De beste powerbank van 2023 1

De beste powerbank van 2023

We hebben allemaal wel eens onze momenten waarin we zouden willen dat onze elektronica nooit zonder spanning kwam te zitten, en dan voornamelijk in noodgevallen. Maar gelukkig bestaan er tegenwoordig powerbanks! Weten hoe jij de meest geschikte powerbank moet uitkiezen, kan essentieel zijn voor jouw gemak en veiligheid.

Powerbanks geven onze telefoons, tablets en andere on-the-go apparatuur een langere batterijduur wanneer dat nodig is. Als je precies weet waar je naar moet kijken bij het uitzoeken van een goede powerbank, dan hoef jij je daarna geen zorgen meer te maken wanneer je telefoon ineens uitvalt. Je pakt dan gewoon je powerbank erbij en je telefoon ligt weer aan ‘het zuurstof’.

Beste powerbank voor iPhone

Heb je een redelijk recente iPhone? Dan is opladen met een MagSafe powerbank een dikke aanrader. Je telefoon blijft tijdens het opladen goed bruikbaar.

Beste powerbank voor Android / algemeen

Beste powerbank voor laptop

De perfecte powerbank

Voordat je actief voor een nieuwe powerbank gaat shoppen, bespreken we hier de belangrijkste zaken waar je goed op moet letten. Wellicht denk je dat powerbanks allemaal hetzelfde zijn, terwijl ze in realiteit op belangrijke punten flink van elkaar kunnen verschillen.

De capaciteit

De capaciteit van een powerbank wordt in mAh uitgedrukt. Dit is het belangrijkste getal, let hier dus goed op! Dit getal beschrijft namelijk de totale hoeveelheid stroom die de powerbank vast kan houden wanneer deze volledig opgeladen is. Er zijn bijvoorbeeld powerbanks van 2.000, 6.000 en 10.000 mAh, of zelfs van 30.000 mAh te vinden.

Afhankelijk van de gadgets die jij graag wil opladen, heb je mogelijk meer of minder capaciteit nodig. Voor de meeste smartphones heb je genoeg aan een powerbank van 10.000 mAh, waarmee je soms zelfs drie of vier keer kunt opladen. Hoe vaak je je telefoon precies kunt opladen hangt af van het toestel dat je bezit.

10.000 mah powerbank, 20.000 mah of meer?

Als je echter over grotere gadgets beschikt, zoals een Nintendo Switch of laptops met een USB-C aansluiting om deze op te laden, dan kun je er beter één overwegen met een capaciteit van minimaal 20.000 mAh.

De beste manier om erachter te komen naar welke capaciteit je moet zoeken, is door de kracht van jouw batterij in je gadget(s) te bestuderen. Een iPhone 11 is bijvoorbeeld uitgerust met een 3.110 mAh batterij. Zolang je in zo’n geval kiest voor een powerbank van minimaal 3.110 mAh, dan kun jij je iPhone minimaal één keer volledig opladen. Met een 10.000 mAh powerbank kan je een iPhone dus 3x volledig opladen voor je met een lege batterij zit. Met 20.000 mah kan je zes keer je smartphone opladen.

Capaciteit en opladen

De werkelijke capaciteit van de meeste powerbanks is een belangrijke factor. De beste powerbank heeft een hoge capaciteit, maar vergeet niet: je moet een powerbank opladen. Ligt je powerbank aan het stopcontact dan is het vaak niet mogelijk een ander apparaat aan te sluiten. Een externe batterij met een capaciteit van 20.000 mAh opladen is nog wel te doen, zeker bij power banks met quick charge technologie.

Ben je vaak met een laptop onderweg dan is een 20.000 mAh powerbank meestal voldoende capaciteit. Er zijn grotere powerbanks, maar zo’n powerbank is wat ons betreft beter geschikt voor meerdere apparaten. Een stopcontact is meestal dagelijks wel te vinden en een goede powerbank is vaak vlot opgeladen. Je hebt dan weinig aan een powerbank met capaciteit voor 5 dagen stroom voor je weekendje weg, tenzij je echt de wildernis in gaat.

Een hoge capaciteit betekent daarnaast ook vaak een groot formaat. In de praktijk is een powerbank met 10.000 mAh of 20.000 mAh qua prijs het meest interessant. Een kleinere capaciteit kost vrijwel niets minder, terwijl een groter formaat vaak flink duurder is.

Aansluitingen: USB-A, micro USB, USB-C of Apple Lightning

Het aantal usb-poorten dat een powerbank nodig heeft is persoonlijk. Dit is van invloed op het gemak van het apparaat en hoe vaak jij de powerbank zelf gaat gebruikten De meeste mensen vinden dat één poort wel voldoende is, omdat ze waarschijnlijk maar één apparaat per keer willen opladen.

We raden echter aan om voor een powerbank te kiezen die ten minste twee poorten bevat en simultaan opladen ondersteunt. De meeste powerbanks kunnen via de usb-c poort twee apparaten tegelijk opladen. Ook als je vaak met vrienden of familie op reis gaat wil je absoluut een powerbank met een flink aantal poorten, zodat jij in ieder geval twee apparaten tegelijkertijd kunt opladen.

Laptops gebruiken vaak usb-c en de beste powerbanks zijn dan ook voorzien van een usb-c aansluiting. Toch zijn er ook nog veel powerbanks met usb-a aanslutingen, simpelweg omdat usb-a nog steeds vaak voorkomt. Je laptop opladen kan ik zo’n geval met een usb-a naar usb-c kabel.

Micro-usb zien we niet zoveel meer. Deze aansluitingen worden vaak alleen gebruikt voor het opladen van de powerbank zelf. Micro-usb aan een kabel zit om deze reden vaak aan een usb-a aansluiting aan de andere kant.

Draadloos opladen

Met elke powerbank kun je mobiele apparaten opladen. Toch is het de moeite waard wanneer je powerbank beschikt over de mogelijkheid om draadloos te laden. Als je draadloos wilt opladen lever je wel wat efficiëntie in, maar het gemak van draadloos je smartphone opladen weegt daar in de meeste gevallen ruimschoots tegenop.

Draadloos opladen wordt ondersteunt door een groot aantal compatibele toestellen en door de beste powerbanks.

De omvang en het gewicht

Hoewel dit in de eerste instantie misschien niet zo belangrijk lijkt, zijn de grootte en het gewicht van een powerbank toch iets om rekening mee te houden. Want het laatste dat jij wil wanneer je op pad bent, is een loodzware powerbank meesjouwen. Idealiter wil je natuurlijk een powerbank die minder dan een ons weegt en comfortabel in de hand ligt.

In bijna alle gevallen zullen de powerbanks met een grote capaciteit een stuk omvangrijker zijn, simpelweg vanwege de grootte van de batterijen die ze voor hun stroomtoevoer nodig hebben. Als je daarnaast voor een powerbank met meer dan twee poorten gaat, dan zal de omvang ook toenemen.

Des te lichter de powerbank is, des te handiger het is om deze bij je te dragen. Het compacte formaat zal er voor zorgen dat je vaker de powerbank mee zult nemen. Een e-reader opladen op vakantie is bijvoorbeeld een klusje waar je geen hoog maximaal vermogen voor nodig hebt. De meeste e-readers doen bovendien erg lang met hun batterij. Voor een e-reader heb je aan 5.000 mAh of 10.000 mah dus meer dan genoeg.

Het maximale vermogen – De laadsnelheid

Dit is een andere zéér belangrijke functie die per powerbank zal verschillen. De oplaadsnelheid wordt namelijk niet alleen bepaald door de snelheid waarmee de powerbank zichzelf oplaadt, maar tevens hoe snel deze al jouw elektronische apparaten oplaadt. Een hoogwaardige powerbank heeft om deze reden minimaal één of twee poorten die met Qualcomm Quick Charge 3, 5 of vergelijkbaar uitgerust zijn.

Quick Charge – QC 3.0

Een Quick Charge poort kan jouw iPhone behoorlijk snel en gemakkelijk volledig opladen. In de meeste gevallen duurt het 100% opladen van je smartphone niet langer dan een uur.

Houd altijd rekening met het grootste apparaat dat jij bezit om te bepalen of de oplaadsnelheid van een te overwegen powerbank in orde is. Sommige powerbanks geven jou namelijk de mogelijkheid om een MacBook in een aantal uur volledig op te laden.

USB Power Delivery – USB-PD

Voor het gebruik met een laptop heb je het meest aan een powerbank die USB Power Delivery ondersteunt. USB-PD zoals deze functie wordt afgekort zorgt ervoor dat via de standaard USB-verbinding meer stroom dan normaal gevraagd kan worden. Op deze manier kan je een laptop via USB een stuk sneller opladen dan voorheen het geval was.

Optionele functies om te overwegen

Afgezien van de hierboven genoemde primaire functies die ter overweging van belang zijn, zou je misschien ook even aan de volgende mogelijkheden willen denken.

Een antislipcoating

Je realiseert je pas hoe waardevol een antisliplaag kan zijn als je jouw powerbank voor de eerste keer uit je handen laat glippen. Een antisliplaag is zeker aan te raden wanneer je de powerbank vaak in de hand houdt. Overweeg anders om een passende hoes aan te schaffen waarin je deze kunt vervoeren.

De meegeleverde kabels

Het is soms moeilijk om een ​​powerbank te vinden die direct al met de juiste kabel(s) wordt geleverd, maar mocht je deze toch vinden, dan zou je deze kunnen overwegen. Zo kun je de powerbank direct vanuit de doos in gebruik nemen! De meeste powerbanks hebben wel allerlei aansluitingen, maar niet de juiste kabel. Die zul je dus zelf moeten kopen of van thuis meenemen. In zo’n geval is het handig om te zorgen dat je powerbank de usb-poorten heeft die passen bij de aansluitingen van je kabel.

Indicatie met LED lampjes

Wanneer je jouw gadgets oplaadt, dan zul je het ongetwijfeld op prijs stellen om over LED indicatielampjes of zelfs een LCD schermpje te beschikken zodat je kunt zien hoeveel batterijspanning er nog in de powerbank zit. Zo weet je wanneer het de hoogste tijd is om het apparaat op te laden, en heb je ook een duidelijker idee van hoeveel ladingen jij nog uit deze powerbank kunt halen.

Zonne-energie

Hoewel een powerbank met zonnecellen enkele voordelen heeft is een powerbank op zonne-energie wat ons betreft vooral een leuke gimmick. Ten eerste kan het opladen van de powerbank zelf via de ingebouwde zonnecellen aanzienlijk langer duren dan bij laden via het stopcontact. Zeker als je wilt laden bij de bewolkte weersomstandigheden die we in Nederland vaak zien. Hierdoor kan het lastig zijn om de powerbank op te laden als je niet genoeg tijd in de zon hebt.

Ben je op reis in een zonnig land? Dan kan het zijn dat je 10.000 mAh powerbank sneller opgeladen is, als kan het dagen duren voor een zo’n 10.000 mAh powerbank volledig vol zit. Bovendien zijn powerbanks met zonnecellen vaak duurder dan traditionele powerbanks, wat voor sommige mensen een obstakel kan zijn om er een aan te schaffen. Tot slot is een power bank met zonnecellen vaak groter en zwaarder dan een gewone powerbank met hetzelfde totale vermogen, wat onhandig kan zijn om mee te nemen tijdens activiteiten waarbij u zo min mogelijk bagage wilt hebben.

Related Posts