Review: BackBeat GO 3, de ideale wireless sportsheadphone 1

Review: BackBeat GO 3, de ideale wireless sportsheadphone

Rob testte de Plantronics BackBeat Go 3, een mooie sportkoptelefoon. Draagt hij lekker, is het geluid goed, wat valt er verder op? Lees het in deze blogpost.

De BackBeat GO 3 heb ik eigenlijk al een hele tijd in mijn bezit en ik ben er nu pas aan toegekomen om een review te schrijven. Niet omdat ik het een slecht product vindt, in tegendeel zelfs.  Het is gewoon mijn favoriete draadloze sports headphone geworden en ik gebruik hem altijd als ik ga rennen met muziek. Vandaar dat ik me onlangs realiseerde dat ik de BackBeat Go 3 nog niet gereviewed heb en dat moet ik natuurlijk recht zetten.

Ik gebruik de BackBeat met mijn TomTom Spark 2 multisport horloge. Deze heeft de mogelijkheid om MP3’s op te slaan (2 GB geheugen) en kan koppelen met Bluetooth headphones zoals de BackBeat maar ook (natuurlijk) TomTom’s eigen headphone.

Functionaliteit

Functionaliteit heeft in dit geval meerdere gezichten. Het ene gezicht is de functionaliteit van de koptelefoon zelf. Wat kan deze, hoe makkelijk kan je koppelen en zo voort. De andere kant is de functionaliteit als sportsheadphone. Hardlopers (zoals ik) kunnen redelijk zweten en met name met in-ear headphones kan je hebben dat je iedere paar stappen de koptelefoontjes weer moet terugstoppen. Met een luistertijd van 6.5 uur kan je rustig een paar keer rennen (natuurlijk niet maanden later) en toch nog geluid hebben. Als je op de knopjes drukt hoor je vanzelf de resterende tijd die je nog kunt luisteren. Draadloos is natuurlijk een uitkomst omdat hardlopers vaak een pendelbeweging maken (been en arm contra – linkerbeen voor, rechterarm voor) en je met een kabeltje het risico loopt om met je arm vast te zitten.

Natuurlijk kan je een telefoongesprek opnemen met de BackBeat GO 3 en heb je de mogelijkheid om het geluid harder (+) en zachter (-) te zetten. De Plus en Min verwijzen natuurlijk naar de knopjes op de headphone.  In het midden vind je de aan-/uitknop (en tevens pauzeknop). Achter een van de oortelefoontjes vind je de oplaadplek (een micro-USB-aansluiting) waar je de koptelefoon in een paar uur kunt opladen.

Opladen van de BackBeat GO 3
Opladen van de BackBeat GO 3

De pasvorm is persoonlijk natuurlijk, maar door het loopje aan de bovenkant klem je als het ware de koptelefoon in je oorschelp. Dit zorgt er ook voor dat bij zweten de koptelefoon goed blijft zitten en je dus niet iedere paar stappen aan je oor hoeft te frummelen.

BackBeat met extra’s

Headphones zijn er in allerlei soorten en maten. In-Ear, Over-Ear, Bone conductivity, Noise Cancelling en zo voort. Daarbij zijn er ook nog diverse prijsklassen, van de gratis koptelefoons tijdens je transatlantische vlucht tot top of the line headphones die richting de EUR 300 gaan. Toch is er, behalve het merk, qua functionaliteit weinig onderscheidend vermogen. De BackBeat Go 3 heeft wel een bijzonderheid (op sommige modellen) en dat is de charge case. Dit is een handige etui / powerbank waarmee je de headphone drie keer kunt opladen. Je kunt zien op de charge case hoeveel energie er nog in zit (aantal streepjes op het display). Het mooie is dat je met een opgeladen charge case en headphone wel een week intensief kunt sporten zonder dat je moet opladen (er even van uitgaand dat je minder dan 15-18 uur sport per week).

Ervaring

Een sports headphone is, wat mij betreft, een ander verhaal dan een headphone waarop je bijvoorbeeld thuis of onderweg muziek luistert. Zeker als je buiten bent is het horen van wat er om je heen gebeurt, theoretisch van levensbelang. Het gaat dus niet om kneiterhard geluid (sowieso slecht voor je gehoor) maar om goed geluid en een prettige pasvorm die blijft zitten. Echter is het ene oor het andere oor niet dus wat voor een persoon goed zit, hoeft niet te betekenen dat het voor een ander ook goed zit. De BackBeat wordt geleverd met een drietal setjes ooradapters. Voor mij is de standaard setup prima. Voor de rest: er komt een goed geluid uit (muziek is ondergeschikt aan het hardlopen), de batterijduur is prima en laadt ook prima op. Wat dat betreft gebruik ik ook vaak de charge case ipv een gewone oplader. Ruimt ook lekker op.

Prijs en aanbeveling

De BackBeat GO 3 heeft een adviesprijs van EUR 129,95 inclusief de chargecase (zoals afgebeeld hieronder). Zonder de charge case is de prijs EUR 99,95. Dat is een mooie prijs voor een heel mooie Bluetooth headphone die goed blijft zitten en met een prima geluid. Wat mij betreft de beste sports headphone die ik tot nu toe heb getest!

BackBeat GO 3 met chargecase
BackBeat GO 3 met chargecase
Related Posts
Review: de nieuwe Kindle 14
Lees meer

Review: de nieuwe Kindle

Op zoek naar een schappelijke e-reader? De nieuwe Kindle (zo heet ie echt) is een mooi instapmodel en dus een lekker cadeautje voor jezelf of iemand die er ook wel eentje kan gebruiken. Lees de review van Mike.