Review: Nest IQ cam 1

Review: Nest IQ cam

Je huis bewaken doe je tegenwoordig niet meer met een camera en een videorecorder, maar state-of-the-art met een Nest IQ Cam en opslag in de cloud. We testen ‘m.

Nest timmert inmiddels al weer wat jaren aan de weg. In eerste instantie zelfstandig, maar tegenwoordig als onderdeel van Google. De meest bekend Nest product is toch de thermostaat, maar inmiddels heeft Nest een mooie line-up met allerlei producten die je leven makkelijker en veiliger maken. Bewakingscamera’s zijn daar ook onderdeel van.

De Nest IQ Cam Indoor die we hebben getest is het meest recente product van Nest. Deze camera is effectief de overtreffende trap van de Nest Cam Indoor en heeft een resolutie van 4K. Daarnaast is de IQ Cam voorzien van een 1/2,5 inch sensor en sterke infrarood-leds om ook ‘s nachts een prima plaatje te kunnen laten zien.

Installatie is een fluitje van een cent. De kabel aan het lichtnet en aan de IQ Cam, de camera op een goede plek en de app loodst je door de installatie zoals we dat tegenwoordig vaker zien. Binnen no-time hangt de camera aan het netwerk en kunnen we op afstand meekijken.

De verbinding met je netwerk gaat via Wifi en er is helaas geen bedrade optie. Dit zorgt er voor dat de Nest IQ Cam in de praktijk altijd opneemt in full-hd, niet in 4K. Dat zou zorgen voor te grote bestanden. Je kunt dus wel zoomen zonder kwaliteitsverlies, maar terugkijken in 4K is niet mogelijk. Nest probeert het dataverbruik in de hoogste kwaliteit te beperken tot 400 GB. Dan heb je een idee van de gigantische datastroom die deze camera genereert. Het kan prima met een goed wifi-netwerk, maar het blijft een flinke hoeveelheid.

Het voelt wel even gek, een camera op jezelf richten in huis. Toch blijkt dat in de praktijk niet zo’n probleem. Je kunt de camera uitschakelen als je in de buurt bent op basis van de locatie van je telefoon. Hierdoor zal de camera dus niets opnemen als je zelf (of je huisgenoten) thuis bent. Dankzij Nest Aware kan de camera ook nog filteren op basis van bekende gezichten. Je zult dan geen melding krijgen als de camera een vertrouwd gezicht ziet.

Review: Nest IQ cam 3

Ziet de camera wel een onbekend gezicht? Dan krijg je direct een melding op je telefoon met de mogelijkheid live mee te kijken en te luisteren. De camera zoomt hierbij direct in op de actie. Je kunt uiteraard ook terugspoelen. Mooie functie is ook de mogelijkheid tegen de ongenode gast te praten. Wat mij betreft vooral handig als het gaat om een bekende die de sleutel heeft, een crimineel zal je niet zo snel afschrikken verwacht ik.

Handig feature is de mogelijkheid om Activity Zones aan te wijzen. In deze zones let de Nest dan op personen, waarbij de rest van het beeld genegeerd wordt. Handig om valse meldingen te onderdrukken,  die in mijn geval door wapperende gordijnen werden getriggerd. Ook huisdieren kan je hiermee uitsluiten door bijvoorbeeld het kattenluik als blind spot te gebruiken.

Helaas heb je voor alle uitgebreide functies wel een abonnement nodig. Het meest voordelige abonnement op Nest Aware kost €50 per jaar, dus dat valt mee. Je hebt bovendien voor elke camera die je toevoegt een extra abo nodig, waardoor de kosten verder op kunnen lopen. Je krijgt 50% korting op deze extra abonnementen, maar toch kunnen de kosten aardig oplopen als je eenmaal in Nest hebt geïnvesteerd. Gelukkig zijn de app en de website van uitstekende kwaliteit en krijg je dus wel waar voor je geld. In dit voordelige abonnement zitten alle features en een videogeschiedenis van 5 dagen. Duurdere abonnementen verlengen deze geschiedenis tot 10 of 30 dagen, maar voegen verder geen functionaliteit toe.

Het grote voordeel van deze IQ Cam is dat hij inderdaad slim en zelflerend is. In het begin krijg je regelmatig de melding dat er een persoon is gezien. De gezichten kan je vervolgens markeren als bekend, waarna je over deze personen geen melding meer zult krijgen. Dit werkt in de praktijk feilloos.

Nest heeft met de IQ Cam een prima camera in de markt gezet. De prijs van de camera en de abonnementskosten zullen voor sommige potentiële klanten een struikelblok zijn, maar het gemak en de kwaliteit van zowel de camera als de app maken dat Nest een hele gelikte indruk maakt. Heb je al andere Nest producten? Dan is dit bijna een no-brainer. Alleen de echte tech-savvy gebruikers zullen misschien uitwijken naar een lokale oplossing met opslag op een NAS, voor de grote meerderheid is dit echter een hele fijne oplossing.

De Nest IQ Cam is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

Related Posts