Review: de nieuwe Kindle 1

Review: de nieuwe Kindle

Op zoek naar een schappelijke e-reader? De nieuwe Kindle (zo heet ie echt) is een mooi instapmodel en dus een lekker cadeautje voor jezelf of iemand die er ook wel eentje kan gebruiken. Lees de review van Mike.

Amazon heeft onlangs zijn goedkoopste Kindle opgefrist. De reader is nu dunner en sneller dan eerst en heet domweg de nieuwe Kindle.

Review: de nieuwe Kindle 3

De nieuwe Kindle heeft een display van 6″, wat min of meer de defacto-standaard lijkt geworden voor e-readers. De plastic behuizing voelt erg solide aan, al had de achterkant van mij wel wat ruwer mogen zijn. De nieuwe Kindle heeft plek voor duizenden boeken, maar hoeveel ruimte er daadwerkelijk is me niet duidelijk. Het geheugen is niet uitbreidbaar, maar gezien de grootte van een gemiddeld e-book lijkt me dit ook geen probleem.

Lezen

Met een resolutie van 167 pixels per inch is de nieuwe Kindle minder scherp dan z’n grote broers of e-readers van Kobo, maar in de praktijk valt dit niet echt op. Wat me wel opviel was de manier waarop bij het omslaan van de pagina, de pagina opnieuw opgebouwd wordt. Dit is niet heel hinderlijk maar je ziet de pagina duidelijk verversen. Ik heb herhaaldelijk gedacht dat ik een bladzijde te ver doorgebladerd was door dit effect. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door een iets langzamere chip of door het gebruikte e-ink scherm. Als je het eenmaal weet heb je er verder geen last van.

Wat ik wel echt duidelijk miste was de verlichting. Uiteraard is dit een instapmodel (daar is de prijs ook naar) maar je hebt gewoon nog wel echt goed licht nodig in de kamer om te kunnen lezen. En hoewel het scherm ontspiegeld zou moeten zijn, merkte ik in sommige gevallen toch wel dat bij direct licht er soms wat spiegeling leek te ontstaan. Nu geeft Amazon als feature aan dat je geen last van spiegeling zou moeten hebben bij zonlicht, maar die liet zich deze periode te weinig zien om dat goed te testen.

Review: de nieuwe Kindle 5

Software

Amazon heeft ruime ervaring met de Kindle en dat zie je duidelijk terug in de software op de e-reader, deze zit goed in elkaar. Van het aanmelden bij Amazon (waarbij ik wel een vage optie kreeg om m’n wifi-wachtwoord op Amazon op te slaan??) tot het kopen van boeken, alles lijkt redelijk goed doordacht. Ook fijn is de mogelijkheid om van boeken vast een fragment te kunnen lezen, deze fragmenten beslaan over het algemeen veel pagina’s en geven je een goede indruk of het boek je aanspreekt. En uiteraard kan Calibre hierbij ook handig zijn voor boeken die je niet in de winkel kan vinden, de Kindle ondersteunt echter niet het gangbare epub-formaat, wel mobi.

Conclusie

Met de nieuwe Kindle heeft Amazon een mooi instapmodel geproduceerd. De reader voelt solide aan en is snel genoeg. Wel is het jammer dat er geen ingebouwd licht in zit, dit maakt de leeservaring op de iets duurdere versies net iets prettiger is mijn ervaring. Desalniettemin een prima reader voor een kleine prijs.

Related Posts
Review: VTech Kidizoom Action Cam 7
Lees meer

Review: VTech Kidizoom Action Cam

De VTech Kidizoom Action Cam is een actiecamera voor kinderen van 5-12 jaar. Mike, en zijn kinderen, testten de actioncam onder andere op een spacescooter. Check de video!