Raspberry Pi 2

Raspberry Pi 2 aangekondigd en te koop

De populaire minicomputer, Raspberry Pi, heeft een waardige opvolger gekregen. 

Pi2ModB1GB_-comp-500x283

Vandaag is aangekondigd dat er een nieuwe Raspberry Pi versie te koop is, namelijk de Raspberry Pi 2. Deze nieuwe Raspberry Pi is uitgerust met een quad-core 900MHz ARM processor en 1GB RAM geheugen. Deze processor moet voor een 6x hogere performance zorgen, tevens is de verdubbeling van het geheugen ook een welkome toevoeging.
Er zijn geen andere grote wijzigingen aan het bord aangebracht, waardoor deze volledig compatibel is met alle uitbreidingen van de Raspberry Pi 1.

Voor wie niet bekend is met de Raspberry Pi, het is een computer ter grootte van een creditcard. Deze computer is bedoeld voor educatief gebruik & domotica in en om huis. Echter, vanwege de kleine form-factor, de aanwezige aansluitingen en de relatief krachtige processor, wordt dit systeem ook vaak gebruikt als mediacenter. Er is een speciale XBMC (danwel Kodi) installatie voor een Raspberry en ook Plex kan prima op dit systeem worden uitgevoerd. Op deze manier kun je thuis dus al een eenvoudig mediacenter hebben voor nog geen 40 euro!
Wel moet worden opgemerkt dat de eerste versie van de Raspberry Pi soms problemen had met het weergeven van 1080p actiescenes waar veel bewegende delen waren (bijvoorbeeld regen). Doordat de processor nu is vervangen met een quad-core versie zullen deze problemen waarschijnlijk opgelost zijn. Wil je echt zeker zijn van je zaak? Dan is de Nvidia Shield TV misschien beter geschikt.

Uiteraard kan er ook gewoon een normale Linux-versie op het systeem worden geïnstalleerd. Wat nieuw is, is dat op de Raspberry Pi 2 ook Windows 10 kan worden geïnstalleerd. Dit heeft Microsoft vandaag ook aangekondigd. Hierdoor wordt het natuurlijk wel een heel interessant systeem, aangezien dit er voor gaat zorgen dat een heel ander type publiek ineens ook interesse kan gaan krijgen voor een Raspberry Pi.

Zelf weet ik in ieder geval zeker dat ik m’n huidige Raspberry Pi’s te zijner tijd ga vervangen. Dan heeft iedere kamer een eigen mediacenter staan. Gewoon, omdat het kan.

Related Posts