Size matters?! 1

Size matters?!

Inches

Een tijdje geleden werden alle intogadgers gevraagd om eens goed na te denken over de keuze van het schermformaat op onze geliefde smartphones en daar een stukje over te schrijven. Met de hamvraag ‘does size matter?’ ben ik dit stukje nu dan ook aan het tikken onder een luid gemaal van mijn brein dat ijverig het juiste antwoord probeert te formuleren.

Bewust of onbewust?

Stom als het klinkt, maar eigenlijk hou ik mij niet zo bezig met de grootte van het scherm tijdens de aanschaf van een nieuwe smartphone. Die paar inch meer of minder laat mij namelijk volledig koud. Mij zal je dan ook niet jubelend en lovend zien ronddansen als de zoveelste ‘oversized’ phablet wordt aangekondigd. De keuze voor een smartphone wordt bij mij namelijk bepaald door de kracht onder de motorkap (processor, RAM, geheugen etc.) in plaats van de grootte van de motorkap zelf. Toch zie ik mijn smartphone om de twee jaar in formaat groeien, simpelweg doordat de high-end toestellen meestal worden voorzien van een schermformaat van (tegenwoordig) om en nabij 5 inch of meer. Dus ben ik, net als velen onder ons, een simpele consument die datgene in huis haalt wat mij door de fabrikanten wordt voorgeschoteld. Op een enkel toestel na zijn er namelijk geen kleinere krachtpatsers die de prestaties leveren waarnaar ik persoonlijk op zoek ben.

Vind ik dit dan erg, vervelend, lastig..? Mwoah, het geleidelijk groter ‘gaan’ in schermformaat stoort mij – zoals eerder gezegd – niet zolang de prestaties en bijvoorbeeld de beeldkwaliteit en gebruikservaring daarmee ook meegroeien. Want wees nu eerlijk, de tijd dat we op schermpjes van 2,5 inch aan het frummelen waren is gelukkig al een tijdje achter ons.

Waarom ‘groot’ toch wel fijn is

Vooral het multimediale aspect van de huidige smartphone vraagt naar mijn inzien om een scherm waarop je de ruimte hebt. Het bekijken van een video, het lezen van artikelen, het spelen van games, het maken van notities en het sturen van mail. Allemaal voorbeelden waar een scherm van formaat iets toevoegt aan de ervaring. Een groter scherm biedt (meestal) een hogere resolutie dan de kleinere varianten en dus een extra toevoeging op video & games en daarnaast meer bewegingsvrijheid tijdens hele simpele handelingen zoals het schrijven van een Whatsapp-bericht. Ik zou het mij ook niet kunnen voorstellen om op een scherm van 2- of 3 inch te moeten navigeren of gebruik te maken van diensten zoals Google Streetview of Microsoft Office Mobile.

Bezwaren tegen nóg grotere schermen

Heb ik dan nog iets tegen de steeds groter wordende schermen op smartphones? Nou misschien één dingetje. Het grootste bezwaar tegen de grotere schermen is toch wel de enorme elektronische massa die – bij mij dan- in de broekzak moet verdwijnen. De tijden van baggy pants met gigantische broekzakken zijn geweest en op tasjes & andere vervoershandigheidjes heb ik het niet helemaal. Het formaatje Samsung Galaxy Mega of Sony Xperia Z Ultra zal het dan ook knap benauwd krijgen wanneer deze zich bij mij in de broekzak heeft weten te manoeuvreren.

Eindoordeel

Kortom: het lijkt erop dat ik nog wel even ga meedoen met de groeiende schermen op de smartphones. Op dit moment denk ik nog heel braaf dat ik niet boven de 6,5 inch zal eindigen in de komende jaren, maar zeg nooit ‘nooit’! Het is maar net wat de standaard wordt in de markt van de smartphones en in hoeverre ik mij daarbij prettig blijf voelen. Ik kijk nu naar een HTC One M8 die op mijn eettafel ligt – klaar om uitgepakt te worden, maar door de verhuisdrukte nog niet aan toegekomen – welke toch weer een paar inch erbij weet te smokkelen ten opzicht van de M7 die ik in bezit heb. Trap ik er toch weer in! 😉

Related Posts
Interphone F5MC Twin Pack
Lees meer

Review: Interphone F5MC – uitstekende motor intercom

Motorrijders rijden zelden alleen. Partner achterop, of samen toeren op ieders eigen motor. Heerlijk tijdverdrijf. De Interphone F5MC van Cellularline maakt het mogelijk om met elkaar verbonden te zijn. Maakt hij zijn verwachtingen waar? Esther testte hem.