De beste jumpstarter van 2023 1

De beste jumpstarter van 2023

Wel eens met een lege accu langs de weg gestaan? Niet leuk én niet nodig, als je een jumpstarter – ook bekend als startbooster of starthulp – in je bezit hebt. Met dit apparaat kun je een gestrand voertuig het nodige zetje geven om te starten. Je kunt kiezen voor zowel een draagbare jumpstarter als eentje geschikt voor 220V, maar de draagbare is natuurlijk lekker handig om in je auto te leggen.

We vertellen je hieronder alles over jumpstarters en ook precies hoe je de accu van je auto hiermee kunt opladen om weer te kunnen starten:

  • Wat is een jumpstarter?
  • Waarom heb je er een nodig?
  • Jumpstarter versus startkabels
  • Waar moet je op letten?
  • Hoe gebruik je een jumpstarter?
  • De 5 beste jumpstarters
  • Kies ik voor een 12V of 24V jumpstarter?
  • Welke jumpstarter voor mijn auto?
  • FAQ’s

Wat is een jumpstarter?

Met deze starthulp kun je een auto, motorfiets, boot of wellicht een kleine vrachtwagen starten wanneer de accu van het voertuig leeg is. Heel handig om in allerlei situaties onnodig risico te voorkomen; je kunt zomaar ergens niet wegkomen omdat je per abuis je lichten aan hebt laten staan, maar je kunt ook andere auto’s met een lege accu helpen.

Een jumpstarter beschikt over een ingebouwde accu en startkabels, en is een ideale startbooster voor de accu van jouw auto of die van een ander voertuig. De jumpstarter’s accu stuurt door de startkabels vermogen naar de lege accu. Zo krijgt deze lege accu een enorme boost, waardoor hij weer wakker wordt en jij zo weer kunt wegrijden.

De beste jumpstarter is geschikt voor zowel benzine als voor diesel motoren, we leggen je hier straks meer over uit.

Waarom heb je er een nodig?

Als je een auto of ander voertuig in je bezit hebt, is het een must. Een mobiele jumpstarter zorgt er namelijk voor dat je altijd kunt vertrekken, ook als er geen stroom in de buurt is. Als je een niet snoerloze jumpstarter hebt, kun je deze alleen opladen via 220V-230V, vanuit huis of kantoor.

Wist je dat als je jouw auto een tijdje niet hebt gebruikt de accu zomaar leeg kan zijn? Dit geldt voor zowel kleine auto’s als voor zwaardere auto’s. De accucapaciteit van een auto die langere tijd stilstaat neemt steeds wat meer af, totdat het moment komt dat de accu helemaal leeg is. Je auto start helaas niet meer, net als je op tijd moet zijn voor die belangrijke vergadering!

Toch is het belangrijk om er een aan te schaffen, ook al staat je auto nooit lang stil. Het kan natuurlijk altijd dat je een radio, lampje of iets anders aan laat staan in je auto, waardoor de accu leegraakt. De jumpstarter geeft jou de zekerheid dat je niet met ‘pech langs de weg’ komt te staan.

Terwijl je rijdt, laadt de accu normaal gesproken op, maar het kan zomaar voorkomen dat een ‘gezonde’ accu leeg raakt omdat deze door een defect aan de auto niet oplaadt tijdens het rijden. Het probleem kan bij de spanningsregelaar in de dynamo liggen, maar er kan bijvoorbeeld ook een massa probleem zijn tussen motor en chassis of accu en chassis. Snel opgelost met een handige starthulp, maar ook tijd voor een bezoek aan de garage!

Jumpstarter versus startkabels

Verdorie, je hebt een lege accu! Wat nu? Als je een draagbare starter met ingebouwde startkabels kunt lenen of anders gewone startkabels, kom je wel weer op weg. Om snel op jouw plaats van bestemming te komen, is het van belang dat je weet hoe je jouw accu het snelst weer op kan laden.

Lees eerst het instructieboekje van jouw auto. Bij sommige auto’s is de accu niet direct bereikbaar omdat het aansluitpunt ervan in de motorruimte zit.

Bij startkabels heb je jammer genoeg altijd een tweede auto nodig om jouw auto te kunnen starten, terwijl je met een jumpstarter geen hulp van andere automobilisten nodig hebt. Startkabels zijn wel voordeliger in aanschaf, maar jezelf kunnen helpen in een moment van nood is natuurlijk goud waard!

Jouw starter moet zelf natuurlijk wel genoeg power hebben om je auto te kunnen opstarten. Een jumpstarter eenvoudig opladen doe je door middel van 230V of een 12V adapter. Dit apparaat heeft trouwens extra beveiliging tegen kortsluiting.

Let op: Als jij een dieselauto hebt, kun je geen benzineauto startkabels (16 mm) gebruiken. Deze zijn namelijk dunner dan dieselauto startkabels en kunnen hierdoor doorbranden. Dieselauto startkabels (25 mm) gebruiken bij een benzineauto kan wel.

Wij raden je altijd aan om hulp te vragen aan een automobilist die ongeveer een zelfde maat auto heeft. De accu is dan meestal gelijk aan die van jouw auto.

Verschillende soorten jumpstarters

Waar moet je op letten bij aanschaf van deze jumpstarters? Er zijn een aantal aandachtspunten waar je echt rekening mee moet houden. De kenmerken van de jumpstarter moeten overeenkomen met de eigenschappen van jouw accu. Op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een jumpstarter. Let in ieder geval altijd op:

  • Voltage
  • Type accu
  • Vermogen

Je wilt geen kortsluiting, dus de startbooster moet altijd over hetzelfde voltage beschikken als de accu van het voertuig. Een 12V accu kan alleen opgestart worden door een 12V starter, net zoals een 24V accu alleen door een 24V starter.

Is jouw type starter compatible met het type accu dat je gebruikt? Dat ligt er helemaal aan of je een natte accu of lithium accu in jouw voertuig hebt. De meeste starters zijn geschikt voor natte accu’s maar er zijn ook speciale lithium ion starters. De juiste jumpstarter kopen is belangrijk, want anders werkt ie simpelweg niet en heb je alsnog het nakijken.

Hoe herken ik een natte accu?

Een natte accu bevat water, zwavelzuur en lood, ze zijn simpel, beter recyclebaar en goedkoper dan een lithium ion accu. Zitten er bovenop jouw accu dopjes die los geschroefd kunnen worden, dan zit er vloeistof in en is dit een natte accu. Een lader voor een natte accu kan overigens ook geschikt zijn voor andere type accu’s.

Het vermogen (PK) van jouw voertuig is enorm belangrijk bij aanschaf van een startbooster, omdat een voertuig met een hoog PK vaak ook een behoorlijk zware motor heeft. Het kost meer moeite om zo’n grote motor op te starten. Het startvermogen van de jumpstarter wordt aangegeven in ampère of ‘A’, terwijl het vermogen van het voertuig wordt aangegeven in PK. Hoe hoger het vermogen van het voertuig, hoe meer ampère de startbooster nodig heeft. Check voordat je er een aanschaft dus altijd over hoeveel PK jouw voertuig beschikt.

Hoe gebruik je een jumpstarter?

Het is natuurlijk erg fijn dat je geen andere auto nodig hebt voor het opladen van jouw auto’s accu. Hieronder leggen we uit hoe je het beste deze starthulp kunt gebruiken.

Jumpstarters beschikken over een krachtige accu die een hoge startstroom afgeeft. Wij zullen je stapsgewijs vertellen hoe je het beste een starter kunt gebruiken:

  1. Zorg ervoor dat je over de juiste jumpstarter/starthulp beschikt. Check of zijn voltage, type accu en vermogen compatible zijn met de accu van jouw voertuig
  2. Open de motorkap en sluit de kabels van de starthulp aan: de rode kabel op de (+) pluspool van de interne accu, de zwarte kabel op de (-) minpool van de interne accu. Je kunt er ook voor kiezen om (net als bij startkabels) de zwarte kabel aan het blank metaal onder de motorkap of motorblok bevestigen. Let op: de minkabel wordt altijd als laatste erop gezet om kortsluiting te voorkomen.
  3. Schakel de jumpstarter in en de accu van je auto wordt zodanig opgeladen, dat je de auto weer kunt starten en weg kunt rijden.
  4. Laat de motor nadat deze aanslaat een paar minuten stationair draaien

Een ideale startbooster, is deze beste vriend van alle autobezitters; hij doet zijn werk uitstekend en jij kunt weer veilig je weg vervolgen en nog net je afspraak halen. Eenmaal op plaats van bestemming, kun je je jumpstarter opladen via een stopcontact, of anders thuis of ergens anders.

Tip: Gebruik jumpstarters pas wanneer de accu lager dan 20% is.

De beste jumpstarter kopen

Je wilt nu graag weten welke de beste jumpstarter voor jouw voertuig is, dus wij hebben hier een vijftal hoge kwaliteit starthulp suggesties voor je:

Beste jumpstarter met powerbank: Tacklife KP120 Startbooster

De Tacklife KP120 heeft een USB-C poort en herlaadt hierdoor 50% sneller dan zijn broertjes uit de Tacklife T-Serie. Deze startbooster kan ook telefoons en laptops opladen. Hij is niet geschikt voor een lithium accu.

Door de Quick charge USB kan een smartphone al van 0% tot 80% geladen worden in een half uurtje. Daarnaast zijn er nog 2 USB poorten en een DC poort. Door de DC poort kunnen accessoires als luchtcompressors worden aangesloten. Met de powerbank kun je ook telefoons of laptops opladen, aan de hand van de USB aansluiting.

Zo’n portable powerbank komt dus ook erg van pas wanneer jij bijvoorbeeld op vakantie bent en je telefoon leeg is, zonder stopcontact in de buurt. Naast een draagbaar krachtsysteem om je accu te boosten kan de jumpstarter dus ook een handige gadget zijn voor onderweg.

Beste jumpstarter met ingebouwde zaklamp: Mr. Safe Jumpstarter JS7500

Neem het zekere voor het onzekere met de Mr. Safe Jumpstarter. Het is een draagbare accu geschikt voor een 12V motortype. Deze 3-in-1 snelstarterset is geschikt voor zowel diesel als benzine. Naast de starthulp is ook laptops opladen geen enkel punt, want er zit een mooie powerbank bij met een grote capaciteit van maar liefst 7500 mAh, en een ultra heldere zaklamp. (Benzine tot 5L, diesel tot 3L).

Beste jumpstarter voor zwaardere motoren: Tacklife T8

De Tacklife T8 is geschikt voor alle benzine- en 6.5 liter dieselmotoren. Wordt geleverd met veiligheidskoffertje en 230V adapter. Hij is geschikt voor voertuigen als SUV’s tot 200PK en kan maar liefst 40 keer opstarten bij een volle accu! Hij heeft een startvermogen van 600A en een piekvermogen van 1000A.

Beste jumpstarter voor diesel motor: Noco Genius GB40 Booster

De Noco Genius GB40 Booster is geschikt voor alle 6V en 12V accu’s. Aan de korte kant zitten twee LED lichten die in 7 verschillende standen branden of knipperen. Het is een lichte, maar krachtige 12V powerbank en jumpstarter in één. De GB40 kan met gemak zelfs een kleine vrachtauto starten, of een camper en ook dieselmotoren tot 3 liter.

Volledig opgeladen kan hij dat wel 3 tot 4 keer doen. De GB40 kan ook gebruikt worden als powerbank en wordt opgeladen via de USB-IN poort. Makkelijk telefoons en laptops opladen dus! Hij is geschikt voor 12V natte accu’s, maar is niet bruikbaar voor het starten van 12V lithium ion accu’s.

Beste compact formaat jumpstarter: LifeGoods Jumpstarter 3-in-1

De LifeGoods Jumpstarter 3-in-1 met draagbare powerbank heeft 2 snelladende USB-poorten en is op te laden – binnen 7 uur – via micro USB of USB-C. Hij is geschikt voor alle voertuigen met een 12V accu (benzine 7L, diesel 5L). Deze mini krachtpatser is voorzien van een LED-zaklamp en SOS-stroboscoop en komt inclusief draagtas.

Kies ik voor een 12V of 24V jumpstarter?

Met een 12V start je jouw auto of ander voertuig. Een grote 12V starter heeft een grotere accu met meer capaciteit waardoor deze langer gebruikt kunnen worden. Een kleinere startbooster heeft minder accucapaciteit en zal dus minder lang meegaan.

Daarnaast verschillen de 12V ook in de startstroom, de stroom die in de eerste paar seconde geleverd kan worden. De piekstroom is dus wat minder van belang, omdat men vaak voor meerdere seconden start. De startboosters 12V variëren in startvermogen van 194A tot 220A. Ook verschillen de startboosters in functies. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een jumpstarter met luchtcompressor aan te schaffen. Hiermee kun je onder andere langs de weg je banden oppompen.

Als je zwaardere voertuigen rijdt, als vrachtwagens, dan kun je beter kiezen voor een 24V jumpstarter.

Welke jumpstarter voor mijn voertuig?

Jumpstarters zijn geschikt voor motoren, kleine auto’s, grotere auto’s, kleine vrachtwagens en soms zelfs voor grote vrachtwagens, graafmachines en boten. Welke jumpstarter jij nodig hebt voor jouw motor, auto, boot of vrachtwagen?

Het vermogen van jouw voertuig maakt vooral uit welke jumpstarter het meest geschikt is voor jou. Een kleine motor van slechts 50PK kan je natuurlijk veel makkelijker opstarten dan een grote graafmachine van 500PK. Ieder voertuig heeft weer een ander startvermogen nodig dat krachtig genoeg is.

Benzine auto

Heb je een personenwagen op benzine? Personenwagens met een vermogen tussen de 100-150PK hebben veelal voldoende aan een starter met 300-600A startvermogen.

Diesel auto

Lastiger om op te starten dan benzine auto’s, jouw jumpstarter heeft dan ook meer startvermogen nodig. Hierdoor heb je bij een dieselpersonenwagen tussen de 100-150PK een startvermogen nodig tussen de 600-800A.

Motor

Een motor heeft vaak een vermogen tussen de 50 en 100PK. Je kunt een motor accu opstarten met een relatief kleine startbooster, eentje met een startvermogen tussen de 150-300 ampère.

SUV’s en bestelbusjes

Deze hebben vaak een vermogen tussen de 150-200PK, meer dan de standaard personenwagen, dus is er ook meer moeite nodig om deze motoren te starten. In het geval van een benzinemotor heb je een jumpstarter nodig met een startvermogen rond de 800A. Diesel SUV’s en bestelbusjes zijn natuurlijk ook weer moeilijker op te starten waardoor we je echt een jumpstarter aanraden voor zwaardere motoren.

Boot

Kleine motorboten beschikken over een vermogen van rond de 150PK, hierdoor zal je denken dat je aan 600A startvermogen genoeg hebt. Maar omdat bootmotoren vooral dieselmotoren zijn, kun je beter een wat krachtigere jumpstarter aanschaffen. Standaard motorboten hebben vaak een 250PK dieselmotor waardoor je een jumpstarter nodig hebt van ongeveer 800-1200A.

Vrachtwagen

Ze beschikken over een startvermogen tussen de 350-500PK. Vrachtwagens maken gebruik van 24V accu’s waardoor je ook een 24V jumpstarter nodig hebt. Voor vrachtwagens rond de 350PK raden we je een startvermogen aan tussen de 1200-2000A.

Een jumpstarter heeft vaak extra functies als een powerbank en verlichting. Er zijn ook startboosters voor 220V op de markt en deze zijn geschikt voor gebruik in een garage of werkplaats.

FAQ – Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een jumpstarter, startbooster, accu starter en starthulp?

Er bestaat niet echt een standaard woord: de woorden jumpstarter, startbooster, accu starter en starthulp betekenen allemaal hetzelfde. Het gaat hier om een apparaat dat een lege accu weer tot leven kan brengen door middel van een startboost.

Waar kun je een jumpstarter nog meer voor gebruiken?

De nieuwe generatie jumpstarter kun je naast het opstarten van een accu ook voor andere doeleinden gebruiken. Zo kun je een mobiele jumpstarter gebruiken als powerbank en hiermee via een usb kabel ook jouw smartphone of laptop opladen. Heel handig voor mee op auto vakantie. Je ziet ze vaak met ingebouwd LED-licht, goed te gebruiken dus als zaklamp.

Kan een jumpstarter als acculader worden gebruikt?

Jouw jumpstarter is geen vervanging voor een druppellader, dus helaas is ons antwoord ‘nee’; jouw jumpstarter zal de accu van je auto niet opladen. De jumpstarter is bedoeld om jouw accu ‘slechts’ een snelle energiestoot te geven zodat je de motor van jouw auto kan starten bij een lege accu.

Hoe vaak moet je een jumpstarter opladen?

Als je de jumpstarter niet gebruikt, raden we je aan om het apparaat elke 3 maanden op te laden. Hierdoor verleng je de levensduur van de jumpstarter en voorkom je dat de starthulp niet kan gebruiken wanneer je pech hebt. Wanneer je de jumpstarter intensief gebruikt, is het belangrijk dat je de startbooster oplaadt na gebruik.

Wat is het verschil tussen een startkabel en jumpstarter?

Startkabels zijn, zoals de naam eigenlijk al zegt, slechts kabels. Je hebt daardoor altijd een bron nodig – in de vorm van een andere auto – om jouw accu op te starten. Bij een jumpstarter hoeft dit niet, de jumpstarter beschikt over een ingebouwde accu die de lege accu kan opstarten. De jumpstarter is daarom de beste optie. Je bent dan niet afhankelijk van anderen als jouw accu kuren heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Review: Sonos Connect AMP 13
Lees meer

Review: Sonos Connect AMP

De Sonos Connect:AMP is al een tijdje verkrijgbaar, maar pas recent had ik het geniale idee om het…