Review: Jawbone UP24 1

Review: Jawbone UP24

Er zijn momenteel veel verschillende fitness trackers op de markt. Ik wilde er graag een die om de pols gaat en heb gekozen voor de Jawbone UP24. Waarom deze en hoe bevalt hij? Ik vertel het je graag.

Quantified self en polsband

Het meten van wat je lichaam doet is een trend die quantified self genoemd wordt. Ik heb een aantal jaar een Fitbit Ultra gehad, maar deze is helaas stuk gegaan. Die Ultra klemde je op je broekband, toen ik nu op zoek ging naar een nieuwe tracker zag ik dat er nu ook polsmodellen zijn. Deze form-factor spreekt me meer aan, omdat je deze:

 • gemakkelijker bedient, omdat hij dichterbij is;
 • (indien gewenst) kunt zien, dus hij je aan je doelstelling herinnert;
 • niet per ongeluk in de was gooit;
 • niet per ongeluk lanceert op het toilet;
 • in tegenstelling tot de Fitbit Ultra niet voelt zitten;

Jawbone UP24 pinkcoral

Mogelijkheden

Ik heb de mogelijkheden van de verschillende polsbanden op de markt vergeleken. Ik wilde graag een exemplaar met zoveel mogelijk features. Belangrijk vond ik, in volgorde van prioriteit:

 • Elegant ontwerp, er zijn veel lelijke / bulky trackers op de markt. Deze heb ik liever niet de hele dag om mijn pols;
 • Bluetooth LE, ik wilde draadloos kunnen syncen. Dus realtime feedback en geen gedoe met stekkers of kabels;
 • Bijhouden van het aantal stappen en afgelegde afstand gedurende de dag;
 • Slaap tracker, bijhouden hoe ik slaap en hier wijzer van worden;
 • Wekfunctie, en dan het liefst zo slim mogelijk;
 • Idle alert, als ik te lang stil zit wil ik eraan herinnerd worden dat het slim is even wat te bewegen;
 • Bijhouden van het aantal verdiepingen dat ik klim;
 • Display, zonder mobiel status kunnen aflezen.

De Jawbone UP24 kan al het bovenstaande, met uitzondering van de onderste twee. Hij telt dus (itt bijvoorbeeld de FitBit One of Force) niet het aantal verdiepingen. Ook kun je op het bandje zelf niets aflezen, je hebt altijd je telefoon nodig. De andere features en het elegante ontwerp maken dit echter ruimschoots goed. Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze voor dit exemplaar.

De hardware

Draadloze activity tracker is gemaakt van een prettig materiaal. Het is een eenvoudig ogend bandje, dat er elegant uitziet. Je zou niet zeggen dat het high tech is. Het is vaak wel een conversation starter, omdat mensen nieuwsgierig zijn (“wat heb jij nou voor ‘n armband om?”). Als mensen hem zien denken ze niet direct aan een gadget.

De UP24 is niet zo fors als andere polsbanden, maar toch wat groter dan verwacht. De maat is op zich prima. Hij staat goed en past ook onder de manchetten van een overhemd. De eerste paar dagen dat ik hem had voelde ik hem nog. Nu is het net een horloge, als ik hem even af doe, mis ik hem. De accuduur is fantastisch, je haalt echt 10 dagen met de accu. De verbinding met je telefoon is draadloos en je hebt het bijgeleverde kabeltje alleen nodig om hem op te laden.

De UP24 heeft slechts 1 knop, waarmee je schakelt tussen dagstand (waarin je stappen worden geteld), slaap (waarin je slaap wordt gemeten), activiteit, power-nap en kunt zien in welke stand hij staat.

Gebruik

De UP24 heb ik de hele dag om mijn pols. Als ik ga slapen zet ik hem in slaapstand, als ik wakker word gaat hij naar dagstand.

De UP24 beschikt over een wekker die je wekt op het moment dat je in een lichte slaapfase zit. Door te trillen word je heel prettig wakker gemaakt, zonder dat mijn vrouw hier last van heeft. Ik ben een groot fan van deze functionaliteit.

Gedurende de dag houdt hij bij hoe intensief ik beweeg. Het tellen van gelopen afstand is zeer accuraat (ik heb het vergeleken met Runkeeper). Een mooie functionaliteit is dat hij bij een bepaalde idle-time (lang stilzitten) een signaal geeft: “Kom van je luie kont af en ga even koffie halen” 😛 Ofzo 😉 Deze functionaliteit is fijn, het herinnert me eraan meer te bewegen.

App

De app, tegenwoordig naast iOS ook beschikbaar voor Android, is prima. Er zijn verschillende handige dashboards te bekijken. Hoeveel heb je bewogen, hoeveel stappen en afstand heb je afgelegd, hoe zit het met je targets of hoe was je slaap? Je kunt zien wat de trends zijn over de afgelopen tijd. Je merkt dat de app nog nieuw en in ontwikkeling is. Zo komen er af en toe features bij, of verandert de opmaak. Ook vind ik de app nog niet flitsend snel, soms is hij zelfs traag (op een HTC One).

up24 dashboard

De Jawbone UP24 meet je slaap en berekent voortdurend in welke slaap-fase je zat. Was je wakker, in lichte slaap of in diepe slaap? Je kunt terug zien hoeveel cycli je hebt doorgemaakt en je kunt meerdere wekkers instellen.

up24 slaapoverzicht

Het is ook mogelijk je voedsel-inname te loggen. Hier maak ik zelf geen gebruik van omdat ik het teveel gedoe vind. Er wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide database, die ook Nederlandse producten bevat. Tevens kun je je eigen gerechten toevoegen.

up24 food

Waar de app heel goed in is zijn allerlei motivatie-dingen. Na een paar dagen voldoende beweging of slaap krijg je een aanmoediging. Dat motiveert om door te gaan, je probeert hoever je kunt komt. 3 dagen gelukt, zou 5 ook lukken? Of 10?

up24 10daystreak

Iedere dag krijg je een aantal tips en soms ook een uitdaging. Tips zijn bijvoorbeeld “wist je dat”-jes over bewegen, slaap, eetpatronen, etc. Uitdagingen zijn bv. “Gebaseerd op jouw leefritme zou het verstandig zijn vanavond voor 23:10 in bed te liggen. Wil je dat proberen?” Als dit dan lukt krijg je een aanmoediging, lukt het niet, kun je het nogmaals proberen.

up24 today i will

Jawbone heeft het mogelijk gemaakt de app te koppelen met apps van derden. Voorbeelden zijn Runkeeper of IFTTT. Zo kun je in je UP activity stream zien hoeveel je hebt hardgelopen, of kun je ervoor zorgen dat je badkamerlicht aangaat zodra je van slaap naar dagstand gaat, direct na het wakker worden (dat is echt héél gaaf).

up24 apps

Tenslotte is het in de app ook nog mogelijk met teams te werken. Dus als je vrouw, man, vriendin, vriend ook een UP24 heeft, kun je de competitie aangaan. Ik ken helaas niemand met een UP24 om aan mijn team toe te voegen.

Naast het gebruik van de app krijg je wekelijks een e-mail. Daarin vind je een samenvatting van de afgelopen week. Was het een goede of een mindere week? Hebben ze nog tips voor je? Ook krijg je altijd tips over waarom bewegen goed is en hoe je nóg beter kunt slapen.

up24 email

Video

Om wat meer te kunnen vertellen over de Jawbone UP24 heb ik onderstaande video gemaakt:

Conclusie

Eerder schreven we al over onze ervaringen met de Jawbone UP24, toen was het (door onmogelijkheden in combinatie met Android) nog geen succes. Inmiddels kan ik met volle overtuiging zeggen dat de Jawbone UP24 een fantasische tracker is. Vooral de slaapmeting en wekfunctie zijn uniek. Ik raad hem iedereen aan!

Omdat de software soms nog wat traag is en het bijhouden van voeding niet prettig werkt geef ik de Jawbone UP24 4 sterren.

Pro’s

 • Elegant en prettig zittend ding, niet zo bulky als de meeste activitytrackers;
 • Fantastische slaap tracker met wekfunctie;
 • Inzicht in hoeveel je beweegt.

Cons

 • Best duur;
 • Telt geen verdiepingen, in tegenstelling tot Fitbit;
 • App is traag (wel vloeiend, maar alles duurt gewoon even).
6 comments
 1. Hallo Rogier,

  Sinds gisteren heb ik de UP24. Je kunt mij toevoegen als teamlid hoor. Ik heb zelf nog geen idee hoe dat moet, maar wellicht kun jij me informeren.

  Groetjes,

  Marjan Huisman

 2. Prima review, waarvoor dank. Heb er ook een aangeschaft. Tevens jou uitgenodigd als teamlid om te zien hoe dat in zij werk gaat. Feel free to join.

 3. Sinds december 2014 heb ik de JawboneUP in gebruik. Het valt mij op dat jullie het hebben over een wekelijkse e-mail met resultaten. Krijgen jullie die tegenwoordig nog steeds? Daarnaast zijn jullie in jullie review wat kritisch op de prijs, maar dit valt mijns inziens t.o.v. andere (minder volledige) trackers, wel mee.

 4. Hoi Anne,

  Ja, ik krijg nog steeds mailtjes. Ze heten de “UP Weekly”. Hierin staat bv. “Rogier, you’re rocking it.
  See how your daily sleep and step averages compare to the week of February 23.” En dat ik deze week gemiddeld 14 minuten per nacht meer geslapen heb en dat ik meer stappen heb gezet dan vorige week.

  De prijs was ten tijde van het schrijven van dit stuk aan de hoge kant. Immers, er waren geen duurdere trackers. Met de komst van de meer recente trackers zit de prijs nu meer op een gemiddelde en is de UP24 inderdaad erg compleet/volledig wat een iets hogere prijs wellicht rechtvaardigt.

  Groet, Rogier

Comments are closed.

Related Posts