Samsung in 2013 uit de gratie bij Nederlandse vakpers, Sony grote winnaar 1

Samsung in 2013 uit de gratie bij Nederlandse vakpers, Sony grote winnaar

Elektronicagigant Samsung is in een jaar tijd volledig uit de gratie geraakt bij de Nederlandse vakpers. In de top 15 van de BesteProductAwards ontbreekt een Samsung-product en de Samsung Galaxy Gear is volgens de techjournalisten zelfs het slechtste product van 2013. De vakjury heeft de HTC One verkozen tot beste product van het jaar. Het beste merk is Sony, dat verrassend Apple en Google aftroefde.

De BesteProductAwards is een jaarlijkse verkiezing van consumentenwebsite BesteProduct.nl, waarbij de Nederlandse tech- en gadgetredacteuren wordt gevraagd wat zij de beste en slechtste producten van het kalenderjaar vinden. BesteProduct.nl reikt de awards dit jaar voor de vijfde keer uit. De afgelopen twee jaar werd Samsung bij de BesteProductAwards nog verkozen tot beste merk. De Samsung Galaxy S2 (2011) en Galaxy S3 (2012) ontvingen de gouden BesteProductAward.

Samsung Galaxy Gear

Teleurstellend was Samsung dit jaar zeker. De S4 bood geen vernieuwing, alleen overbodige toeters en bellen. De Galaxy Gear is een peperdure prul en de Android-camera’s zijn vlees noch vis. Dat kan beter”, verwoordt Xander Hoose, redacteur van PCM, het gevoel van meer journalisten.
Vooral de Samsung Galaxy Gear, een smartwatch die alleen in combinatie met een Samsung-smartphone of -tablet te gebruiken is, krijgt er van langs. Corrie Gerritsma (Bright.nl): “Waardeloos om te bedienen, totaal onlogische menustructuur, batterij gaat kort mee en werkt nog met weinig toestellen.

2013-09-05 15.39.53

HTC One

Hoe anders denkt het techjournaille over de HTC One, de high-end smartphone van de Taiwanese fabrikant. “Waar Samsung een schot hagel aan features op gebruikers afvuurt in de hoop dat er een raak is, mikte HTC doeltreffend”, vindt Arnoud Wokke van Tweakers. “Mooi ontwerp, goed afgewerkt en voorzien van doeltreffende features.
Voor mij nog steeds de beste telefoon van dit jaar”, zegt Colin van Hoek van Nu.nl. “Hoewel het die positie moet delen met de iPhone 5S, is het voor HTC een grotere stap.

HTC-One-Black

Sony

Verrassend is de populariteit van Sony bij de Nederlandse journalisten. Een jaar geleden was Sony nog op sterven na dood en zelfs diverse keren genoemd als slechtste merk. In 2013 slaan de Japanners keihard terug. “Sony heeft dit jaar laten zien in staat te zijn een range prachtige producten te kunnen ontwikkelen die er strak uitzien, goed (samen)werken en goed te betalen zijn, met nieuwe foefjes (zoals veel waterdicht). Ook prachtige commercials en filmpjes ter ondersteuning, maar niet te veel in your face“, zegt Annelies Verhelst van IntoGadgets.nl

Sony-Xperia-Z

Ook over de waterdichte Sony-smartphones (de Xperia Z en Xperia Z1) zijn veel techjournalisten lovend. “De smartphone-divisie van Sony is volledig op stoom en zet prachtig vormgegeven smartphones neer”, zegt Tim Wijkman van GSM Helpdesk.

BlackBerry

Verliezer bij de fabrikanten is wederom RIM/BlackBerry. De Canadese fabrikant heeft al voor het derde jaar op rij de twijfelachtige eer om als slechtste merk te worden beoordeeld. Van de uitgebrachte stemmen op het slechtste merk, was bijna de helft van de journalisten vernietigend over BlackBerry. “De nieuwe toestellen kwamen begin 2013 en bleken niet meer te zijn dan middelmatige hardware met een OS dat ‘half’ af was”, zegt Ron Smeets van MobileCowboys.nl. “Het is jammer om te moeten zeggen, maar BlackBerry is verleden tijd als smartphone-merk voor consumenten.

De Top 10 De Top 10 van de BesteProductAwards 2013 luidt:
1. HTC One
2. Apple iPad Air
3. Apple iPhone 5S
4. LG G2
5. Apple iPad mini retina
6. Nokia Lumia 1020
7. Google Chromecast
8. Sony Xperia Z1
9. Google Glass
10. Sony QX-10

Uitslagen BesteProductAwards 2013

Alle uitslagen van de BesteProductAwards 2013 zijn te bekijken op www.besteproduct.nl/BesteProductAwards/2013/.

Related Posts
Denon DCD-50: designserie CD-speler 6
Lees meer

Denon DCD-50: designserie CD-speler

In navolging van de Denon PMA-50 steroversterker is de designserie van Denon uitgebreid met de volledig digitale Denon DCD-50 CD-speler.
Review: Canon EOS 1200D 13
Lees meer

Review: Canon EOS 1200D

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Ik ben een beginner op het gebied van DSLR-fotografie…