De beste video grabber van 2023 1

De beste video grabber van 2023

Tegenwoordig zie je ze veel: gamers die op YouTube live video’s opnemen waarin ze videogames spelen, of Youtubers die films reviewen via hun kanaal. Deze mensen maken in veel gevallen gebruik van een videograbber, waarmee ze hun video’s kunnen delen en live uitzenden.

Maar wat is nu precies zo’n video grabber en waar moet je op letten bij de aanschaf ervan? Welke zijn volgens ons de beste video grabbers van het moment? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een video grabber?

Een video grabber, of converter maakt het mogelijk om video’s te digitaliseren door analoge signalen om te zetten naar digitale bestanden. De digitale bestanden kun je opslaan op je computer, maar ook eventueel op dvd branden. Houd er echter rekening mee dat de dvd in de toekomst misschien niet meer zal bestaan. Sla de bestanden, behalve op dvd, dus ook altijd ergens anders op, bijvoorbeeld op je computer en eventueel een USB-stick. De bestanden kun je dan bewerken alvorens deze uit te zenden.

Een video grabber is een USB-stick die voorzien is van een aantal kabels. Deze USB-stick gaat in je computer, en de kabels gebruik je om een videorecorder, dvd-speler, cd-speler of camcorder aan te sluiten. Door de video grabber aan te sluiten, zal het videosignaal in de hoogst mogelijke kwaliteit worden vastgelegd via een HDMI- of USB-verbinding bijvoorbeeld.

Het apparaatje heeft een compact formaat en je hebt verder geen externe voeding nodig. De video grabber haalt deze uit je computer of laptop.

Vaak zit er gratis ArcSoft software bijgeleverd, maar het kan ook om andere software gaan. Je kunt jouw video’s zo heel eenvoudig achteraf bewerken.

Waar let je op bij het aanschaffen van een video grabber?

Voordat je een video grabber koopt, is het handig om te begrijpen waar je rekening mee moet houden. Vooral als je niet veel af weet van dit type apparaatje, is het van belang om je vooraf goed in te lezen. Hieronder een aantal belangrijke zaken.

Twee pc’s nodig?

Check of er voor de video grabber die je op het oog hebt een tweede pc vereist is. Gebruik maken van een tweede computer kan overigens altijd handig zijn, omdat je eerste pc zo geen capaciteit en prestatie verliest tijdens het vastleggen. Een mogelijk nadeel is dat een tweede pc extra ruimte inneemt.

Afmetingen en gewicht

Hoe zit het met de afmetingen en het gewicht van de video grabber? In het geval je van plan bent om het apparaatje veel te vervoeren en te gebruiken op verschillende locaties, dan is het beter om een draagbaar en licht model te nemen.

Verwerkingskracht

Verder is de verwerkingskracht van de video grabber ontzettend belangrijk. Ten eerste natuurlijk voor het vastleggen van beelden in hoge kwaliteit, maar ook voor het streamen van live video’s en beeldverwerking. Hiervoor moet je kijken naar de processor van de video grabber, maar ook naar de hoeveelheid beschikbare en het soort RAM geheugen. Er is minimaal DDR3 nodig om de video grabber goed te laten werken. DDR4 zou nog beter zijn.

Beeldresolutie

Wat voor beeldresolutie is voor jou belangrijk? De meeste mensen willen de hoogste beeldkwaliteit. In zo’n geval is het belangrijk om op zoek te gaan naar een apparaat dat jouw video’s in tenminste Full HD-kwaliteit kan opnemen en verwerken. Het allerbeste zou zijn eentje die video’s in 4K- resolutie vastlegt. Deze modellen hebben natuurlijk wel een wat hoger prijskaartje.

Verder is het van belang dat het opnemen en uitzenden gebeurt met een zo goed mogelijke verversingssnelheid. Ga op zoek naar een apparaat met een minimale snelheid van 30 frames per seconde (FPS), of nog beter, 60 FPS. Dit zal zorgen voor een vloeiender beeld.

Verbindingsopties

Omdat video grabbers tussenliggende apparaatjes zijn, is het essentieel om ook te kijken naar de verbindingsopties van zowel de invoer- als de uitvoeropties. Sommige video grabbers hebben een USB 2.0-verbinding, maar eentje van USB 3.0- of hoger is nog interessanter omdat de gegevensopdracht dan sneller zal zijn.

Heb je een video grabber die ondersteuning biedt voor high-definition, dan verbind je die via een HDMI-poort. Er zijn ook modellen met RCA- en VGA-aansluitingen. Verder zijn er nog verschillende soorten audio-ingangen, en is het daarnaast handig om te checken of de video grabber voorzien is van een microSD-kaartsleufje zodat je ook kunt opnemen zonder verbinding van een pc.

Hoe ga je de video grabber gebruiken?

Ten slotte moet je goed weten hoe je het apparaatje wil gaan gebruiken en welke apparaten je met de video grabber zult gaan verbinden. Zijn deze apparaten wel compatibel met de video grabber die je op het oog hebt? Misschien wil je wel een camrecorder aansluiten, of wil je graag analoge video’s digitaliseren. Of misschien jouw game ervaringen opnemen en deze delen met anderen.

Het opname apparaatje wat je nodig hebt om games op te nemen, is niet hetzelfde als die voor live streaming in hoge kwaliteit. Als je een camcorder wil aansluiten, heb je weer andere functies nodig.

Ga je het opname apparaat gebruiken voor een bewakingssysteem, dan moet je een model zoeken met meerdere poorten om zo meerdere camera’s aan te sluiten op een computer.

Weet dus van te voren goed waar je de video grabber precies voor gaat gebruiken!

Wat is de beste video grabber?

Er zijn verschillende video grabbers. Ga bij iedere interessante optie na voor welk apparaat de video grabber bedoeld en geschikt is. Hierbij kun je denken aan VHS of V8.

Zoek je een video grabber die te combineren is met verschillende oude videorecorders en videocamera’s, en/of andere analoge apparaten? Dan kom je al snel uit bij een wat duurdere video grabber die VHS, SVHS, video 2000, MiniDV, Hi8 en V8 ondersteunt.

Zoek je vooral naar een goedkope optie? Helaas zijn de budget opties niet altijd de beste keuzes. Check de aansluitmogelijkheden; sommige video’s moet je via een scartkabel verbinden. Bij de duurdere video grabbers zit deze erbij in, bij de goedkopere modellen niet.

USB Video PC Grabber – VHS (Tulp) Naar DVD Converter

Dit is een prijzige video grabber, maar dan heb je ook wel wat. In het geval je graag een stapel oude videobanden wil digitaliseren naar PC of DVD, dan is dit de video grabber die je nodig hebt.

Met deze video grabber kun je namelijk analoge films (van een videorecorder of camera) converteren naar digitale bestanden. Deze digitale bestanden sla je vervolgens op op je pc. Als je zou willen, kun je deze files op een DVD of Blu-ray disk zetten. Bewerken gebeurt via de meegeleverde videobewerkingssoftware, en je kunt er meteen mee aan de slag. Ook krijg je er drivers bij en een gebruiksvriendelijke startersgids voor het overzetten en editen van video’s.

Verder is deze video grabber te gebruiken met oude video recorders en videocamera’s (zoals v8, vhs, hi8), maar ook overige (analoge) apparaten met een S-video aansluiting of analoge aansluitingen voor beeld en audio.

 • Invoersignaal: 1 S-video-ingang en RCA composiet video-ingang
 • Uitvoersignaal: USB 2.0
 • Audio invoer: Stereo audio (RCA) mm
 • Stroom: 5VDC, 250mA (max) via usb-poort
 • Afmetingen: (L x B x H) 88 mm x 28 mm x 18 mm
 • Compatibel met Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 32 Bit / Windows 8 – niet compatibel met MAC OS

Basetech BR116 Video Grabber met bijgeleverde software

Dankzij de Basetech video grabber kun je probleemloos jouw gegevens direct via de USB interface bewerken en digitaliseren.

Eenmaal de video grabber aangesloten via de USB 2.0- interface op je PC , kun je er diverse apparaten op aansluiten. Denk aan dvd-spelers, digitale camera’s, videorecorders en andere AV-apparaten met S-video of S-VHS-aansluiting.

Er is geen externe voedingsbron vereist.

 • Invoersignaal: Composiet analoog en S-Video
 • Uitvoersignaal: USB 2.0
 • Audio invoer: Stereo audio (cinch)
 • Stroom: via USB poort
 • Afmetingen: (B x H) 105 x 27 mm
 • Compatibel met Windows 2000, Windows Vista, Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10.

LogiLink Audio en Video Grabber USB 2.0 met Win8 Support

Een super praktische audio- en video grabber die geschikt is voor alle AV en S-video apparaten, waaronder Hi8, V8, VHS en andere tapes.

Je kunt met deze video grabber jouw analoge video’s omzetten naar een hoge resolutie digitaal formaat, dankzij de meegeleverde videobewerking software.

Houd er echter rekening mee dat het apparaatje niet compatibel is met een USB 1.1 poort of een 1.1 hub.

 • Invoersignaal: Composiet analoog (3 RCA / Tulp) of S-Video
 • Uitvoersignaal: USB 2.0
 • Audio invoer: Audio stereo
 • Afmetingen: (l x b x h ) 90 x 30 x 15 mm
 • Compatibel met Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10

Gembird UVG-002 – USB videograbber

Heb je een heleboel VHS videobanden met de allermooiste herinneringen, maar is er geen VHS speler meer vindbaar? De Gembird video grabber is de ideale oplossing om analoge videosignalen te converteren naar hoge resolutie digitale informatie. Je kunt opnemen van allerlei apparaten, waaronder camcorders, videorecorders of DVB-ontvangers. De signalen kunnen dankzij deze omvormer opgeslagen worden op je pc of laptop.

Deze compact ontworpen omvormer is heel gemakkelijk te installeren. Het is een kwestie van ‘plug and play’, want een externe voedingsbron is overbodig. De benodigde software, voor eenvoudige omzetting en videobewerking, is bij de video grabber inbegrepen. Verder is er slechts één USB poort nodig.

 • Invoersignaal: Composiet analoog (3 RCA / Tulp) of S-Video
 • Uitvoersignaal: USB 2.0 & hoofdtelefoon aansluiting
 • Audio invoer: Externe audiobron
 • Stroom: 5 V, via USB poort
 • LED: 1x Aan/Uit groene LED
 • Afmetingen: (l x b x h) 88 x 28 x 18 mm
 • Compatibel met Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

Voor wie is een video grabber ideaal?

Een video grabber wordt aangeraden als je videobeelden wil kunnen digitaliseren, opslaan en editen. Een video grabber is bovendien de ideale oplossing als je video-uitzendingen in hoge kwaliteit wil produceren, van bijvoorbeeld de videogames die je speelt. Andere mensen willen graag analoge videosignalen kunnen overzetten naar een digitaal formaat. Een video grabber is ook handig voor bewakingssystemen, zodat je meerdere camera’s op een computer kunt aansluiten. Verder worden video grabbers ook vaak gebruikt door sportanalisten die een wedstrijd moeten kunnen analyseren die nog aan de gnag is. Moderne video grabbers zorgen ervoor dat je zonder vertraging live-uitzendingen kunt produceren.

Conclusie

Video grabbers kun je dus op veel verschillende manieren inzetten. Zo kun je dus analoge video beelden omzetten naar digitale beelden. Hij is waarschijnlijk het populairst onder gamers of mensen die graag inhoud streamen op YouTube, Twitch of andere kanalen. Je kunt opnames van hoge kwaliteit maken en verzenden, met minimale vertraging in dataoverdracht.

Er zijn veel verschillende video grabbers, met ieder hun eigen eigenschappen en voordelen. Kies er eentje die bij je past!

Related Posts