense voorzien van Bluetooth class 1 in plaats van de standaardklasse. Hierdoor is het draadloze bereik niet 10 maar 100 meter. Dus als je de BackBeat Sense ook op je werk gebruikt, hou je ‘m gewoon op als je naar de kantine gaat. Overigens is met de bijgeleverde 3,5 mm jack ook een bedrade aansluiting te maken.

Mijn mening over de BackBeat Sense

De BackBeat Sense headphones zijn van hoge kwaliteit, getuige onder meer het lichte gewicht van slechts 140 gram, draadloos over lange afstand dankzij de Bluetooth 1 klasse en de premium features als Autopause en OpenMic. Het geluid is prima en de bediening werkt goed.

Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat de Backbeat Sense te bescheiden is. Ondanks al dit moois, wordt ie geleverd in slechts twee basiskleuren, bruin en wit. Met een paar opvallende kleuren, zoals bij Beats of Skull Candy, en betere verkrijgbaarheid verwacht ik dat een plekje veroveren op de overvolle headphones-markt makkelijker is. De prijs is met zo’n 200 euro niet te hoog (voor een draadloze on-ear-headset), maar vergeleken met de Beats Studio wireless headphones à € 349 krijg je met de BackBeat Sense qua features absoluut meer waar voor je geld. De BackBeat Sense is de vijf sterren meer dan waard!

Prijs en verkrijgbaarheid

De BackBeat Sense is verkrijgbaar bij Centralpoint, bol.com en binnenkort ook bij Coolblue. Adviesprijs is € 199.

Related Posts

Review: Skullcandy Uproar Wireless

Skullcandy is bekend van hippe in-ear en on-ear koptelefoons. Onlangs werd de nieuwe Uproar gelanceerd. Een wireless koptelefoon in het midden prijssegment en Arjen mocht hem testen.