Waar moet je op letten als je je processor wilt vervangen? 1

Waar moet je op letten als je je processor wilt vervangen?

Vaak heerst het idee dat computers na een paar jaar uitgewerkt zijn en dat je een nieuwe moet kopen zodra de oude begint te verslijten. In deze gids bekijken we de hardware die vervangen kan worden om je toestel een extra leven te geven! Als er iets in kapot gaat, sloop je je auto toch ook niet? Hopelijk kom je erachter wat de fout is en probeer je hem zelf te repareren of breng je hem naar een garage.

Software en hardware

In theorie kan je een computer uit 2002 nog steeds gebruiken. Met de juiste hardware in je computer in ieder geval. In feite stelt nieuwe software hogere eisen aan de hardware. Theoretisch kun je dus een heel oude computer vaak nog gebruiken, zelfs met nieuwere systemen. Maar in de praktijk is dat niet echt het geval, omdat er niet altijd nieuwe drivers beschikbaar zijn voor oude hardware.

Ook werken de meeste nieuwere programma’s op oudere computers, omdat zelfs de programma’s hun eisen niet meer met elke nieuwe versie verhogen. De grote uitzondering zijn games, waar de nieuwste en coolste games nog steeds de nieuwste hardware vereisen. Dit geldt vooral voor grafische en verwerkingskracht.

Processor

De processor is het brein van de computer en uiteraard een belangrijk onderdeel als het gaat om prestaties. Upgraden kan een grote boost zijn, maar ook een grote investering en wat werk. De klus is niet zo eenvoudig als het vervangen van geheugen of een grafische kaart. Een voorbeeld van een processor is de Intel CPU

Zoals eerder gezegd, kun je niet verwachten dat je zomaar een processor op je moederbord kunt zetten, aangezien ze elkaar opvolgen in de ontwikkeling. Een snellere processor van dezelfde generatie als de processor die je al hebt, is echter meestal voldoende. Hier is het belangrijk om voor het kopen te controleren wat past. Onderzoek de handleiding en zoek op het internet. Vaak kan een bios-update nodig zijn voor processoren die na de fabricage van het moederbord zijn uitgebracht, dus raadpleeg ook de website van de fabrikant.

Als je een processor hebt gevonden die past en die waarschijnlijk een verbetering oplevert die het geld waard is, hoef je hem alleen nog maar te installeren. Het verschilt enigszins per processormerk en -model, maar de eerste stap is het verwijderen van het grote koelblok met ventilator dat boven op de processor in de computer zit.

Er zijn hier een paar verschillende varianten. Dat kan een grote klem zijn die het hele pakket op zijn plaats houdt, of veerbelaste houders in elke hoek. Als je eenmaal weet hoe je alles eraf krijgt, til je het op en haalt het eruit. Koppel de kleine connector voor de snoeren naar de ventilator los.

De processor zelf wordt op zijn plaats gehouden door een klein luikje dat met een hendel wordt vergrendeld. Maak de arm los van de aansluiting en til het deksel op. Pak de processor dan voorzichtig vast en til hem recht omhoog. Raak de bodem niet aan!

Behandel de nieuwe processor net zo voorzichtig. Houd het op zijn zij en laat het voorzichtig op zijn plaats zakken. Het past maar op één manier, wat meestal wordt aangegeven door een markering in een van de hoeken. Gebruik geen geweld. Behandel de processor voorzichtig en raak nooit de onderkant aan.

Leg het deksel neer en vergrendel het met je arm. Smeer de bijgeleverde koelpasta gelijkmatig uit over de bovenkant van de processor en plaats vervolgens de ventilatorlade terug in omgekeerde volgorde als waarin u deze hebt verwijderd. Vergeet de ventilatoraansluiting niet. Maak er dan een testrit mee. Als de computer niet goed opstart, sluit hem dan onmiddellijk af en controleer of je alles goed hebt gedaan.

Samenvatting

Kortom, naar onze mening zijn er veel redenen om de processor in je computer te vervangen. De redenen kunnen vele zijn. Sommigen omdat de computer niet goed werkt, terwijl anderen het doen om hem te upgraden. 

Related Posts
synology-ds216-plus-right-45
Lees meer

Nieuws: Synology introduceert DS216+

Blogger Joost Slager testte DiskStation DS216+. Synology heeft zijn range van NAS (Network Attached Storage) systemen uitgebreid met de DiskStation DS216+. De DS216+ is een krachtige 2-bay NAS bedoeld voor consumenten en kleine kantooromgevingen.
Sony Playstation 5 4
Lees meer

Sony Playstation 5

De geruchtenmolen draait op volle toeren, maar nu is het eindelijk bevestigd door Sony zelf. De Playstation 5…