fbpx

We zien steeds meer apparaten die draadloos zijn. Koptelefoons, game controllers en sinds een aantal jaren ook oven thermometers. Een oventhermometer gebruik je natuurlijk om je vlees zo te bakken dat het goed smaakt en qua garing goed is. Als liefhebber van eten en ook van eten koken moesten we dit natuurlijk voor Intogadgets een keer uitproberen. We doen dit met de ECtherm Intelligent wireless food thermometer.

Verpakking

De thermometer zelf inclusief verpakking is niet veel groter dan het doosje van bijvoorbeeld een parkerpen centimeter of 17 bij een centimeter of vier. De verpakking van de thermometer is van plastic en is tegelijk de oplader. Je sluit deze aan op een micro USB kabel (meegeleverd).  De documentatie is beperkt maar de functionaliteit tenslotte ook. De app is de interface naar de thermometer.

Braden

In de oven

Het principe is simpel. Neem een rollade: bak deze in de pan aan zodat deze mooi bruin is, haal de pan van het vuur en stop de thermometer in het vlees. Zet vervolgens het vlees in de  oven en stel de braadtijd  in met de app. De punt van de thermometer moet in het midden van het vlees zitten, de temperatuur wordt alleen maar door dat stuk gemeten. De thermometer kan 4 uur de temperatuur doorgeven en is binnen drie minuten opgeladen volgens de leverancier. De  temperatuur moet onder de 100 blijven (van het  vlees) maar in het vlees  kan de oventemperatuur tot 300 celcius gaan.

Meer dan dat is het echt niet.  Je kunt het natuurlijk ook op de BBQ doen, het hoeft niet een oven te zijn. Ook een steamer en sous vide is mogelijk  (zie ook de FAQ). Het is dus kinderlijk eenvoudig en het haalt de onzekerheid uit het braden van vlees. Mijn opa was erg goed in het braden van rosbief maar het is mij zelf nog nooit goed gelukt.

App

Instellen van het programma

Met de bijbehorende app voor Android en iOS wordt met je smartphone de thermometer bediend. Deze heeft eenEngelse en Chines taal instelling. In principe is dat geen probleem, de meeste mensen hebben wel een dusdanige kennis van het Engels dat het te begrijpen is. Het nadeel is wel dat er geen specifieke Nederlandse vleesproducten op staan zoals een rollade. Het is dan ook even googlen om uit te vinden wat er in de buurt zou komen.

Opgeslagen programmas

Speciaal vlees

De lokale supermarkt had laatst een picanha in de aanbieding (staartstuk). Dit staat niet in de lijst met gedefinieerd producten in de app maar gelukkig stond op de onderkant van de verpakking dat dit een rosbief was met een kern temperatuur van 52 graden. Dit is makkelijk in te stellen en zoals je ziet is het bakken goed gegaan. Je kunt namelijk zelf de temperatuur aanpassen door de doel temperatuur (target) op het scherm aan te passen. Er is trouwens ook nog een uitgebreide FAQ online.

Een goed gelukte picanha
Kleine rollade gebraden als pork belly medium well

Oordeel

De ECpin is makkelijk in gebruik, snel op te laden en makkelijk schoon te maken (even onder de kraan, niet in de vaatwasser). De twee gerechten die ik ermee heb gemaakt (rollade en picanha) waren goed gelukt en smaakvol met een goede garing. ECpin maakt het koken van grote stukken vlees toegankelijk voor iedereen met een mobiele telefoon. Het enige nadeel is dat door het ontbreken van een Nederlandse vertaling van de app, en dan met name de benamingen en  gerechten als rollade en zo,  je even aan het googlen bent om te  zien waar het stuk vlees het meest op lijkt. Als je het niet weet, kijk dan op de verpakking of er iets van een temperatuur op staat of, bij de slager, vraag het hem of haar.

Een aanrader voor iedereen van van koken houdt

Kosten

De ECpin kost $ 69 en je kunt hem bestellen via de site van ECtherm. Je kunt betalen met creditcard of PayPal.