Review: Sony SmartBand SWR10 1

Review: Sony SmartBand SWR10

Veel partijen komen tegenwoordig met smartwatches of fitness trackers. Een fitness tracker is een “wearable” waarmee je informatie kunt verzamelen over je lichaam. Beweeg je genoeg, wanneer dan en hoe intensief? Of, hoe heb je geslapen? Eerder heb ik al gekeken naar de Jawbone UP24. Inmiddels heb ik ook gekeken naar de Sony SmartBand SWR10, graag geef ik je een indruk. Af en toe zal ik hem ook met de Jawbone UP24 vergelijken.

De Jawbone UP24 en de Sony SmartBand SWR10
De Jawbone UP24 en de Sony SmartBand SWR10

Apps nodig

De Sony SmartBand SWR10 is alleen geschikt voor Android, mensen met een iPhone kunnen hier dus geen gebruik van maken. Het eerste wat opvalt bij de installatie is dat je drie(!) apps moet installeren:

  • Sony Smart Connect, hiermee kun je gemakkelijk verbinding maken met je SmartBand,
  • Smartband, hiermee beheer je je Smartband en kun je het gedrag van de Sony SmartBand SWR10 instellen,
  • Lifelog, dit is de daadwerkelijke app die laat zien wat je zoal gedaan hebt.

De hardware

De Sony SmartBand SWR10 is minder chique dan de Jawbone up24. Hij is wat breder maar veel dunner. Feitelijk is het een losse sensor (de “Core”), die je in het rubberen bandje schuift. Deze sensor haal je er ook weer uit als je de gadget wil opladen. De Sony SmartBand SWR10 zit erg lekker om je pols. Het dichtdoen van de sluiting is alleen wat lastig. De band is in verschillende kleuren te krijgen.

Life bookmarks

De Sony SmartBand SWR10 heeft één knop. Hiermee kun je onder andere een “life bookmark” maken. Stel, je maakt wat leuks mee, dan leg je hiermee met één druk op de knop vast waar je was op dat moment, welke foto’s je daar gemaakt hebt, etc.

Nooit meer je telefoon kwijt

Je kunt instellen dat de Sony SmartBand SWR10 gaat trillen zodra je te ver van je telefoon bent. Zo vergeet je je telefoon nooit meer, is het idee. In de praktijk kan dit ook lastig zijn. Laat je bewust je telefoon op tafel liggen en loop je even de tuin in, begint hij te trillen. Ookal ben je je telefoon niet ‘echt’ vergeten.

Notificaties

Een andere functie is dat de Sony SmartBand SWR10 kan trillen wanneer je een bericht of notificatie krijgt of gebeld wordt. Heb je je telefoon dus op stil staan en in een tas zitten, dan weet je alsnog dat er iets binnen komt.

Waterdicht

Sony maakt veel mobiele gadgets (telefoons, tablets, etc.), en dus ook de Sony SmartBand SWR10, waterdicht. Dit is prettig, je kunt ‘m dus gemakkelijk schoonmaken en je stapt er zo mee onder de douche.

Wekker

Net als de Jawbone UP24 kan de Sony SmartBand SWR10 je wakker maken als je in een lichte slaapfase zit.

Muziek bediening

Je kunt instellen dat je je muziek kunt bedienen met de Sony SmartBand SWR10. Dit is een aardig idee, maar werkt voor geen meter. Door te tappen op de band moet je doorgeven wat je wilt. Vaak wordt het commando verkeerd geïnterpreteerd en wekt het irritatie op.

Lifelog app

Lifelog is de app die je dagelijks gebruikt en die je ”fysieke, sociale en entertainmentactiviteiten vastlegt”. Mijn eerste indruk was dat je te maken hebt met een complexe interface. Zonder enige uitleg krijg je heel veel te zien, maar het is niet duidelijk waar je naar kijkt.

Na een poos went dit echter en is de werking ontzettend gemakkelijk. Naast beweging, die de Sony SmartBand SWR10 meet, houdt Lifelog ook bij wanneer je surft op internet, social bezig bent, foto’s maakt, etc.

Zo heb je op één plek een beeld van wat je zoal doet met je telefoon en beweging. Hoe vaak ben je aan het “communiceren” (Hangouts, Whatsapp, SMS, bellen), hoeveel stappen loop je, waar ben je geweest, wat waren leuke momenten, et cetera.

Lifelog app
De Lifelog app laat op een tijdlijn zien wat je gedaan hebt, ook zie je in één oogopslag hoeveel je gedaan hebt van wat.

In lifelog krijg je dus een totaal van alles wat je doet op een dag (zolang jouw Sony SmartBand of mobiel ermee gemoeid is). Het is overigens ook mogelijk de Lifelog app te gebruiken zónder SmartBand. Hij zal dan het gebruik van je telefoon loggen, maar niet je bewegingen.

The good: Geen omkijken naar

De stappenteller en bewegingsmeters zijn heel gaaf. Je hoeft geen instellingen te doen (bv. “ik ga nu rennen”). Hij detecteert dat je aan het rennen bent en logt dan automatisch rennen ipv lopen. Je gebruikt je telefoon zoals je gewend bent en alleen als je een life bookmark wilt maken of aangeeft dat je gaat slapen is actie nodig. Slaap wordt verder ook goed bijgehouden.

The bad: Notificaties en nauwkeurigheid

Wat ik erg storend vind is dat je voortdurend 2 notifications in beeld hebt staan: De status van de smartband “Day mode” en de status van lifelog “Logging is activated”. Ik weet dat het dag is en mijn stappen worden geteld ipv mijn slaap. Ook neem ik aan dat er gelogd wordt. Dit zou ik willen kunnen uitzetten.

Je hebt altijd 2 notificaties in beeld staan.
Je hebt altijd 2 notificaties in beeld staan.

Ook is hij minder nauwkeurig dan de Jawbone UP24. Niet alle activiteit wordt (goed) gemeten. Ook viel het me op dat de “Slimme wekker” altijd op de uiterste tijd is afgegaan, ipv eerder omdat dit beter uitkwam. Dit zou natuurlijk toeval kunnen zijn, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

The ugly: Gesloten en geen interpretatie

Wat erg jammer is, is dat er geen social component aanwezig is. Je kunt dus geen vrienden toevoegen en kijken wie het meeste beweegt op een dag. Jawbone UP en Fitbit doen dit wel. Gemiste kans dus.

Ook weet je niet of je het goed doet ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ben je boven- of ondergemiddeld bezig? Er is ook geen mogelijkheid tot het krijgen van adviezen om je gedrag te veranderen.

Alle data zit in de Lifelog app en is alleen voor jou beschikbaar. Er is geen API of een mogelijkheid tot het maken van een koppeling. Dat is ook een gemiste kans. Je kunt dus niet bv. Runkeeper integreren of de gelogde data automatisch opslaan in een Google Spreadsheet. De concurrenten kunnen dit wél.

In feite is de lifelog app een opvangbakje van data, maar wordt hier vervolgens niets mee gedaan. Geen adviezen, geen beloning bij het behalen van doelen, geen stimulans nog even je best te doen. Het zijn alleen tellers, en de huidige status wordt passief weergegeven.

Ten slotte

Als je een Android telefoon hebt en wilt bijhouden hoeveel je loopt, slaapt, surft, belt, Whatsappt en snel wilt kunnen zien wanneer je wat leuks meemaakte, dan is de Sony SmartBand SWR10 een aanrader. Alles wordt gelogd. De app is lekker snel, je raakt je telefoon niet meer kwijt en je voelt het als je een notificatie binnenkrijgt.

Verwacht je echter dat je hiermee de strijd aan kunt gaan met vrienden, je adviezen krijgt over meer bewegen en gestimuleerd wordt in goed gedrag? Dan kom je bedrogen uit. Je kunt dan beter voor de Jawbone UP24 gaan. Hierbij is de data ook van jouwzelf en kun je gemakkelijk koppelen met andere diensten.

https://www.youtube.com/watch?v=Xue9YLqPDwg

[bol_product_links block_id=”bol_551a91b0ad1c7_selected-products” products=”9200000024651072,9200000027962510,9200000025422161″ name=”smartband” sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts
Review: Teufel iTeufel Air 10
Lees meer

Review: Teufel iTeufel Air

The iTeufel Air is a music streamer that works with Apple’s Airplay. Just as expensive as the previously…