Review: Sony Xperia S 1

Review: Sony Xperia S

In January, Sony announced to continue without Ericsson, and immediately threw a new top model against it, the Sony Xperia S. A hefty phone that has been in stores since the beginning of March and is equipped with modern gadgets such as NFC. Is this top model an instant hit from Sony or does it need to go the extra mile?

Appearance

The Sony Xperia S ( specs ) with its 4.3 inch screen is a rather robust device to see and to hold. This makes it comparable to the Sony Ericsson Xperia Arc in size. However, the Xperia S is much better in the hand due to the back that is slightly convex. But still a bit applies here: you should not have too small hands, because then it will be difficult to reach all parts of the screen properly.

Furthermore, the device is made of matte plastic, which gives it a slightly less cheap appearance than the shiny plastic that we are used to. The finish is also nice and tight, with square corners and straight lines. At the bottom is a strip of transparent plastic, with icons for Back, Home and Menu. Just above that are the touch-sensitive pressure points with which you can actually perform those actions. These points are literally indicated as small dots and therefore do not disturb the sleek appearance. The transparent strip lights up nicely when the buttons are used.

At the bottom you will find an opening for a key cord, on one side you will find the USB connection behind a cover and on the other side you will find the two-stage camera button, volume buttons and the HDMI connection. On top is the power button and audio jack. All nice and tight, but unfortunately the covers are difficult to close after opening. That is really tinkering and I thought that was a great pity. The back opens by sliding it upwards. You can NOT take out the battery.

Screen

Het 4,3inch scherm is naar ik begrijp momenteel het enige telefoonscherm met een 720p resolutie. De pixeldichtheid is geweldig, je kunt de pixels zelfs van dichtbij bijna niet onderscheiden. Samen met de ongelofelijke helderheid kun je zelfs in behoorlijk felle zon het scherm uitstekend zien. Van voren dan, de kijkhoek is weer minder geweldig, van opzij zie je de kleuren al snel vervagen en veranderen. Maar goed, over het algemeen kijk je toch van de voorkant ernaar ;-). De kleuren worden erg prettig weergegeven, ook van foto’s en video’s. Soms lijkt het wat oververzadigd, maar ik vind het niet storend verder. Dit komt wel door de Mobile BRAVIA Engine die er ook hier weer in zit. Die pimpt alle kleuren toch net een beetje.

Foto en video

Over foto’s en video’s gesproken: er zit een 12 megapixel aan de achterkant en een 1.3 megapixel (720p) aan de voorkant. Bij goed daglicht maakt de Sony Xperia S echt fantastische foto’s. Al heb ik wel gemerkt dat de kleuren ook hier te snel oververzadigd zijn. Ik maak veel foto’s van mijn nagellak en ik zie vaak dat de kleuren niet helemaal overeenkomen met hoe ze echt zijn. Nu moet ik zeggen dat dat vaker gebeurt met camera’s hoor, dus ik denk niet dat dit iets is wat per se aan de camera van de Xperia S ligt. Wat ik waarschijnlijker acht is dat het aan de lichtinval ligt. Je hebt te maken met een toch een behoorlijk kleine lens die het licht natuurlijk niet al te breed kan oppakken. Ik merk dat het met een serieuze DSLR altijd een stuk beter gaat qua kleurechtheid. Dat zie ik ook aan de prestaties bij wat minder licht: de ruis is best aanzienlijk en zelfs nog slechter dan bij oudere types uit de Xperia Serie zoals de Arc en Pro. De camera aan de voorkant is bijzonder prettig verbeterd. Zo nu en dan wil je toch even een foto van jezelf met iemand anders maken en dat was altijd een drama. Dus draaide je toch de telefoon om en probeerde goed te mikken met de camera aan de achterkant. Hoewel hilarisch, niet echt een aanrader. Dus de 720p camera aan de voorkant is erg fijn. Ook hier moet je nog steeds niet teveel van verwachten qua lichtinval en kleurechtheid, maar het is al fijn dat de ruis stukken minder is en je toch een semi-fatsoenlijke foto of video kan maken nu.

Systeem en apps

Sony heeft de Xperia S uitgerust met 32GB intern geheugen en 1GB aan werkgeheugen. Vooral dat laatste is lekker ruim bedeeld en oneindig prettig. Op mijn Xperia Pro bleek 512MB geheugen echt te weinig voor de apps die ik wilde gebruiken. Nu heeft deze Xperia S volgens de gegevens in het toepassingenbeheer 2GB vrij voor het installeren van apps, en ik heb ongeveer 26GB over voor ander materiaal, zoals sms, e-mails, muziek, foto’s en video’s. Kortom: ik hoef geen apps te verplaatsen naar het sd-geheugen om ruimte te besparen en het werkgeheugen zorgt voor snel opstartende apps. Dat betekent dat het systeem zelf ongeveer 2GB in beslag neemt van het geheugen. Je kunt helaas niet zelf een sd-kaart toevoegen, wat ik erg jammer vond omdat veel foto’s en muziek op mijn andere telefoon wel op een sd-kaartje stonden en ik die normaal gezien gewoon van de ene in de andere telefoon stopte. Nu heb ik dat eerst allemaal op mijn computer moeten overzetten.

De telefoon wordt naar verwacht eind april of in mei geupdate naar Android 4.0. Hoe de telefoon zich dan gedraagt wat geheugen en snelheid betreft is moeilijk te zeggen. Nu draait de Xperia S nog op Android 2.3.7. Met een laatste update is de Android Market veranderd naar Google Play, waarmee Google het spelen van games en muziek en dergelijke nog prominenter wil maken in Android. Even wennen, want het hele pictogram is anders en staat ook op een andere plek in het apps menu. Sony heeft zelf nog wat apps toegevoegd aan de telefoon. Zo zat er altijd al een 3D-camera optie in (voor als je een 3D-tv hebt) en in deze versie is er ook Sony Music Unlimited toegevoegd, waarvan je ergens rond de zomer gebruik kunt gaan maken. Dit kun je vergelijken met een dienst als Spotify. Verder zit er OfficeSuite op om documenten te kunnen openen em bewerken en je heb toegang tot het Sony Playstation Network, want deze telefoon is Playstation gecertificeerd. Ook de social media app van Sony, Timescape heeft een prettige update gekregen. Je kunt nu veel soepeler bladeren door alle berichten en je hoeft niet meer naar de externe app van een dienst om berichten te beantwoorden. Tot slot: ook deze telefoon beschikt over de mogelijkheid om via DLNA meteen foto’s en video’s naar een extern geschikt apparaat te ‘vegen’, zodat je ze op een groter scherm kunt afspelen.

 

NFC

Near Field Communication is zo ongeveer The Next Big Thing als het gaat om draadloze communicatie. Na infrarood en bluetooth moet NFC ervoor gaan zorgen dat we straks gaan betalen met onze mobiele telefoon, of contactinformatie uitwisselen, of foto’s versturen, of wat dan ook. Aangezien dat allemaal nog in de kinderschoenen staat, heeft Sony op de Xperia S geprobeerd NFC nog een beetje praktisch te maken door het te koppelen aan Smart Tags (je krijgt er vier bij je telefoon als je hem koopt). Iedere tag heeft een andere kleur en die koppel je aan een serie opdrachten. Als je een tag in je auto hangt, kun je zorgen dat meteen bluetooth aangezet wordt, dat je favoriete navigatie applicatie opgestart wordt, dat het geluid harder wordt gezet, en wat je nog maar allemaal veranderd wilt zien op het moment dat je in de auto zit met je telefoon. Dit kun je ook doen met je werkplek. Geluid uit, trillen aan, urenregistratie app aan, je bedenkt het maar. Best leuk gedaan. Enige nadeel is dat de telefoon de tag alleen leest als je hem uit standby hebt gehaald en ontgrendeld hebt.

Bellen

Oja, de Sony Xperia S belt ook best aardig. Zoals eerder vermeld: hij ligt best goed in de hand, dus het bellen hou je best even vol. Het geluid is van beide kanten ook best helder, ook via de luidspreker. En dat is best prettig.

Marketing

Sony gooit meteen een dikke campagne ertegenaan. Het feit dat Sony nu weer aan de knoppen draait, betekent een lekker marketingbudget. Dus vanaf 30 maart kun je op de Nederlandse televisie op alle grote zenders een commercial zien die precies duidelijk maakt hoe Sony het Make.Believe in de praktijk ziet. Voor het maken van de commercial hebben ze bovendien een behoorlijk gepluimde regisseur in de arm genomen…In het volgende filmpje zie je eerst de Making Off, daarna de Nederlandse commercial.

Conclusie

De Sony Xperia S is een erg prettige telefoon om in de hand te hebben. Supersnel, helder scherm, ruimte voor heel veel apps en hij ziet er retestrak uit. Ik persoonlijk zou liever een iets kleinere versie kopen, maar gelukkig komen daar de Xperia P en Xperia U. Waar Sony nog net wat steekjes heeft laten vallen is de klepjes, die gaan wat moeilijk terug dicht en de kijkhoek van het scherm is niet geweldig. Daarnaast is de camera bij slechter licht toch wat matiger dan verwacht. Grote plus is wel de update van Timescape, waarmee duidelijk wordt dat Sony alle klachten daarover wel gehoord heeft.

Als je een robuuste telefoon wilt hebben met veel ruimte voor apps en een fijne snelheid in het gebruik, dan is dit de telefoon die je moet hebben. En anders moet je misschien even wachten op de opvolgers, die bij introductie meteen Android 4.0 krijgen.

The Sony Xperia S gets a 7.5 from me.

Pros

  • Sleek design
  • Improvements to Timescape ev
  • Lightning fast
  • Space for many apps
  • Lots of internal memory
  • Clear screen
  • Front camera greatly improved

Negatives

  • Tricky valves
  • Battery is stuck
  • Memory not expandable
  • Viewing angle screen moderate
  • Camera in poor light moderate
1 comment
  1. Goedemorgen, review net gelezen..volkomen eens dat het een fijn toestel is.
    Ook de + en – punten zijn volkomen terecht.
    Mag vanaf vandaag gaan schrijven voor http://www.talkaboutapps.nl/
    Hoop nog veel van je te lezen.

    Groet George

Comments are closed.

Related Posts
xperia-m4-aqua-dual-gallery-01
Lees meer

Sony Xperia M4 Aqua nu beschikbaar, check de abo’s

De Sony Xperia M5 Aqua is na de introductie in maart dit jaar nu officieel verkrijgbaar in Nederland. De Xperia M4 Aqua is een mid-range telefoon met twee krachtige camera's, waterbestendigheid en een batterij die 2 dagen meegaat.