Review: Nest Protect 2

Wat is er nieuw aan de Nest Protect 2 en moet je hem wel kopen? Mike probeerde hem uit.

Nog geen jaar nadat Nest z’n rookmelder hier in Nederland op de markt bracht is nu de opvolger al beschikbaar. Waarin verschilt de Nest Protect 2 van z’n voorganger?

Links de Nest Protect, rechts de Nest Protect 2
Links de Nest Protect, rechts de Nest Protect 2

Voor wie al een Protect heeft hangen, dan is het redelijk zinloos om een Protect 2 er voor in de plek te hangen. Want feitelijk doen ze natuurlijk precies hetzelfde, namelijk het attenderen van de bewoners op rook- dan wel koolmonoxide. Maar voor wie de stap nog niet gezet heeft biedt de Protect 2 net wat kleine extraatjes die ‘m beter maken. Sowieso is nu enkel de 2 nog maar beschikbaar, dus de keuze is eenvoudig.

IMG_7454

Nieuw vanbinnen

Wat heeft de Protect 2 dan voor voordelen ten opzichte van zijn voorganger? Hij is even stijlvol als de 1 maar een beduidend stuk kleiner. Daarnaast heeft Nest de batterijen eenvoudiger toegankelijk gemaakt, ze kunnen nu via een klepje benaderd worden waar je voorheen de hele behuizing open moest schroeven. Best handig voor die enkele keer dat je de batterijen moet vervangen.

Intern maakt de Protect 2 gebruikt van een nieuwe sensor, genaamd split-spectrum. Deze sensor detecteert verschillende soorten brand, snel of langzaam aan de hand van lichtstralen die de rook analyseren. De nieuwe CO-sensor zou 10 jaar mee gaan, wat 3 jaar langer is dan de standaard CO-sensors. Tevens is de Protect 2 nu naast een speaker ook voorzien van een microfoon om zelf de audio te kunnen testen, dit om een volledige zelfcheck te kunnen doen. Als laatste zit er ook een stoom-detector in, zodat vals alarm vanwege te heet douchen niet meer voor zou moeten komen.

IMG_7450

Nieuw van “buiten”

Niet alleen inwendig heeft Nest de Protect 2¬†aangepakt. Zo kun je nu de rookmelder bij een vals alarm nu vanaf je telefoon stil zetten. Door de nieuwe sensoren zie je in de app nu ook de status van de stem en het acoustisch signaal bij de laatste check. Ook kun je nu de test vanaf je telefoon starten. Dit is een feature die nu alleen voor de Nest Protect 2 is, maar op het moment dat ik deze test startte ging de Nest Protect die elders in huis hing ook braaf z’n test uitvoeren.

Al met al zijn de verbetering die Nest aan de Protect heeft doorgevoerd zeer welkom, maar ze maken het geen noodzakelijke upgrade. Wel krijg je nu bij aanschaf dus een rookmelder die nog vriendelijker en toegankelijker is dan de vorige versie, met intern de nodige aanpassingen voor een nog betere detectie. Lees ook de review van de eerste Nest Protect.

Related Posts