Review: Sony Xperia V LT25i 1

Review: Sony Xperia V LT25i

Net voor de kerst mocht ik met een stel journalisten op een rondvaartboot door de Amsterdamse grachten tijdens het Amsterdam Light Festival. Leuk, maar het doel was een kennismaking met de Sony Xperia V, een nieuwe telg uit de Xperia-lijn. Toen de vissenkommen op tafel kwamen was meteen duidelijk wat er nou zo bijzonder aan was…

Uiterlijk

De Sony Xperia V lijkt een beetje op de Arc uit 2011 met dezelfde ‘uitgeholde’ rug. Daarnaast is de V stijlvol afgewerkt met een mat aluminium rand en alle holtes weggewerkt achter klepjes. Niet voor niets natuurlijk, maar daar kom ik zo nog op terug. De klep is van plastic en het scherm is wat kleiner dan de rand waardoor een apart effect ontstaat. De camera aan de achterkant steekt niet uit het plastic maar ligt er mooi in. Dat is wel eens anders bij veel smartphones, ook bij die van Sony zelf.

Aan de bovenkant zit de aansluiting voor een headset, aan de zijkanten vind je de micro usb-aansluiting, sensoren, de aan/uit-knop en volumeknoppen. Wat er niet op zit is een fysieke cameraknop en dat vond ik wel wat jammer, zeker gezien de 13MP camera die er natuurlijk niet voor niets op zit.

Wel apart is dat Sony hier het Xperia op de achterkant heeft gezet, terwijl bij veel andere modellen dat nogal significant aanwezig is. Maar als ze dat op de voorkant hadden willen zetten hadden ze moeten inleveren op schermgrootte of design waarschijnlijk. Ik ben best te spreken eigenlijk over het uiterlijk. Dat ik een veelheid aan klepjes niet handig vind, wordt weer gecompenseerd door het nut ervan.

Waterdicht

De Sony Xperia V is waterdicht! Dat moet je wel even in het juiste licht zien. Het toestel kan ongeveer 30 minuten in een bak met water liggen, maximaal 1 meter diep. Dat moet geen vuil of zout water zijn, en ook geen zwembadwater of afwaswater, maar in het ergste geval: mocht je hem toch in zulk water laten vallen en hem er meteen uitvissen (even afspoelen!) dan is er niet meteen vanalles aan de hand. Verder is de telefoon ook stofwerend (dus niet stofdicht) en dat zorgt ervoor dat de V in vrij stoffige omstandigheden ook blijft werken omdat de vitale delen beschermd worden. Anyway, ik vond het wel een grappige, en enigszins spannende, feature dat ie waterdicht is. Het voelt heel tegennatuurlijk om je telefoon in een bak water te mikken…Zorg overigens wel dat alle klepjes en de achterkant goed dicht zijn!

Batterij

De hamvraag van de meeste smartphones: hoe lang gaat de batterij mee? Ik kan je eigenlijk wat teleurstellen met mijn antwoord: niet langer dan normaal. En dat betekent dat je het einde van een lange dag niet haalt als je je toestel veel gebruikt. De capaciteit is namelijk maar 1750mAh en dat is niet bijzonder veel, ter vergelijk: die van de HTC One X+ heeft een capaciteit van 2100mAh. Nu is die ook wel wat groter en sneller, maar toch. Nog een reden dat het erg weinig is, is dat het toestel LTE (4G) ondersteunt, en dat vraagt meer van je batterij dan standaard 3G of GPRS. De batterij van de Xperia V is wél verwisselbaar en dat betekent dat je er later altijd nog een nieuwe batterij in kunt stoppen, en dat is natuurlijk fijn.

Scherm

Het 4.3inch grote scherm behoort niet tot de grootste schermen in de smartphone-business, maar is nog steeds vrij groot. Sony heeft ervoor gekozen om dit keer geen soft-touchknopjes of iets anders in het scherm te verwerken, zodat alle knoppen in de software zelf zitten en er dus geen ruimte gesnoept wordt van het daadwerkelijke beeld in de meeste applicaties, want daar verdwijnen ze dan uit beeld als je iets aan het lezen of kijken bent. Krijg je meteen ook een veel betere full touch-ervaring (dus dat je steeds minder fysieke knoppen op je toestel hebt). Ik vind het zelf ook wel prettig, het staat wat strakker qua design ook om geen icoontjes en knopjes fysiek in beeld te hebben. Verder is het scherm redelijk helder, maar ik heb het wel eens beter gezien en dat merk je vooral als je in de zon loopt met het toestel. De kijkhoek is ook wat matig, maar dat is niet per se iets waar ik zelf over val.

Android

De smartphone is voorzien van Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich, voorlopig, maar krijgt als het goed is vrij snel een update naar Android 4.1 Jelly Bean. Het toestel is nog niet verkrijgbaar op moment van schrijven, dus het zou kunnen dat wanneer hij verkrijgbaar is de V ook meteen die update al meekrijgt. Verwacht wordt dat het toestel ongeveer eind januari verkrijgbaar is. Zodra dit het geval is zal ik onderaan het artikel ook de links naar shops plaatsen.

Snelheid

Het toestel is merkbaar snel. Hoewel de processor niet de snelste uit de markt is, is door de weinige aanpassingen die Sony in de Android-software heeft gedaan en andere slimmigheden het toestel echt supersnel. Dat merk je met name met het browsen, maar ook apps opstarten en openen van bestanden, zoals foto’s, gaat razendsnel.

GPS

Het enige waar ik wat haperingen in merkte was in de GPS. In apps zoals Google Maps, Facebook of Foursquare duurde het lang voordat de GPS kon bepalen waar ik was. Waar dat aan ligt heb ik (nog) niet kunnen achterhalen, maar een beetje onhandig is het wel.

Camera

De 13MP camera is ‘gewoontjes’. Bij daglicht maakt hij aardige foto’s en video’s, mede door de Superior Auto-stand die de foto helemaal optimaliseert. Er zit een flitslicht bij, maar zoals met veel smartphones maakt dat nog steeds weinig verschil. Toch is vooral de front-camera echt slecht, al heeft deze ook gezichts- en lachdetectie, waardoor je toch iets kunt spelen met die cam.

NFC

De Sony Xperia V beschikt ook over NFC, inclusief koppeling aan een digitale portemonnee, van bijvoorbeeld Google Wallet. Heb ik niet getest want ik weet geen enkele winkel die daar gebruik van maakt in Nederland. Maar NFC op zichzelf werkt wel, beetje op dezelfde manier als QR-codes. Alleen tik je bij NFC even tegen je telefoon aan met de chip. Leuke toevoeging, maar voorlopig nog niet toepasbaar dus kun je het wel uit laten staan.

Connectiviteit

Bluetooth daarentegen is ook prima in deze telefoon. Via bluetooth 4.0 maakt hij snel verbinding met apparaten zoals headsets, speakers en andere accessoires. Wel even opletten dat die apparaten dus ook compatible zijn. Via Wi-Fi Connect kun je direct via het wifi-signaal verbinden met een ander apparaat, zoals een mediaspeler of je tv (als die al wifi heeft).

Conclusie

Er valt onwijs veel te vertellen over de Xperia V, maar belangrijkste is: hij is waterdicht en dat vind ik best cool. Verder is redelijk duidelijk dat het geen toptoestel is, maar slecht is hij zeker ook niet. Alles zit erin: NFC, Bluetooth 4.0, 13MP camera met flits, verwisselbare batterij, wat overigens een grote pro is. Alleen het scherm is niet bijzonder, de camera is ook niet heel spannend qua kwaliteit en de GPS hapert. Die verwisselbare batterij beschikt overigens niet over het grootste uithoudingsvermogen, dus altijd een lader bij de hand is een aanrader. Kortom: niet bijzonder, niet slecht, aardig toestel, het overwegen waard, maar ik zou net even wat meer betalen voor een toestel waar net even iets meer kwaliteit vanaf druipt…

De Sony Xperia V is nog niet verkrijgbaar op dit moment, maar ik update deze post zodra dit wel het geval is. Hij gaat 499 euro kosten (adviesprijs).

Pluspunten

  • Mooi design
  • Goede connectiviteit
  • Razendsnel
  • Verwisselbare batterij

Minpunten

  • Scherm niet super
  • Camera niet bijzonder goed
  • GPS hapert
  • Batterijtijd niet geweldig
Related Posts
Review: Denon HEOS multiroom-system 3
Lees meer

Review: Denon HEOS multiroom-system

Annelies mocht een tijdlang diverse draadloze speakers en een soundbar van het HEOS-systeem van Denon testen. Met de HEOS 3, HEOS 5, HEOS AMP en en HEOS HomeCinema een redelijk complete set. Hoe beviel dat en kan het systeem de concurrentie met SONOS aan?