Hoe je de beste wipstoel voor jouw baby uitkiest 1

Hoe je de beste wipstoel voor jouw baby uitkiest

Wil jij jouw baby graag kalmeren zonder hem of haar op te pakken? Overweeg dan eens een wipstoel! Je zult als kersverse ouder al snel beseffen hoe lastig het kan zijn om je alledaagse taken te blijven doen, al is het enkel om even wat te eten of te douchen, als je geen plekje hebt waar je je geliefde kindje tijdelijk kunt plaatsen.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een wipstoel een zachte stoel waarmee een ‘wippende’ of schommelende beweging gemaakt kan worden. Deze rustgevende beweging kan zo zelfs de meest actieve baby’s op een magische wijze kalmeren. Zoals elke nieuwe ouder wel weet, vinden baby’s het heerlijk om in de armen van hun ouders te worden gewiegd en zo’n wipstoeltje simuleert dit gevoel min of meer.

Deze zachte en behoorlijk functionele wipstoeltjes zullen jouw kleintje op een veilige manier bezig houden terwijl jij even wat broodnodige ‘tijd voor jezelf’ kunt maken.

Wanneer kun je een baby wipstoeltje gebruiken?

Je kunt direct nadat de baby is geboren een wipstoel gebruiken tot een leeftijd van zes maanden of zelfs daarna. Koop altijd een wipstoeltje die geschikt is voor de leeftijd van jouw baby.

Hoe kies je een goede wipstoel uit?

Houd rekening met de onderstaande aandachtspunten bij het kopen van een wipstoeltje voor baby’s.

Bevestigingsriemen zijn een must

Kies een wipstoel uit met een veiligheidsriem om de baby goed vast te zetten. Een gebrek aan riempjes kan er namelijk voor zorgen dat de baby wegglijdt en zelfs valt, vooral als het wipstoeltje functies heeft zoals trillen en schommelen.

Een robuust frame

Controleer de scharnieren, verbindingen en de algehele stijfheid van het frame. Als het een volledig metalen frame is, tik dan op het frame om de dichtheid van het metaal te controleren. Het frame is de basisstructuur van de stoel en moet absoluut sterk zijn. Om ervoor te zorgen dat het niet omvalt, zou je een wipstoel moeten selecteren met een breed en goed vervaardigd frame.

Het leungedeelte moet stevig zijn

Veel wipstoelen kunnen achterover leunen. Controleer of de rugleuning stevig genoeg is en of de stoel niet plotseling zakt. Een mogelijke ligfunctie moet handmatig versteld kunnen worden en de stoel mag niet vanuit zichzelf bewegen, zelfs niet als de baby heel veel beweegt.

Voldoende bekleding op de zitting

Druk even op de zitting en de rugleuning om de dikte van de bekleding te controleren. Een baby brengt misschien niet veel tijd door in een wipstoel, maar hij of zij moet er wel comfortabel in kunnen zitten of liggen. Controleer de uitlijning van het zitje; je wil niet dat jouw baby in een verkeerde positie komt te zitten.

Een wasbare bovenzijde/bekleding van de zitting

Het is mogelijk dat niet alle delen van de zitting wasbaar zijn, maar de bovenste bekleding moet in ieder geval wel gemakkelijk te reinigen zijn. Je baby kan namelijk voedsel laten vallen en in de stoel kwijlen. Afneembare en machinewasbare stoelhoezen zijn gemakkelijker schoon te houden.

De draagbaarheid van de wipstoel

Als jij van plan bent om regelmatig met jouw baby en wipstoeltje op pad te gaan, ga dan op zoek naar een stevige wipstoel die eenvoudig opgevouwen kan worden zodat jij deze gemakkelijk mee kunt nemen.

Tips om een ​​wipstoeltje veilig te gebruiken

Nu je het perfecte wipstoeltje hebt uitgekozen, wil je vast ook graag weten hoe je deze op de meest veilige manier kunt gebruiken. Hieronder een aantal handige tips.

Controleer altijd het maximaal ondersteunde gewicht

Elke fabrikant adviseert altijd een maximaal gewicht voor de wipstoel. Zorg ervoor dat jij dit maximale gewicht van het wipstoeltje controleert voordat jij jouw baby erin plaatst. Als jouw baby de gewichtslimiet ontgroeit, stop dan onmiddellijk met het gebruik van deze wipstoel.

Laat de baby nooit alleen in de wipstoel achter

Een wipstoel is met veiligheidsvoorzieningen uitgevoerd, zoals een driepuntsgordel en rugleuning, maar ze zijn zeker niet veilig genoeg om de baby er alleen in te kunnen laten. Je moet zodoende altijd bij jouw baby blijven als ze in een wipstoeltje zitten.

Het wipstoeltje is alleen geschikt om in te zitten

Hoe comfortabel een wipstoeltje ook mag zijn, het is geen ideale plek voor de dutjes van jouw baby. Wipstoeltjes kunnen het beste gebruikt worden voor wat speeltijd en als hulpmiddel om de zintuigen van de baby te stimuleren. Als het om slapen gaat, dan is het wiegje van de baby altijd de veiligste plek. Dus als je merkt dat jouw baby in de wipstoel in slaap is gevallen, verplaats hem of haar dan meteen naar de wieg.

Plaats een wipstoel altijd op een vlakke vloer

Een wipstoeltje mag nooit op een tafel of aanrecht worden geplaatst, zelfs niet voor een paar minuten, want er bestaat dan altijd een reëel risico op vallen. Het mag ook nooit bij de trap geplaatst worden.

Conclusie

Met een wipstoel kan een baby eventjes bezig worden gehouden terwijl papa en mama uitrusten of hun handen vol hebben aan andere dingen. Natuurlijk houden ze altijd een oogje in het zeil en laten ze de kleine niet alleen wanneer deze in de wipstoel zit. 

Wipstoeltjes variëren van heel basic tot uitgebreide modellen met schommels, speelgoed boven het hoofd en rustgevende geluiden. Ouders hebben zo dus de keuze uit een verscheidenheid aan wipstoelen, met ieder hun eigen unieke kenmerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts