Review: de Bamboo Pad

Review: de Bamboo Pad

Toen ik de vraag kreeg of ik deze hippe gadget wilde reviewen, heb ik er praktisch om gesmeekt. De pen à la muis is een hipstergadget dat veelal wordt gebruikt bij het designen, monteren en het ontlopen van muisarmen. Alleen dat gegeven maakt het voor mij al het proberen waard.

De Bamboo Pad, wat is het? In plaats van een groot los vierkant ding waarmee je normaliter ‘dingetjes’ verschuift of aanklikt op de computer, gebruik je nu een stylus. De muis is nu dus overbodig. Veel mensen met een muisarm zweren bij deze uitvinding. Het setje bestaat uit een plastic stylus en een bijbehorende pad. Wacom heeft twee types van de Bamboo Pad uitgegeven: één met een usb-kabel en een draadloze variant. Daar is goed over nagedacht dus.

Review: de Bamboo Pad

De test

Het viel mij direct op dat het setje behoorlijk licht is. De stylus weegt nog minder dan een balpen, maar houdt wel lekker vast. De Bamboo Pad is erg compact en portable waardoor het ideaal is voor mensen die vaak buitenshuis werken. Ik heb zelf nog niet eerder met zo’n pen gewerkt, waardoor ik goed kon bekijken of deze gadget de nieuwe muis voor mij is.

Het installeren is zo gedaan. Je plugt de dongle in je usb-poort, stopt de batterijen in de pad en off you go. De pad is erg gevoelig en registreert de bewegingen van de pen al wanneer je het ruim 1cm boven de pad houdt. Na veel klungelen kwam ik tot de conclusie dat je de pen inderdaad boven de pad moet houden en niet op de pad zelf (zoals je met een muis over een muismat heen schaaft). Best lastig! Maar hoe scroll je dan? De bijgevoegde handleiding is zo beknopt gemaakt dat het eigenlijk net niet vertelt hoe je de pen moet bewegen, wil je daadwerkelijk scrollen. Té beknopt dus. Ik moest aardig rommelen om dit uit te vinden, maar uiteindelijk lukte het wel. Ik vind het lastig om er de gehele tijd mee te werken, maar ik merk wel dat wanneer je jezelf de tijd geeft om te wennen, dit ook echt loont. Erg en der is het de bedoeling dat je door middel van je vingers scrollt tussen schermen. Een ware kunst om dit te combineren met de pen.

On the go

Wil je de Bamboo Pad meenemen? De makers hebben hier goed over nagedacht. Zo kunnen de dongle en de stylus makkelijk in de pad opgeborgen worden zonder dat deze eruit vallen. De pad zelf kan uitgeschakeld worden, zodat de batterijen niet onnodig leeg lopen. De pad is uiteraard plat en past dus makkelijk in de tas.

Voordelen

 • Het is een goede oplossing wanneer je snel een vermoeide handen hebt;
 • Zowel de stylus als de pad zijn erg licht, waardoor je deze makkelijk overal mee naartoe neemt;
 • Voor gebruikers met Windows 8 is er een extra app ontwikkeld waardoor je op een leuke manier notities en tekeningen kan maken;
 • Je hebt keuze tussen een usb-kabel en een draadloze variant. Je kunt zelf kijken wat je het handigst vindt.

Nadelen

 • Het kost tijd om aan de pad te wennen en de ‘movements’ onder controle te krijgen;
 • Doordat de pad erg gevoelig is, moet je je hand zeer stil houden bij precisiewerk (wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met Photoshop). Dit is echt een kunst;
 • De pad gaat snel uit. Wanneer je de stylus even vijf minuten niet gebruikt, moet je het weer opnieuw aanzetten. Dit is natuurlijk bedacht zodat de batterijen niet leeg lopen, maar het werkt niet heel erg fijn;
 • De handleiding is erg onduidelijk.

De Wacom Bamboo Pad werkt zowel op de Mac als op Windows.

Conclusie

Het is compact en makkelijk overal mee naar toe te nemen. Wanneer je opzoek bent naar een pen tablet, neem dan zeker deze in overweging. Je moet jezelf alleen wel de tijd geven om er mee te leren werken.
Review: de Bamboo PadReview: de Bamboo Pad

1 comment
 1. Om aan de Bamboo Pad te wennen kun je het beste je muis voor minimaal een week verstoppen, zodat je genoodzaakt bent de stylus/pad te gebruiken. Als je het eenmaal onder de knie hebt is navigeren op je scherm makkelijk.

  Ik wissel af met een muis ivm RSI.

  Grootste NADEEL van de bamboo wireless pad is dat de batterij duur zeer KORT is. Ik gebruik de pad intensief (ter vervanging voor muis) dus zeg maar een gehele werkdag.

  Het ding houdt het op Duracell batterijen maar een WEEK uit! Jammer. Ik raad de wireless versie dus NIET AAN.

Comments are closed.

Related Posts
Lees meer

Review: Canon EOS 1200D

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Ik ben een beginner op het gebied van DSLR-fotografie…