Smartwatches gaan doorbreken in 2015 1

Smartwatches gaan doorbreken in 2015

Zo tegen het einde van het jaar blikken veel blogs terug op datgene wat er de maanden ervoor is gebeurd. Op de mobiele markt is er dit jaar genoeg om te evalueren. Individuele productlanceringen van smartphones en tablets ben ik inmiddels grotendeels vergeten, maar het is veel interessanter om juist te focussen op de trends die dit jaar zijn ingezet.

Denk aan de acceptatie van phablets, de toename van mobile commerce en de daling van de gemiddelde verkoopprijs van smartphones. Onderzoeksbureau GfK berekende dat meer dan de helft van de verkochte telefoons in Nederland dit jaar minder dan 200 euro kostte. Dat is vooral te danken aan de opkomst van Chinese telefoonmakers en het grotere aanbod toestellen in het budgetsegment. Daarnaast worden onderdelen van smartphones goedkoper en zijn steeds meer mensen geneigd om een sim-only abonnement af te sluiten en het toestel apart te kopen. Dat is niet meer dan logisch: wie wil er anno 2014 nog vastzitten aan een lang contract als die weinig prijsvoordeel biedt?

Het afgelopen jaar heb ik grote, kleine, goedkope en enorm dure smartphones getest. Daarnaast heb ik mijn eerste mobiele betalingen uitgevoerd met mijn vingerafdruk en ben ik geswitcht van een duur abonnement naar een sim-only. In de zomermaanden heb ik ook een tijdje rondgelopen met de eerste Android Wear-smartwatch, de LG G Watch. Een rechthoekig horloge met een gloednieuw besturingssysteem dat je met je stem en wat simpele tikjes op het kleine touchscreen bedient. Maar ook een horloge met een slechte accuduur, een matig ontwerp en nauwelijks Nederlandse spraakondersteuning. Toch gaf de LG G Watch me een kijkje in een toffe toekomst waarin onze smartphone vaker in de tas kan blijven zitten en we mails, WhatsApps en oproepen beantwoorden met een slim horloge om onze pols. LG kwam al snel met een verbeterde versie van de smartwatch met een rond klokje en ook Motorola (Moto 360) heeft bewezen dat de horloges er ook mooi uit kunnen zien.

g-watch

Wearables zijn de afgelopen tijd aanzienlijk populairder geworden: zo blijkt uit cijfers van Canalys dat de wereldwijde markt het afgelopen kwartaal groeide met 37 procent. De groei is echter (nog) niet te danken aan smartwatches; het zijn vooral de sportarmbanden als die van Fitbit en Jawbone die goed verkopen. Samsung ziet niettemin potentie in de markt en bracht met de Gear S alweer zijn zesde smartwatch uit. Dankzij de ondersteuning voor een simkaart kan het apparaat ook zelfstandig functioneren. Dat biedt interessante mogelijkheden; zo kun je telefoontjes beantwoorden en je hardloopsessies tracken, zonder dat je je smartphone hoeft mee te sjouwen. Wel is de Gear S wat mij betreft te duur en lomp en bovendien alleen te gebruiken met Samsung-toestellen.

Samsung-Gear-S-Blue-Black-2

Toch denk ik dat 2015 het jaar van de smartwatch wordt. De platforms (Android Wear, Tizen) worden de komende tijd doorontwikkeld en volwassen, waardoor ze aantrekkelijker worden voor doorsnee gebruikers. Ook wat design betreft worden er stappen gezet: smartwatches worden mooier en dat is – aangezien veel mensen horloges als mode-accessoires zien – niet geheel onbelangrijk. Apple heeft de slimme keuze gemaakt om zijn aankomende Apple Watch in verschillende formaten en diverse versies uit te brengen. Zo is er straks voor ieder wat wils.

Google en Apple zijn wat mij betreft het belangrijkst voor de ontwikkeling en het succes van smartwatches, maar ik denk dat de invloed van laatstgenoemde het grootst zal blijken in 2015. Apple zorgde in 2007 voor de doorbraak van touchscreentelefoons met de iPhone en zal er alles aan doen om hetzelfde met smartwatches te bewerkstelligen.

Wat denk jij: gaan smartwatches doorbreken in 2015?

gijsettesDit blog is geschreven door Gijs Ettes. Techredacteur voor | | | Filmfanaat | MA Business Journalism | Gadgets | Always connected | Coffee addict

Related Posts
Review: Kobo Aura 14
Lees meer

Review: Kobo Aura

Kobo lanceert na de Aura HD nu de Kobo Aura. Een e-reader die zich positioneert tussen de iets…