Review: Microsoft Surface 3 1

Review: Microsoft Surface 3

Arne mocht namens intogadgets.nl een tijdje de Surface 3 meenemen om uit te proberen of deze zijn Macbook en iPad kon vervangen. Lees zelf wat hij ervan vond, je zal verrast zijn!

We stuurden intogadgets.nl-fan Arne op pad met een Surface 3. Arne wilde dolgraag weten of zijn arsenaal aan apparaten verminderd kon worden door gewoon een 2-in-1-laptop aan te schaffen. Dus, even babbelen met Microsoft en Arne mocht de Surface 3 een tijdje meenemen. Hoe dat beviel lees je als je even doorleest…

De Microsoft Surface heb ik eigenlijk altijd bekeken als een leuk speeltje. Ik ben al een jaar of 6 een fervent Mac-gebruiker, maar sinds ik een Lumia 1020 in handen kreeg, ben ik Microsoft weer meer gaan waarderen. Ik vond de Windows 8 interface prettig werken en samen met de previews van Windows 10, begon ik eigenlijk te twijfelen of Windows mijn volgende keuze zou gaan worden. Als je daar dan over nadenkt, dan ga je je ook afvragen of je benadering tot nu toe dan niet gewoon op de schop moet. Moet ik nog wel rondlopen met een smartphone, een tablet en een Macbook als ik ergens naartoe ga? Zijn drie devices nog wel nodig? Of kan het met minder? Ik geloof wel in het principe van een scherm voor al je devices. Windows 10 wil dat waarmaken. Maar kan ik mijn tablet en mijn laptop wel combineren? Zodra ik thuis ben, is mijn Macbook het centrum van alles wat ik doe. Zou ik zonder kunnen? Dus toen er een volgende reis in mijn agenda kwam, leek dat een ideale kans om het roer eens om te gooien. Ik werd uitgenodigd om een week naar Libanon te komen. De kans om mijn grote vraag te beantwoorden. Kan een Surface mijn alles in een worden?

Eerst maar even het introductiefilmpje kijken:

https://www.youtube.com/watch?v=vPto6XpRq-U

Eerste indruk Surface 3

Een paar weken voor ik vertrok, leende Microsoft mij een Surface 3 om een antwoord op die vraag te krijgen. Bij het uitpakken vielen een paar dingen al meteen op. Het gewicht is wat hoger dan wat ik gewend ben van tablets, maar daar wen je vrij snel aan. Natuurlijk valt de pen op, die wat onhandig naast het toetsenbord vast zit in een lus. Op zich werkt dat wel, maar het voelt toch wat raar aan. Zeker de eerste week. In positieve zin was ik verrast door de poorten op de Surface en de standaard. Die laatste is wel ideaal. Ik zou willen dat die standaard op elke tablet zat. Gewoon je tablet overal neerzetten onder de hoek die op dat moment handig voor je is. Dat is doordacht.

Toetsenbord Surface 3

Verder is de Surface 3 gewoon een Windows-laptop. Tenminste, zolang je het toetsenbord er aan laat zitten. Even een kanttekening bij het toetsenbord. Ja, het zijn fullsize toetsen en het werkt goed, maar soms zou je wat minder gevoeligheid willen. Dan raak je tijdens het tikken ineens de omliggende toetsen ook en dat is niet handig. Dat is vooral onhandig, omdat je het toetsenbord te pas en te onpas gaat gebruiken. Als je het alleen gebruikt op een stevige ondergrond, dan is het prima. Op schoot, of op een ondergrond die niet stevig en vlak is, glij je makkelijker van je gekozen toetsen af naar andere. In combinatie met de taal selectie die soms ook je spelling corrigieert, wil dat nog wel eens aparte resultaten opleveren. Nog even over dat woordje “soms”. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe die correctie nou precies werkt. Op sommige momenten worden mijn woorden wel gecorrigeerd, maar vooral als je in een andere taal werkt, wil die correctie nog wel eens uitblijven. Ik heb geen idee waarom, maar dat werkt wel eens op mijn zenuwen. Terwijl je een prima mail in het Engels hebt geschreven, tekent de Surface overal rode streepjes onder elk woord.

Tablet-modus vs. gewone modus

Als je het toetsenbord van de Surface afhaalt, dan heb je gewoon een tablet in handen. Hij registreert ook wanneer je het toetsenbord verwijderd hebt en schakelt dan over naar tablet modus. Tenminste, als je dat instelt. Anders vraagt hij er elke keer opnieuw om. Aan het schakelen naar tablet-modus zit wel een nadeel dat je snel genoeg leert ondervangen. Als je in de ‘gewone’ modus meerdere schermen open hebt staan, dan zie je dat niet direct terug in tablet-modus. Je moet dan via een knop het overzicht van al je actieve programma’s oproepen om te kunnen schakelen. Dat went snel genoeg.

Je kunt de Surface ook als tablet in de gewone modus gebruiken. Net als je Windows-computer dus. Dat heb ik ook regelmatig gedaan, omdat dat met de touch interface eigenlijk heel goed gaat. Het is wel even wennen, want je vingers zijn soms wel te groot voor de kleine knopjes van je browser of de programma’s die je gebruikt. En dan sluit je per ongeluk een tab in plaats van het aanklikken van een andere tab. Niet onoverkomelijk, maar na drie van die acties op rij wordt het wel vervelend. Verder is de touch interface eigenlijk heel goed. Slepen, klikken, vergroten en verkleinen werken prima. Ook buiten de tablet modus. Samen met een app die je touch gestures laat instellen op de Surface heb je ineens een heleboel controle vanuit de toppen van je vingers. Daar was ik aangenaam door verrast.

Gebruik Surface 3

Dus, vol goede moed en met veel enthousiasme, stopte ik de Surface in mijn handbagage onderweg naar Libanon. Ik had de Surface volledig opgeladen en met een wachttijd van twee uur en een vlucht van vier uur, zou ik de Surface de hele reis moeten kunnen gebruiken. Ik had er van te voren alvast een paar flinke PDF’s opgezet die ik nog wilde doornemen en vertrok naar Brussel. So far, so good. Bevriende artiesten Romi Cage presenteerden hun nieuwe album terwijl ik bij de gate zat en via de gratis wifi nam ik hun muziek mee op de Surface 3. In het vliegtuig pakte ik de eerste PDF erbij en probeerde hem te lezen. Helaas bleken de PDF-readers die ik had gevonden niet echt lekker te werken voor ebooks. Ongetwijfeld zijn daar betere apps voor, maar ik had ze nog niet gevonden in de Windows Store. Een andere optie dan. OneNote. De import werkte prima en ineens kon ik nu ook de pen gebruiken. Ik ben geen Rembrandt, dus ik had voor mezelf geen grote rol voor de pen weggelegd, maar voor het doornemen van documenten werkt het prima. Mensen met een slecht en snel handschrift zijn gewaarschuwd. Hoewel de pen redelijk snel reageert, werd mijn snelle en slordige handschrift er niet beter van. Ik ben blij dat ik dit verhaal kan tikken en niet hoef uit te schrijven. Voor het arceren van dingen en het maken van notities was de pen wel ideaal, als ik maar in de gaten hield dat ik een fractie langzamer moest krabbelen dan normaal.

De Surface heeft het de hele vlucht en die avond nog zonder problemen uitgehouden. Het internet werkte prima en ook verder had ik er eigenlijk niets op aan te merken. Natuurlijk, je merkt dat het geen echte laptop is. Toch heb ik er die week prima op kunnen werken, zonder dat ik mijn Macbook echt heb gemist. Ik had hem voor de zekerheid natuurlijk wel meegenomen, maar heb er eigenlijk geen gebruik van gemaakt. Nou ja, voor mijn presentaties dan, maar dat kwam vooral omdat Keynote nou eenmaal niet op een Surface draait en ik ook geen kabel had om een beamer op de Surface aan te sluiten.

IMG_4211

Oordeel Surface 3

Nu, vijf weken nadat ik de Surface kreeg en een halve week na mijn reis, is het tijd om de balans op te maken. Wat vind ik nou eigenlijk van de Surface 3? Eigenlijk was ik van het begin al aangenaam verrast. Ik had eigenlijk verwacht dat ik hem thuis meer als tablet zou gebruiken en hem niet mee zou nemen op reis. Het tegendeel was waar. Mijn iPad ligt wat verloren in een hoekje en mijn Samsung-tablet is wegens onbruik door anderen gekaapt. De Surface volgt mij inmiddels overal. Ik word er ook regelmatig op aangesproken en mensen willen hem vasthouden, er op tikken of dichtklappen. Dat overkomt mij met mijn iPad nou nooit. Maar maakt dat van de Surface nu dan mijn ideale apparaat voor alles? Bijna. Dat ligt overigens niet echt aan de power van de Surface, want de meeste dingen die ik elke dag doe, werken prima op de Surface. Mail, browsers, Word, PowerPoint en Excel doen het prima. Daar kun je gewoon alles mee doen wat je zou willen. Ook met foto’s kun je prima uit de voeten, hoewel een extern scherm dan wel handig is. Video? Ik heb het niet geprobeerd, maar met slechts 128Gb geheugen ligt daar wel een grens bij deze uitvoering. Het zit hem vooral in de kleine dingetjes die ik eerder al noemde.

En toen was het 6 oktober. Microsoft presenteerde de nieuwe Surface 4. De toetsen liggen verder uit elkaar, de trackpad is groter, de pen is gevoeliger en het scherm is beter. Zou ik de Surface 3 kopen om mijn Macbook en iPad te vervangen? Eerlijk gezegd begon ik te overwegen of de iPad Pro misschien een betere stap zou gaan worden dan een Surface. En dan komt Microsoft met de Surface Pro 4. Dan ga je je toch wat afvragen. Zou dit hem dan wel worden? Een flinke stap duurder, maar als die wel mijn tablet en laptop kan vervangen… Of de nieuwe Surface Book? Dus als je antwoord geeft op een vraag, dan zorgt die voor een nieuwe vraag. Dit is hem voor mij nog net niet, maar we staan niet stil.

https://www.youtube.com/watch?v=6Gh4o9IqeEU

Surface 3 kopen bij bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_56239230dfda5_selected-products” products=”9200000040930205,9200000040930191,9200000044383472″ name=”surface 3″ sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

arne-hulsteinDeze gastblog is geschreven door Arne Hulstein. Twitter beschrijft hem als volgt: Focus on People, Entrepreneurship, Innovation and Technology. Inspirator | Strategist | Speaker | Entrepreneur | Coach | Sustainability | BusinessFabriek.

Related Posts