fbpx

Nee, We.Stream is geen reisorganisatie maar een sim based hotspot met dekking in meer dan 100 landen. Hiermee kan je tijdens de reis toch nog online blijven. Want dat is wat we toch willen. De tijden van bellen en sms-en naar  de familie / opa en oma thuis zijn voorbij. We sturen wel een whatsappje met foto’s naar opa en oma.

Europa

In Europa is het door het afschaffen van de  roaming kosten eigenlijk geen probleem meer. Je bundel is in veel gevallen gewoon geldig en  haal je gewoon de data daaruit.  Buiten Europa is het wel een ander verhaal.

In de VS zijn de kosten per MB (zonder een speciale bundel) bij KPN 2.50 per MB. Andere providers (zakelijk) gaan zover als EUR 25.00 (exclusief BTW). Of het nu 2.50 is of 10 x zoveel, hoe je het ook wendt of keert het is een hoop geld. Als jij per week 200 MB gebruikt (en dat is geen heel hoog gebruik) dan ben je een hoop geld kwijt.

Verpakking

We.Stream komt in een eenvoudige witte verpakking. Bij 1 zit de aan en uitknop plus de volume knoppen. Je laadt We.Stream op via de microUSB aanlsuiting bij 2.Als je de powerbank functie wilt gebruiken dan gebruik je de port bij 3. Ala laatste: ruimte voor 2 extra sims zit bij 4.

Technologie

De microUSB aansluiting is voor het opladen van het apparaat. Aan de andere kant zitten de aan/uit knop en harder / zachter knop. De functie van de laatste is onduidelijk, ik heb in de documentatie geen enkele reden kunnen vinden daarvoor. Bij navraag komt naar voren : de volumeknoppen zijn alvast in de ontwikkeling van de hardware meegenomen, om in de toekomst mogelijk Skype for Business of soortgelijke applicaties op het device te kunnen gebruiken

Op de achtergrond draait Android OS, met daarbij de opties voor de instelling.

 

Gebruik

Ik heb in de VS We.Stream twee weken lang getest. Omdat ik slechts een of twee device aan het apparaat koppelde had ik geen problemen (het maximum is trouwens 5). Er wordt verbinding gemaakt via LTE en diverse andere banden, afhankelijk van wat beschikbaar is. Binnenshuis duurt het iets  langer voor een connectie wordt gemaakt maar dat is altijd zo. Even bij het raam gaan staan lost dat meestal op.

De SSID en passwoord lijken niet te wijzigen maar als deze eenmaal zijn ingevoerd wordt automatisch de verbinding gemaakt. Ik heb de powerbank functie niet gebruikt en ook niet het apparaat qua batterij helemaal leeggemaakt. De 15 uur die men aangeeft moet ik dus maar aannemen

Ervaring

Tijdens mijn reis was ik niet veel onderweg maar meer aan het werk op kantoor. Toch heb ik r nog 700 MB doorheen gejaagd in twee weken tijd. Op een moment was ik echt blij dat ik mijn mobiel en We.Stream bij me had. De autosleutel zat in het slot en na een tijd sloot de auto zich terwijl ik aan het tanken was. Dankzij We.Stream kon ik de het nummer browsen van de verhuurmaatschappij vinden en zo bellen om de deur open te laten maken (wat trouwens een werkje van een minuut is, met de juiste spullen). Daarnaast is internet gewoon handig in het dagelijks gebruik. Je mobiel kan met offline kaarten wel navigeren maar ontbreekt dan wel de files en andere vertragingen.

Oordeel

We.Stream is een robuust apparaat waarover nagedacht is. Qua performance is het heel geschikt voor de veelvuldige wereldreiziger die overal en nergens naar toe gaat. Als je kijkt naar de kosten voor een GB  dan is het voor Europa een dure oplossing, zeker nu roaming kosten zijn weggevallen. Maar gelukkig  kan je een eigen sim plaatsen. Amerika is  nog steeds een duur land voor roaming. Met een bedrag van 2.50 EUR per MB bij veel providers kost een GB je 2.500 EUR. Er zijn natuurlijk bundels te krijgen maar zelfs met 10 bundels betaal je nog steeds 99 EUR voor een GB. Bij We.Stream heb je of een doorlopend abonnement met 2GB per maand voor 20.75 EUR (exclusief BTW) of koop je een aparte bundel. Deze laatste zijn onlangs wel in prijs verlaagd, ook voor  de grote bundels (30 dagen 5GB of 10GB) nog wel aan de prijs maar dat is ook voor 100 landen in plaats van dit voorbeeld van de VS. Kijk maar op de site van We.Stream.

De interface van het Android apparaat (want dat is het OS waar alles op draait) kan verbeterd worden. Zo lijkt het niet mogelijk om het password of ssid aan te passen. Ook zijn er minder opties om in te stellen vergeleken met andere hotspots zoals de Fritzbox

Wat het product kan verbeteren is een beter data plan, speciaal voor landen als de VS.De prijzen zijn onlangs verlaagd naar een redelijke 7 EUR (exclusief BTW) per dag voor 0.5 GB is dat wel voor 100 landen en niet alleen  voor de VS. Hoewel het vergeleken met de prijzen van de NL-providers veel goedkoper is loopt het toch uit de pas met andere oplossingen zoals Karma of een lokale sim. Ook voor Europa kan een dergelijke specifiek plan werken omdat een duo sim het nadeel heeft dat het in maar in een apparaat tegelijk actief is. Dus of bellen en data of alleen data met de sim in We.Stream. Voor Europa is het apparaat (met de huidige opzet) geschikt voor een lokale sim om zo te roamen.

Kortom: een mooi apparaat met name voor de echte wereldreiziger of veelvuldig zakenreiziger!