iPhone 15 Pro: de meest veelbelovende iPhone tot nu toe? 1

iPhone 15 Pro: de meest veelbelovende iPhone tot nu toe?

Apple in september de iPhone 15 Pro aan de wereld presenteren. Wat weten we tot nu toe en is het de moeite waard om te wachten tot de iPhone 15 Pro beschikbaar is?

De iPhone 15 Pro in grote lijnen

  • USB-C aansluiting in plaats van de Apple Lightning-connector
  • Nieuwe “periscoop” zoomlens
  • Apple’s A17 chip
  • Scherm van 6,1″ of 6,7″ voor de iPhone 15 Pro Max

iPhone 14 of 15

Hoewel de iPhone 15 Pro en Pro Max indrukwekkende specificaties gaan krijgen is de iPhone 14 ook nog steeds een hele fijne telefoon die weinig te wensen over laat.

Wacht je op de iPhone 15 of kan je net zo goed een iPhone 14 bestellen? Die keuze is voor iedereen anders, maar met een scherpe deal is de iPhone 14 een aantrekkelijke optie. De echte gadget-liefhebbers gaan natuurlijk voor het nieuwste van het nieuwste, maar ben je zo’n liefhebber dan is de kans groot dat je de huidige iPhone al in je zak hebt zitten.

Apple A17

Zoals je inmiddels kent van Apple is de iPhone 15 weer een evolutie van het bekende recept. Toch zit Apple zeker niet stil, want vrijwel alle onderdelen zijn weer verbeterd. Een belangrijk onderdeel van de strategie die Apple hanteert is de overstap op in eigen huis ontwikkelde chips. Het hart van de iPhone 15 is de nieuwe Apple A17 chip, maar voor de ingebouwde 5G-modem gebruikt Apple nog steeds een chip van Qualcomm.

We weten dat Apple al even bezig is om ook deze technologie zelf te ontwikkelen, maar blijkbaar is het nog niet zover dat de gehele telefoon in-huis ontwikkeld kan worden.

Scherm: OLED met dunnere bezels

In vergelijking met de huidige iPhone krijgt het nieuwe model flink dunnere randen om het scherm heen. Dunne bezels geven de telefoon niet alleen een moderne look en een meer gestroomlijnde uitstraling, ze zorgen er ook voor dat het toestel zelf wat kleiner kan worden. De dikte zal een fractie toenemen, maar dat nemen we graag op de koop toe.

Titanium body

Er gaan geruchten dat Apple overweegt om de nieuwe iPhone uit te rusten met een titanium behuizing. Titanium is een sterk en licht metaal dat vaak wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie, dus dit zou de iPhone 15 een premium uitstraling kunnen geven terwijl het apparaat toch duurzaam blijft.

Een titanium behuizing zou de iPhone 15 ook lichter kunnen maken dan de huidige modellen, wat een positief effect heeft op het gebruiksgemak en het comfort tijdens het dragen. Als dit gerucht waar blijkt te zijn, zou de iPhone 15 wel eens de eerste iPhone kunnen zijn die een dergelijke materiaalupgrade krijgt, waardoor het apparaat een unieke en gewilde positie in de markt krijgt.

Periscoop Camera voor iPhone 15 Pro Max

Er gaan geruchten dat de iPhone 15 een periscoopcamera zal hebben, een geavanceerd camerasysteem dat tot nu toe vooral te vinden is in high-end Android-telefoons. Dit camerasysteem maakt gebruik van spiegels en lenzen om het licht op te vangen en te buigen, waardoor de lens in staat is om verder in te zoomen zonder dat er een uitstekende lens nodig is.

Dit zou kunnen resulteren in een betere zoomkwaliteit en beeldstabilisatie voor de iPhone 15, wat vooral interessant kan zijn voor fotografie- en videoprofessionals en enthousiaste amateurs. Het is nog niet bevestigd of de iPhone 15 daadwerkelijk een periscoopcamera zal hebben, maar als dit het geval is, kan dit een belangrijke functie zijn die de nieuwe iPhone onderscheidt van zijn voorgangers.

USB-C in plaats van Lightning

Vanwege regelgeving in de EU moet Apple overschakelen naar USB-C. Een goede ontwikkeling, want Lightning is een gesloten standaard die zorgt voor een gigantische berg e-waste én veel gedoe om toch weer de juiste kabel te vinden.

Hoewel de Lightning-poort een aantal interessante functies had wordt deze toch vooral gebruikt om de iPhone op te laden. We zijn inmiddels allemaal overgestapt op True Wireless oordopjes, of dat nou Airpods zijn of niet. Die 3,5mm aansluiting missen niet zoveel mensen en ik verwacht dat de Lightning-aansluiting ook snel vergeten zal worden.

Apple kan er voor kiezen om alles via de USB-aansluiting toe te staan, maar ze kunnen er ook voor kiezen om het gebruik van accessoires te beperken tot alleen gecertificeerde randapparatuur. We wachten af!

Conclusie

Hoewel er nog weinig officiële informatie beschikbaar is over de iPhone 15, zijn er talloze geruchten en speculaties die ons een beeld geven van wat we kunnen verwachten van deze nieuwe iPhone. Geruchten over een periscoopcamera, dunnere bezels en een mogelijke titanium behuizing suggereren dat Apple opnieuw indrukwekkende upgrades wil introduceren en de verwachtingen van de consument wil overtreffen.

Als deze geruchten waar blijken te zijn, kan de iPhone 15 een nieuwe norm stellen voor wat betreft de kwaliteit en prestaties van smartphones. We zullen moeten wachten tot de officiële aankondigingen van Apple in september om te zien of de iPhone 15 echt de sprong voorwaarts maakt waarop we allemaal hopen.

Related Posts
xperia-m4-aqua-dual-gallery-01
Lees meer

Sony Xperia M4 Aqua nu beschikbaar, check de abo’s

De Sony Xperia M5 Aqua is na de introductie in maart dit jaar nu officieel verkrijgbaar in Nederland. De Xperia M4 Aqua is een mid-range telefoon met twee krachtige camera's, waterbestendigheid en een batterij die 2 dagen meegaat.