Dyson Heurist maakt automatisch schoon 1

Dyson Heurist maakt automatisch schoon

Dyson is met name bekend van de snoerloze en zakloze stofzuigers. In eerste instantie, toen James Dyson daarmee begon, had hij moeite om zijn ideeën en zijn product aan bestaande partijen te slijten. De grote merken geloofden niet zozeer in die nieuwigheid (en het feit dat hun stofzuigers dat niet konden).

James Dyson besloot daarop om zijn eigen bedrijf te beginnen en de rest is historie. Niet alleen is Dyson de grootste en bekendste geworden in het segment snoerloze stofzuigers.

Andere leveranciers zijn ook hiermee gekomen omdat snoerloos toch echt een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van die lange stroom kabel door de kamer. Altijd net te kort en ook heel belangrijk: je pakt de stofzuiger minder makkelijk. Een Dyson hang je op aan de muur en als je iets moet opzuigen dan is het pakken, opzuigen en terughangen. Geen wandeling naar de gangkast om de stofzuiger te pakken, stekker in het stopcontact stoppen en zo voort. Nee, klaar en gaan!

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 3

Wat minder bekend is is dat Dyson nu ook een robotstofzuiger heeft: de Heurist. En laten we deze nou testen in deze review!

Dyson Kwaliteit

Dyson staat bekend om de kwaliteit en de daaraan gekoppelde prijs. De verwachtingen zijn dan ook hoog op het moment dat je een Dyson product gaat reviewen. Hoe ziet het eruit, hoe voelt het aan en zal het dezelfde kwaliteit zijn als dat we kennen? Nou daar hoef je niet bang voor te zijn, ook de Heurist is een echt Dyson product.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 5

Uiterlijk

De Heurist is zoals je kunt zien fel blauw. De onderkant heeft z.g. tank tracks, een rubberen rupsband die zorgt dat de stofzuiger goed zijn weg kan vinden. Het maakt niet uit; gladde vloeren, tapijt of tegels. De Dyson kan er mee omgaan.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 7

Als er te weinig licht is gaat automatisch het lampje aan. Ook bij een trapgat ziet de Heurist dat hij daar niet naar toe moet gaan. Geen noodzaak om in huis allerlei strips op de grond te plakken zodat de Dyson dat stuk overslaat.

Trouwens, je kunt natuurlijk direct aan de slag maar je kunt ook eerst een kamer in kaart brengen en bepaalde zones over laten slaan, bijvoorbeeld een speelplek voor de kinderen.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 9
Oplaadpunt. De zwart-witte blokken helpen met de herkenbaarheid

Opladen is wel iets wat regelmatig moet gebeuren. Dat geld natuurlijk voor alle apparaten op batterijen maar Dyson heeft drie standen (Quiet, High en Max) voor het stofzuigen en op de hoogste stand gaat de batterij uiteraard sneller leeg dan op de lagere standen. Als je een kamer in kaart heb gebracht (zoning) kan je zones aangeven waar bijvoorbeeld op Max moet worden gezogen, zoals een tapijt. In andere zones is High voldoende, bijvoorbeeld op parket of een gladde vloer. De Dyson is geen dweil of natstofzuiger, dat is goed om te weten.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 11
Zoning.
Dyson Heurist maakt automatisch schoon 13

Net iets te hoog

Wat wel een nadeel is, de Heurist is hoger dan andere merken zoals Neato, Roomba en anderen. Daardoor is het soms noodzakelijk om of de bank even iets hoger te zetten. De felle kleur blauw maakt dat je de Heurist niet over het hoofd kunt zien.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 15
Dyson Heurist maakt automatisch schoon 17
Omhoog met een stukje hout
Dyson Heurist maakt automatisch schoon 19
TWee vilten plaatjes zijn voldoende in dit geval

Voor de test heb ik even snel uit een plankje een kleine verhoging gezaagd, in afwachting van een definitieve oplossing of een nieuwe bank.

Dat dit geen overbodige luxe is blijkt wel. Een robot die onder de bank, kasten en onder het bed kan komen zuigt veel stof op. Ja, van het plaatje hierboven schrok ik ook wel.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 21
Eens kijken onder de bank nu de Dyson er onder kan

Het schoonmaken van het reservoir is een fluitje van een cent, net zoals bij alle Dyson stofzuigers die we hebben getest trouwens. Het is geen heel groot reservoir maar omdat het reinigen simpel is kan je eigenlijk na iedere ronde stofzuigen het eenvoudig legen. Hoeft niet, kan wel.

Opladen

De oplader is zoals je kunt zien vrij klein en laag. De Heurist vindt zijn weg terug als deze gestart is op de oplader en de metalen strips zorgen voor het opladen. Wat wel irritant kan zijn, soms knippert de WIFi verbinding hel blauw, iets wat in de nacht storend kan zijn. Je kunt dan even iets erover heen gooien of misschien zelfs de robot onder het bed zetten zodat het licht minder zichtbaar is.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 23
Oplaadstation

De kabel is lang genoeg voor de meest stopcontacten (plaatsing op de muur) want de kabel kan worden opgerold op de oplader.

Dyson Store

Ik kan me voorstellen dat je een Dyson een keer in actie wilt zien. Nou dat kan tegenwoordig op het Koningsplein in Amsterdam. Daar is de Dyson store geopend vorige maand en zoals je kunt zine zijn daar de Heurist en de andere stofzuigers te zien en te proberen.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 25

Dyson App

Veel Dyson apparaten werken via de Dyson app. Zo ook de Heurist. In de App verbind je de stofzuiger met de App en kan je niet alleen de stofzuiger aanzetten, maar ook zien wanneer deze klaar is of een storing heeft omdat deze is vastgelopen of een sok heeft proberen op de zuigen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de Dyson met de hand te bedienen maar de App is handiger, ook vanwege de notificaties / zoning en zo voort. OOk heeft de app mogelijkheid om via Alexa / Google Home te besturen. Bij Alexa is nog een melding dat de Alexa skill (de mogelijkheid tot besturing) er nog niet is.

Conclusie en prijs

De Heurist is een goede robot stofzuiger. Let wel goed of de Dyson onder kasten, bank en bed kan omdat Dyson net iets hoger is dan andere merken. Ook moet Dyson sneller opladen dan bijvoorbeeld een Neato, maar dat is niet zo erg. Dyson Heurist zuigt prima en maakt goed schoon.

Net zoals bij snoerloze stofzuigers hoe je daar rekening mee. Bijvoorbeeld door de robot even naar de oplader te laten gaan en daar de volgende kamer te laten doen. Je kunt hem gewoon oppakken en in een andere kamer zetten, dan komt de Heurist weer terug naar de plek waar deze gestart is. Het knopje aan heeft even een opstart tijd nodig (iets van 20 seconden) voor dat de stofzuiger start, dat is ook zo via de app.

Dyson Heurist maakt automatisch schoon 5

Dyson Heurist zuigt prima en maakt goed schoon.

Al met al heeft Dyson met de Heurist een goede robot stofzuiger, maar het is wel frappant dat ze maar een model op dit moment hebben, ten opzichte van meerdere snoerloze gewone stofzuigers. De prijs van de Heurist is 999 EUR normaal, maar nu met Black Friday korting gaat daar 300 EUR vanaf.

Voor de liefhebbers van Dyson is dat een stevige prijs, maar wel in de lijn der verwachtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Beste kruimeldief 33
Lees meer

Beste kruimeldief

Een draadloze mini-stofzuiger, hoe handig is dat? Een elektrische soort vervanger van stoffer en blik; dat is de…
Review: LG Hom-Bot Square 37
Lees meer

Review: LG Hom-Bot Square

Mijn god, weet je hoe geweldig het is om een robotstofzuiger in huis te hebben? Ik ben denk…