Review: UE Boom 1

Review: UE Boom

Laat ik maar gelijk beginnen, een wireless speaker is een bijna onmisbare accessoire bij een tablet of smartphone. Voordat ik mijn eerste review deed van een wireless speaker had ik trouwens wel een andere mening: er KOMT toch geluid uit die speakers van mijn tablet, dus waarom zou ik een externe speaker nodig hebben?

Ik had geen rekening gehouden met twee dingen: ten eerste is een tablet of smartphone ook een product dat je samen met je vrienden of familie  gebruikt en dan is de speaker van het apparaat niet voldoende en ten tweede het goede geluid dat uit wireless speaker zoals de UE Boom komt.

UE (kort voor Ultimate Ears) is een merk van Logitech. Bij muzikanten is UE bekend om de personal fit earphones die ze voor muziekprofessionals ontwikkelen.  Ze brengen nu ook een wireless speaker uit voor consumenten, jij en ik dus.

In principe zijn twee dingen belangrijk bij een wireless speaker:

  • Er moet goed geluid uitkomen;
  • De speaker moet makkelijk te koppelen zijn, bij voorkeur via zo veel mogelijk opties.

Over het geluid kan ik makkelijk zijn: dat moet gewoon goed zijn. Ga ik in mijn test allerlei muziekstukken luisteren (Klassiek, Pop en Jazz) om te zien hoe het klinkt? Ja! Ga ik een analyse maken welke muziek goed / minder goed / slecht klinkt? Nee! Ten eerste omdat ik qua geluid een filistijn ben (alhoewel niet zo erg als in de sketch hieronder) en ten tweede omdat we over gadgets schrijven.  De review gaat dan meer over gadgets dan over woofers en tweeters.

Het aansluiten van de speaker moet eenvoudig  zijn. Bijvoorbeeld via Bluetooth, mini jack of USB. In dit geval is het: hoe meer hoe beter. De UE Boom is aan te sluiten via Bluetooth en mini jack (de kabel is helaas niet meegeleverd).

Uiterlijk

boomDe speaker heeft een cylindrische vorm. Mijn testversie was wit met blauw. Aan de bovenkant zitten twee knoppen: Aan/Uit en Bluetooth-knop. Aan de voorkant een grote + en – waarmee je, je raadt het al, het geluid harder en zachter kunt zetten (of natuurlijk op je tablet of smartphone). Aan de onderkant zit de micro USB-aansluiting en de mini jack. Ook zit er een schroef die je kunt losmaken om, met een afsluitring, beide aansluitingen  waterdicht af te sluiten.

De verpakking van de UE Boom lijkt trouwens wel op een fles whisky. Voor sommigen zal de inhoud, een wireless speaker, USB-kabel en oplader een teleurstelling zijn, voor anderen weer niet. Als je het vanuit het oogpunt van kosten bekijkt: een UE Boom kost ongeveer hetzelfde als een fles Johnny Walker Blue Label (zonder korting).

De Boom is trouwens spatwaterdicht, wat goed uitkomt als je de speaker buiten gebruikt.

Aansluiten

De aansluiting is kinderspel. De eerste keer wordt gelijk Bluetooth aangezet en hoef je op je op je tablet of smartphone alleen maar de Bluetooth aan te zetten en daarna heb je geluid. Zolang je niet verder dan maximaal 15 meter van je tablet af gaat blijft de verbinding in stand, daarbuiten wordt de verbinding verbroken.

Je kunt maximaal 15 uur de speaker gebruiken, afhankelijk hoe hard het volume staat. Als de Boom leeg is, laad je hem op met de USB-kabel of de speciale oplader (beide knalgeel en bijgeleverd).

Bediening

Omdat er maar een paar echte knoppen op zitten is de bediening eenvoudig. Zodra je hem aanzet en je hebt Bluetooth aanstaan op je device hoor je dat de speaker is verbonden. Met de plus en de min zet je hem harder of zachter. Verbinden met een nieuw device is eenvoudig, je drukt op de Bluetooth-knop op de bovenkant en zoekt op het nieuwe apparaat de speaker. Simpel!

Opties

Er zijn niet zo veel opties bij deze speaker. Wat wel aardig is: je kunt met de Android / iOS app de instellingen van de speaker veranderen. Bijvoorbeeld de equalizer instellingen (3 verschillende standen) maar ook twee UE Booms koppelen aan een device. Je hebt dan de keuze om links over de ene speaker te sturen en rechts op de andere speaker af te spelen of beide speakers stereo te laten afspelen. Ook kan je je tablet en smartphone tegelijk aansluiten en wisselen tussen deze twee met afspelen.

Als de speaker gekoppeld is met je smartphone kan je hem, als je gebeld wordt, ook gebruiken als speakerphone

Geluid

Het gaat natuurlijk ook om hoe de Boom klinkt. Daar kan ik kort over zijn, er komt een prima geluid uit. Ik heb het vergeleken met het geluid van de Jabra Solemate, een wireless speaker die ik ongeveer een jaar geleden heb getest. Het geluid is vergelijkbaar, hoewel ik vond dat bij klassieke muziek de Boom een iets voller geluid gaf. Maar dat zijn vergelijkingen zo op het oor, geen wetenschappelijke tests. Kortom, de Boom geeft een prima geluid.

Oordeel

De Boom is een prima wireless speaker die makkelijk aan je tablet of smartphone te koppelen is. Het is echte Logitech-kwaliteit en oog voor design. Nadeel is wel dat er niet erg onderscheidende features zijn ten opzichte van andere speakers (zoals de Jabra). De app is een leuke toevoeging maar biedt niet veel extra’s. Een ander nadeel is ook de prijs: de UE Boom heeft een adviesverkoopprijs van € 199 en is verkrijgbaar in 6 kleuren.

Related Posts
FREITAG-x-SENNHEISER-Quintett-Photo
Lees meer

Nieuwtje: Sennheiser x Freitag limited editions

Sennheiser en Freitag hebben een nieuwe limited edition serie hoofdtelefoons gepresenteerd. Freitag is bekend geworden met zijn unieke messenger bags gemaakt van gerecyclede vrachtwagenzeilen en heeft nu de Sennheiser URBANITE onder handen genomen. Het resultaat is een gelimiteerde oplage van 1500 'F703 SENNHEISER × FREITAG' modellen met elk een compleet unieke stijl.
Activeon CS action cam
Lees meer

Review: Activeon CX actioncam – topper!

Thijs had de luxe om de Activeon CX action cam te testen tijdens mtb-ritjes en hij dropte hem ook even in de vijver. En, ondanks zijn valpartij, is hij enthousiast over deze action cam die de concurrentie met Go Pro aan kan.