Dyson V11 review 1

Dyson V11 review

Als je over een product zegt dat het echt zuigt dan is het in de meeste gevallen geen positieve kwalificatie. Maar voor Dyson en dan met name de Dyson V11 draadloze stofzuiger is het echt een compliment. Deze opvolger van de V10 is een echte krachtpatser die werkt. Nadat we er  een gezien hadden bij de introductie een paar weken geleden hebben we hem nu echt zelf kunnen testen.

Dyson

ik vind het voor heel veel mensen Dyson geen onbekende partij meer is. Bekend van natuurlijk stofzuigers maar  Dyson doet meer dan alleen stofzuigers ontwikkelen. Bijzonder aan Dyson is dat ze op een andere manier naar technologie kijken, altijd met een bril hoe het beter kan. Vanaf dat moment beginnen ze met het ontwikkelen en vele prototypes later kan het zomaar zijn dat er een revolutionair nieuw product op de markt gekomen is dat in heel veel gevallen ook heel anders is dan andere producten. Kijk maar eens naar eigenlijk alle producten van Dyson.

Stofzuigers die wil laatste 10 tot 20 jaar op de markt hebben gezien, waren van de bekende merken zoals Braun en Philips en hadden steevast een stofzuigerzak die een keer in de zoveel tijd moet worden verwisseld voor een lege.  Dit was ook onderdeel van het businessmodel: je koopt een keer een stofzuiger en daarna moet je van tijd tot tijd nu stofzuigerzakken kopen. Die zakken verdwenen dan gewoon in de vuilnisbak en de nieuwe zak ging er in.

De naamgever van het bedrijf, James Dyson, had in 1978 zo’n moment. hij merkte dat het gebruik van een zak om het stof in op te slaan de zuigkracht negatief beïnvloedde. Als engineer had hij voor zijn bedrijf net een cycloontoren gebouwd om lucht en verfdeeltjes te scheiden op basis van centrifugale krachten. Zou dat principe ook gebruikt kunnen worden voor een stofzuiger om op die manier een betere stofzuiger te maken?

Vijf jaar later en meer dan 5100 prototypes verder was de eerste zakloze stofzuiger van Dyson een realiteit als prototype. Maar dat was nog maar het begin. vanwege het businessmodel van de stofzuiger en de stofzak waren de bestaande leveranciers eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in het model van Dyson en kon hij het niet aan andere partijen als aan in licentie verkopen.Het lot van vele vernieuwende denkers.

Ondertussen leveren ook andere merken draadloze en zakloze  stofuigers maar ook nog de traditionele modellen.

Uiteindelijk heeft hij toen zijn eigen bedrijf opgestart, Dyson en de rest is historie. Historie in de zin van dat er nog vele andere vernieuwende producten van Dyson op de markt zijn gekomen en ook de komende jaren nog vele nieuwe  producten zullen komen zoals onder andere de elektrische auto die Dyson in Singapore aan het ontwikkelen is en die met name voor de Chinese markt zal worden ontwikkeld.

Terug naar de stofzuiger

Nu klinkt het als een spannend jongensboek vol met tegenslag en overwinningen maar belangrijker is dat de producten van Dyson bekend staan als uitermate goed ontworpen en ook heel erg krachtig. Of het nou de luchtreinigers zijn of de stofzuigers en hopelijk ook in de toekomst de auto met een Dyson, je het iets stevigs in handen maar het is ook niet goedkoop.

Over een aantal jaar kunnen we zeggen: kan je nog herinneren dat we vroeger stofzuigers hadden met een draadje eraan? Dat draadje is natuurlijk het elektriciteitssnoer die de stofzuiger van elektriciteit voorziet omdat zuigkracht direct gerelateerd is aan vermogen.

Hoe meer vermogen hoe meer zuigkracht en tot een aantal jaar geleden toe was het altijd zo dat dat alleen maar bedraad kon worden gerealiseerd. Het succes van Dyson heeft aangetoond dat het niet zo hoeft te zijn.

Dyson V11 review 3
Het display geeft de resterende tijd aan

Maar het is wel zaak dat je de stofzuiger in de oplader hangt om te zorgen dat deze altijd is opgeladen wil je hem gebruiken. Ik heb met een volledig opgeladen stofzuiger op het hoogste niveau (boost) aan een stuk door gezogen om te zien of de getoonde 6 minuten ook echt zes minuten zijn. Tot mijn verbazing kwam ik op de Boost modus op de 14 minuten uit. Navraag bij Dyson leverde op dat zij toch de 5 minuten Boost capaciteit aanhouden als gegarandeerde tijd.  De Eco stand geeft je 60 minuten de tijd om te stofzuigen en op Medium staat er na volledig opladen een tijd van 36 minuten op. In alle drie de standen ligt de tijd die na opladen wordt gerapporteerd op het display boven de tijd die Dyson garandeert. Het heeft te  maken met de ondergrond, tapijt vraagt meer vermogen dan een gladde parketvloer.

Dyson V11 review 5
De onderdelen van de Dyson V11 Absolute

Maar wat zit er nou precies bij de getestte stofzuiger? Allereerst de twee zuigmonden voor gladde vloeren en tapijt. De zuigmond die op bovenstaande  foto aan de stofzuiger is gekoppeld is voor de gladde oppervlaktes. Daarnaast zitten er speciale zuigmonden bij voor kleinere oppervlaktes / speciale oppervlaktes. we tellen in totaal naast de twee grote hulpstukken:

  • mini motoriseerde zuigmond;
  • softbrush;
  • combinatie borstel;
  • crevice borstel (voor moeilijk te bereiken plekken);
  • hardnekkig vuil borstel.

Al met al een zeer complete stofzuiger. Het mooie is dat je zowel een stofzuiger hebt met een lange stang waardoor je traditioneel kunt stofzuigen (inclusief bijvoorbeeld een hoekje bij een muur) maar ook zonder de stang een handzamer model voor bijvoorbeeld het zuigen van een trap. Hierbij moet wel gezegd worden dat de stofzuiger niet heel erg licht is en het voor ouderen moeilijker is om de stofzuiger boven je hoofd te bewegen. Sowieso merk je dat een draadloze stofzuiger een andere manier van stofzuigen is omdat je de hele stofzuiger in je hand hebt in plaats van alleen de zuigstang. Het gewicht van 3 kg (opgave Dyson) kan bij langere tijd best zwaar worden, zeker boven je hoofd. Je leest dit commentaar ook bij andere reviews. Als je de stofzuiger op de grond laat rusten tijdens het zuigen (wat je normaal doet) dan valt het allemaal wel mee.

Het zwenkwiel bij de twee grote zuigmonden (voor gladde oppervlaktes en voor tapijt) werkt heel prettig om de stofzuiger daar heen te sturen waar het naar toe moet.

Schoonmaken

Een stofzuiger maakt je huis schoon maar ook een stofzuiger moet je schoonmaken van tijd tot tijd. Het mooie is dat er een doorzichtig reservoir is waardoor je kunt zien hoeveel stof en vuil er inzit, echter geldt dit niet voor het filter.

Als je slim bent dan maak je de stofzuiger leeg buitenshuis want anders komt het opgezogen vuil als nog weer in je huis terecht. Een goede handeling om aan te leren is om na het zuigen het reservoir te legen en ook direct de stofzuiger weer op de lader te zetten. Dit is beter voor de batterij en je kunt dan weer met een volle batterij zuigen. Als de batterij is opgeladen dan verbruikt de stofzuiger geen stroom volgens Dyson.

Het openen van het stofvak is redelijk eenvoudig. Je haalt de stang of / zuigmond van de body van de stofzuiger af en drukt de rode handel naar beneden. Het stofreservoir schuift naar beneden en het klepje aan de voorkant opent zich. Om weer te sluiten schuif je het reservoir weer omhoog.

Dyson V11 review 7
Legen van het reservoir

Zoals je kunt zien op de foto hierboven zit het hepa en stoffilter aan de bovenkant van de stofzuiger. Je draait dit eenvoudig los. De hoeveelheid stof (dit  filter is al redelijk schoongemaakt) is indruk wekkend. Volgens Dyson vangt 99,97% van alle deeltjes zo klein als 0,3 micron en blaast het schone lucht uit.

Dyson V11 review 9
Schoonmaken van het filter

 

Voor en tegens

De  Dyson V11 zuigt als de beste, en zeker op de hoogste stand levert de  stofzuiger veel vermogen maar als nadeel geldt wel dat je maar een korte tijd (tot vijf minuten)  op boost niveau kunt zuigen. In ieder geval is dat wat Dyson garandeert, maar uit mijn test blijkt dat het langer kan zijn. Hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen als je de stofzuiger langer hebt, dat weet ik niet. Gelukkig zijn er nog andere zuig standen want hoe hoeft niet overal op de hoogste stand te worden stof gezogen.  Ook bij andere standen geeft de stofzuiger een langere zuigtijd aan dan opgave van Dyson.

Het modulaire systeem van Dyson V11 is ideaal, je klikt eenvoudige stukken aan elkaar en maakt binnen notime van een traditionele stofzuiger met lange stang een model waarmee je de trap kunt zuigen.

De stofzuiger is wel zwaar als je deze gebruikt om boven je hoofd schoon te maken, zeker voor ouderen kan dit een probleem zijn.  Ook als je een trap zuigt moet je soms even rust nemen. Het feit dat je de knop ingedrukt moet houden om te zuigen had van mij ook niet gehoeven. Als je het zou kunnen vastklikken zou dat makkelijker zijn.

Zoals gezegd, Dyson levert een heel goede en krachtige stofzuiger maar goedkoop is deze zeker niet. De door mij geteste Dyson V11 Pro heeft een prijs van €649,00. Er zijn nog twee andere modellen, de V11 Absolute Pro (€679,00) en de V11 Animal+ (€599,00).  Verschil is onder andere het aantal accessoires en de Animal + is natuurlijk bedoeld voor mensen met huisdieren. 

Voor dat geld krijg je wel een beest van een stofzuiger.

Related Posts