Review: Blackberry Z10 1

Review: Blackberry Z10

De Blackberry Z10. De eerste smartphone van Blackberry sinds de naamswijziging (voorheen RIM). Met de naamswijziging is Blackberry een heel andere koers gaan varen, al zeggen ze dat zelf. De nieuwe Blackberry Z10 draait op Blackberry OS10. Daar zit een heel lang en technisch verhaal achter. Belangrijkste is echter, is de Blackberry je geld waard?

blackberry-z10

Zoals met alle reviews probeer ik je daar zelf een antwoord op te laten vinden.

OS10

Eerst even iets over het besturingssysteem, Blackberry OS10. Volgens de makers is het veiliger dan ooit en gebruikt zelfs NASA de basis van het systeem, QNX. De uitleg is wat moeilijk, maar de code is afkomstig van een Zweeds bedrijf dat door Blackberry is overgenomen. De keuze daarvoor hing volgens een vertegenwoordiger van Blackberry samen met ‘de toekomst’. Een nieuw OS ontwikkelen van voor af aan kost heel veel tijd en die tijd had Blackberry niet meer. QNX is was al mobile ready en ook zeer flexibel om ook in andere omgevingen in te zetten, denk maar aan autosystemen. Daarnaast had QNX al een aantal voordelen, zoals de mogelijkheid tot multitasken zonder vertragingen en zonder (extra) verlies van batterij. Dat is overigens goed te merken want het toestel is vlotjes. De batterij gaat echter niet heel veel langer mee dan die van de gemiddelde andere smartphone, al haalt ie het net iets makkelijker tot middernacht (als je vroeg op bent tenminste).

Toetsenbord

Blackberry heeft de boel in elk geval omgetoverd tot een redelijk behoorlijk besturingssysteem voor zijn nieuwe toestellen. De Blackberry Z10 is een touch-telefoon en daarmee meteen een apart schaap in de stal van de makers die bekend stonden om hun toetsenbordtelefoons. Wat Blackberry echter stelt, is dat de toetsenbordervaring op dit toetsel net zo goed is als de ervaring op de fysieke toetsenborden. Bijzonder is dat de tekstvoorspelling in drie talen tegelijk kan. Gebruik je veel Engelse woorden en doe je ook nog eens een woordje Frans, dan kun je dus snel typen zonder steeds te hoeven corrigeren. Als ik eerlijk ben mis ik dat wel op andere toestellen, dus hier scoren ze wat mij betreft wel mee. Tevens leert het toetsenbord hoe je je vingers neerzet op het scherm. Heb je wat dikkere vingers dan zit je misschien vaker in de bovenhoek van een bepaalde letter in plaats van in het midden. Ook leert het toestel woorden en ook zinnen die je vaak gebruikt zodat je nog sneller zinnen kunt maken. Dat laatste duurt wel een tijdje. Van het toetsenbord is dus in elk geval weer goed werk gemaakt, zoals we dat kennen van de fabrikant.

Touch & swipe

De touch-ervaring is wel iets anders dan bij Android of iOS. Blackberry gaat niet meer uit van ‘homeknoppen’ en functieknoppen voor ‘laatst geopende apps’ en een speciale ‘terugknop’. Alles gaat met ‘swipes’, vegen op een bepaalde manier. Van onder naar boven en van links naar rechts, Blackberry gebruikt de touch-mogelijkheden in elk geval ruimschoots en het scherm reageert ook uitstekend. Het vergt heel wat gewenning om ermee te leren omgaan, maar ik vond het na een tijdje erg logisch aanvoelen. Zo logisch, dat ik daarna op mijn andere toestellen sommige veegbewegingen miste en was vergeten dat daar knoppen voor waren. Dit betekent echter wel dat de instap wel hoog is als je andere toestellen gewend bent. Overweeg je hem serieus, wees dan niet teleurgesteld als je de bewegingen niet meteen snapt.

Messenger en HUB

Ken je verder Blackberry Messenger nog? Dat zit hier ook weer op natuurlijk en het leuke is dat het ergens deze zomer waarschijnlijk ook voor Android en iOS beschikbaar komt (let wel op: er ging een gerucht over 27 juni en er circuleerde een nepversie). Daarmee is het ineens een concurrent voor Whatsapp geworden. Je hebt er tegenwoordig overigens geen speciaal Blackberry-abonnement meer voor nodig om alles te kunnen gebruiken. Vroeger moest je een aantal euro’s extra betalen bij je provider om van de Blackberry-functies gebruik te kunnen maken. Mobiel internet is tegenwoordig genoeg.

Al je berichten, van elke app die je installeert, kun je terugvinden in de Blackberry HUB. Een aantal pictogrammen geven hiervan een samenvatting op je homescreen als deze in standby staat. Swipe je dan omhoog en naar rechts dan ga je direct naar de HUB. Vanuit de HUB kun je alle berichten volledig lezen en ook beantwoorden. Hoewel het niet voor alle apps even handig werkt is het in de basis een tof idee. Ik kon voor Twitter-berichten bijvoorbeeld geen reply-to-all doen.

z10-homescreen-swipez10-hub

Apps

Over apps gesproken, het enige serieuze gebrek aan deze telefoon vond ik de apps. Hoewel er in rap tempo apps bij komen voor OS10 ontbreken een heleboel apps nog en dat mis ik wel. Datzelfde probleem had ik ook met Windows Phone en nu dus ook hiermee. Ikzelf vind dat een reden om hem (nog) niet te kopen. Ben je echter geen grote app-gebruiker, dan is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht.

Coolste app die er standaard op zat vond ik trouwens Story Maker. Met wat foto’s en filmpjes en muziek kun je een soort film in elkaar draaien van een bepaalde gebeurtenis. Ik deed dit voor mijn middagje wandelen door de duinen. Het filmpje is daarna meteen te delen via sociale media en dergelijke. Je kunt wat toffe filtertjes kiezen (ja, jij hebt ook Instagram dus ik weet dat je van filters houdt, ontken het maar niet!) en ineens is je filmpje dan heel wat.

z10-storymaker

Alle apps die je open hebt staan kun je met 1 beweging te zien krijgen. Tik je op het kruisje in de hoek dan sluit je ze helemaal af. Daarmee heb je dus meer controle over alle apps dan bij andere besturingssystemen.

Het uiterlijk van het systeem vind ik verder erg strak en netjes. Als je nog de eindeloze menu’s kent van vroegere modellen dan ga je hier erg blij van worden. Alles wat je kunt instellen is een stuk duidelijker gemaakt. Daarmee is het wel enigszins gelijk getrokken met Android bijvoorbeeld.

z10-homescreenz10-settings

Blackberry Enterprise Service 10

Even voor de zakelijke bellers en IT-managers: Blackberry Enterprise Service 10 is ook stukken beter dan voorgaande versies. Je kunt er nu ook andere toestellen dan Blackberry’s eigen mee beheren. Dus meer keuze voor je medewerkers! Toestellen van zakelijke gebruikers zijn in het gebruik op te delen in twee ‘gebieden’, zakelijk en privé. Beide zijn volledig van elkaar te scheiden, ‘Balance’ heet het. Zodra dit geactiveerd wordt is het zakelijke gedeelte niet meer te benaderen vanuit de privé-omgeving. Handig als je kids hebt en thuis niet wilt dat ze per ongeluk in je zaken komen. Je kunt wel meldingen zien nog, maar je ziet niet van wie ze afkomstig zijn en wat het bericht is. Daarvoor moet je dan overschakelen. Apps die je in de ene helft installeert zijn ook niet te benaderen voor de andere helft. De zakelijke helft kan door Blackberry Enterprise beheerd worden, daar kun je dan bijvoorbeeld bepaalde apps op blokkeren. Schakel je over naar privé, dan kun je elke app weer gewoon installeren. beetje schizofreen wellicht, maar voor bedrijven waarbij veiligheid en beheersbaarheid hoog in het vaandel staat is Blackberry absoluut een goede keuze. Bijkomend voordeel is trouwens dat alle gegevens op toestellen die op een BES-netwerk zijn aangesloten comprimeerd en beveiligd worden. Dat is dus bij de consumententelefoons nu niet meer het geval!

Conclusie

Er is genoeg te vertellen over dit nieuwe toestel van Blackberry in elk geval. De bewegingen zijn wat nieuw en vergen enige gewenning, maar ik vind ze wel logisch en prettig werken. De interface van het systeem is strak en duidelijk, en alle meldingen op 1 plek kunnen bekijken heeft zo zijn charme. Ook de controle over openstaande apps is prettig. De batterij gaat niet spectaculair langer mee dan die van andere smartphones, en dat is wel jammer, want Blackberry stond altijd bekend om de lange lange lange batterijtijd. Ik ben trouwens vergeten heel diep de camera in te duiken, maar voor zo ver ik kon zien waren de foto’s in elk geval niet heel slecht. Kortom: wil je eens iets echt nieuws proberen en geef je niet heel veel om apps, dan heb je hiermee wel een strak toestel, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.

blackberry-z10-achterkant

Pluspunten:

  • strak vormgegeven
  • beschikt over alle opties die je in 2013 mag verwachten
  • toetsenbordervaring is top
  • mogelijkheden voor zakelijke gebruikers flink uitgebreid
  • handige foefjes zoals HUB
  • browser is supersnel en html5-ready

Minpunten:

  • nog erg weinig apps
  • batterij gaat niet zo lang mee als verwacht (maar lang genoeg)
  • vergt nogal wat gewenning
Related Posts
Domino iphones 5
Lees meer

Domino met 10.000 iPhones 5

Je zal maar 10.000 iPhones 5 over hebben! Wat moet je daar nou mee? Intogadgets.nl zou ze weggeven, maar deze gasten maakten er een domino van. Ook leuk!
HEOS 1 in het Vondelpark
Lees meer

Review: HEOS 1 + Go Pack

Onlangs was ik bij de perspresentatie van HEOS, waar de draadloze speaker Denon HEOS 1 en de HEOS Homecinema…