Neato, de robotstofzuiger die zuigt en veegt 1

Neato, de robotstofzuiger die zuigt en veegt

Al enkele jaren zijn robotstofzuigers op de markt. Tijd om er eens een aan een test te onderwerpen. De verwachting was dat een robotstofzuiger een waardevolle aanvulling aan het gezin zou zijn maar is dat ook zo?

Ik test de Neato Botvac Connected, het topmodel van Neato.

Zuigen of vegen?

Er is een verschil tussen zuigen en vegen bij robotstofzuigers. Neato en andere hebben zowel veeg als zuig capaciteit. De combinatie is krachtig en maakt goed schoon. Modellen van bijvoorbeeld Samsung zijn meer zuigers dan vegers. Bij ons zijn het met name gladde oppervlakken zoals laminaat en tegels en daar werkt de Botvac prima op. Hoe een andere stofzuiger schoonmaakt (robotstofzuigers bedoel ik dan) dat hebben we niet getest. Ook op tapijt is het natuurlijk een andere zaak, zeker  hoogpolig. Maar, wat je niet hebt kan je ook niet testen.

Ervaringen

Neato werkt goed. Je moet er rekening mee houden dat de Botvac een hoop kan en op kleine oppervlakten kan draaien maar dat voor het beste resultaat stoelen etc van de grond af moeten zijn. De stofzuiger gaat er om heen (als het past ook er tussendoor). Ook ons Eileen Gray tafeltje bleek een obstakel waar de stofzuiger op vast loopt. Lego word opgezogen als het  klein genoeg is anders loopt de stofzuiger vast. Ook  sokken zijn een garantie voor een vastloper. Maar de navigatie gaat erg goed en Neato lijkt overal te komen. Het zou mooi zijn als dat in een app ook inzichtelijk zou kunnen worden gemaakt (waar is de stofzuiger al wel en nog niet geweest).

Neato, de robotstofzuiger die zuigt en veegt 3
Neato Botvac

Hoe werkt de Neato Botvac

ALs de stofzuiger start bij de basis  tast deze de hele kamer af tijdens het stofzuigen.  Hij maakt een interne kaart en weet precies waar bij wel en nog niet is geweest. Ook het terugvinden van de basis is  geen probleem. Als er niet voldoende energie is gaat is de  stofzuiger terug naar de basis. Drempels kunnen genomen worden maar het hang een beetje af van de  hoogte. Doordat de stofzuiger vrij laag is kan deze vaak onder de bank of bed zuigen.

Werken met de app

De App is een van de makkelijkste manier om met de Botvac om te gaan. Niet alleen kan je daar beperkt de instellingen aanpassen maar ook de instellingen met betrekking tot schoonmaak schema’s en zo voort. Als je op My Neato klikt krijg je een overzicht te zien waar je de robot kan aanzetten maar ook handmatig een plek stofzuigen. Je stuurt dan handmatig de stofzuiger naar een bepaalde plaats toe,

Neato, de robotstofzuiger die zuigt en veegt 5
Hoofdmenu Neato App
Neato, de robotstofzuiger die zuigt en veegt 7
Handmatige besturing van de Botvac

Schema’s en zo voort

JE kunt iedere dag een schema instellen, zeven dagen per week. Op dit moment is de tijd die je in geeft de tijd voor alle dagen. Dit lijkt me in volgende versies makkelijk aan te passen (in de software van de app). Bij ons is het ook als  een  klok, als de Botvac aangaat is het een uur ‘s middags. Je kunt natuurlijk ook via de app op afstand de stofzuiger aanzetten buiten het schema om. Het enige wat je moet checken is of de Botvac is opgeladen c.q. goed tegen de oplader aanzit. De  oplader heeft twee metalen contacten waar de stofzuiger tegen aan draait wanneer deze terug gaat naar het basis station.

Beoordeling

Ook andere sites hebben de Neato beoordeeld. Een vergelijkende review is natuurlijk breder dan deze review en dus een waardevolle uitbreiding. Mijn persoonlijke beoordeling is dat de Neato Botvac echt een verschil maakt in het schoonmaken van het huis. Het resultaat is iedere keer te zien in het reservoir waar stof en dergelijke zich in verzamelt. De Botvac is zo ingesteld dat er drie dagen per week automatisch wordt schoongemaakt: dinsdag, donderdag en zondag om 13:00. In alle gevallen in de turbo stand. Omdat we geen bungalow hebben maar meerdere verdiepingen gaat één keer per maand de robot stofzuiger naar boven toe om onder bedden etc. schoon te maken.

De vraag is dan ook: is dit iets wat echt wat toevoegt? Voor ons is het antwoord Ja. Met kinderen die kruimelen en een druk schema van werk, gezin enzovoort is het lekker om niet te hoeven omkijken naar stofzuigen (naast wat de schoonmakers 1 x per week doen).

Er wordt wel gezegd dat zuigen (zoals een normale stofzuiger doet) beter is dan vegen en zuigen zoals de Neato doet, maar dat heb ik zelf niet zo ervaren.

De Neato Botvac heeft een adviesprijs van EUR 449. Een stevige prijs maar voor dat geld heb je wel een trouwe hulp in huis die je leven echt een stukje makkelijker maakt.

3 comments
  1. Ziet er uit als een prima apparaat, handig dat er een app is waarmee je zelf het apparaat kan besturen. Zelf hebben wij nog een oude variant en deze kunnen we nog niet met de telefoon besturen. De kat vindt het apparaat echt super hahaha

  2. Mooi apparaat! Weet je toevallig hoelang die opgeladen blijft? We hebben zelf een iets simpelere versie maar ik vind wel dat ze snel leeg zijn.

  3. Ha die Julia,

    Hijrijdt terug naar het base station en laadt daar weer op. Daarmee kan je eigenlijk altijd stofzuigen.
    Er komt een nog geavanceerde versie binnenkort.

    Rob

Comments are closed.

Related Posts