Sony Playstation 5 1

Sony Playstation 5

De geruchtenmolen draait op volle toeren, maar nu is het eindelijk bevestigd door Sony zelf. De Playstation 5 gaat ook daadwerkelijk Playstation 5 heten en komt eind 2020 uit, op tijd voor de feestdagen.

Dat hebben de CEO van Sony Interactive Entertainment, Jim Ryan, en de system architect Mark Cerny bekend gemaakt. Een prijs is nog niet bekend.

Neem al je PS4 games mee naar PS5; nooit meer iets missen!
Wie tegenwoordig een PlayStation 5 aanschaft, hoeft niet meer te treuren om de savegames die alleen op de PS4 gespeeld konden worden. PS5 is namelijk zo ontworpen, dat hij ook de PS4 vervangt en aanvult én ondersteuning biedt voor 4k-resoluties en 120Hz. Dat vertelt de CEO van Sony – Jim Ryan – in een interview met CNet. Goed nieuws voor alle trouwe Playstation gebruikers, want zo hoeft niemand meer te twijfelen over of hij/zij met de tijd mee zal gaan of niet. Gewoon doen!

Cross-generational play
Het concept waarmee spelers kunnen wisselen tussen de PS4, PS5 en eventueel toekomstige versies, heet cross-generational play. Voor de servers van Sony maakt het in principe niet meer uit op welk apparaat er wordt gespeeld, waardoor je dynamisch kunt wisselen tussen de verschillende apparaten. Dit is een belangrijke toevoeging, waar Sony voorheen nog niet veel mee bezig was. Daarnaast zal het mogelijk worden om bepaalde games in 4k-resolutie met 120Hz te draaien. De PS5 krijgt ook een HDMI 2.1 aansluiting. Het is wel afhankelijk van je eigen tv of je van alle nieuwe functie gebruik zal kunnen maken.

Hoe zit het met de opslag en snelheid van de PS5?
De nieuwe console van de PS5 zal over een speciaal gemaakte SSD beschikken, die ook onderdeel zal zijn van de gewone editie. Dat is wat Jim los wilde laten over een deel van de opslag van de PS5. De snelheid van die SSD werd verder niet besproken. Ook kon hij niet aangeven of het gaat om een op het moederbord geïntegreerd flashgeheugen of dat er sprake zal zijn van een meer standaard SSD. Wel is er eerder informatie naar buiten gekomen middels een video, waarin het verschil in laadtijd tussen de PS4 Pro en PS5 besproken werd.

De toekomst door een virtual reality bril
Natuurlijk zijn Playstation gebruikers ook razend benieuwd naar de plannen voor de toekomst. Hoewel er geprobeerd is om Jim Ryan te laten vertellen over de plannen van Sony over een nieuwe Playstation met een virtual reality functie, is daar helaas niet veel uit voortgekomen. Wel zegt hij dat de huidige virtual reality mogelijkheden de verwachtingen van Sony als bedrijf hebben overtroffen. Zou dat dan toch betekenen dat VR voor Sony ook de toekomst is? Voor Playstation gebruikers momenteel nog een vraag, voor Jim vast al een weet. De huidige PSVR-headset zal in elk geval gebruikt kunnen worden op de PS5.

Sony Playstation 5 3

Nog een beetje geheimzinnig
Hoewel CEO Jim Ryan al best wat verklapt heeft over de nieuwe functies van de PS5 en hoe dit er in het gebruik voor de spelers uit zal gaan zien, wil hij niet teveel loslaten. De details die hij geeft zijn nog vrij algemeen en hij gaat er verder niet erg diep op in. Misschien maar beter ook, want dan blijft het nog een beetje spannend voor de trouwe Playstation gebruikers, wat hen te wachten staat. Wel laat Ryan los dat virtual reality in de toekomst kans maakt om een succesvol onderdeel te worden van interactief vermaak.

Wanneer en waar zal de PS5 verkrijgbaar zijn?
Hoewel Sony nog geen officiële releasedatum en release locatie genoemd heeft, wordt de PS5 naar verwachting in elk geval nog niet vóór april 2020 op de markt gebracht. Geduld is een schone zaak. De systeemarchitect van Sony – Mark Cerny – heeft gezegd dat zelfs de naam van de nieuwe Playstation nog niet vastligt. Hij heeft namelijk geweigerd om uitspraken te doen over de naam. In plaats van Playstation5, noemt hij het apparaat voorlopig de ‘next-gen console’ van Sony. Dat klinkt in elk geval wel veelbelovend!

Playstation 5 DualSense controller

Sony heeft de controller voor de PS5 al wel onthuld. Deze heet nu DualSense, na de Dualshock die bij de PS4 wordt geleverd geen schokkende naam. De PS5-controller is qua uiterlijk lekker futuristisch en lijkt wel op op de Playstation VR.

Sony Playstation 5 5

De DualSense is grotendeels vergelijkbaar met de DualShock. De knoppen zitten nog op de vertrouwde plekken, alleen de Share-knop is nu vervangen door een Create-knop. Verwacht een soortgelijke functie, maar dan wat uitgebreider.

Haptic feedback

Een van verbeteringen die de DualSense heeft is de trilfunctie, die nu zo geavanceerd is dat ze het bij Sony nu haptic feedback noemen. Hierdoor zou het mogelijk moeten zijn om in bijvoorbeeld racegames exact te voelen op wat voor ondergrond je rijdt en hoeveel grip je hebt.

Triggers

De triggers van de DualSense controller zijn verbeterd. Zo kan de weerstand van de triggers achterop worden aangepast afhankelijk van wat je in het spel doet. Zo moet volgens Sony bijvoorbeeld de spanning van het schieten met pijl en boog voelbaar worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Lumia 640 en Lumia 640 XL half april beschikbaar 15
Lees meer

Lumia 640 en Lumia 640 XL half april beschikbaar

Microsoft kondigede op het Mobile World Congress de Lumia 640 en Lumia 640 XL al aan. Deze nieuwe, krachtige modellen zorgen ervoor dat je klaar bent voor elke situatie: op het werk of privé.