Router, access point of switch, wat is het verschil? 1

Router, access point of switch, wat is het verschil?

Er is nogal wat verwarring over wat nu precies een router, access point en switch is en vooral de verschillen ertussen. We gaan proberen wat duidelijkheid te scheppen en breiden deze lijst nog wat uit ook.

Allereerst moet je de grote boze buitenwereld (lees: het internet) apart zien van je eigen interne netwerk: alle computers, mediaspelers, telefoons, tablets en andere apparaten die je thuis verbonden hebt per wifi of kabel. Het internet is een apart netwerk van degene bij jou thuis. Overigens noem ik voor het gemak elk apparaat een PC. Het onderstaande geldt dus ook voor alle andere apparaten waarop je internet hebt.

Om van het ene naar het andere netwerk te gaan (je opent bijvoorbeeld www.intogadgets.nl, die niet bij jou thuis op een PC staat), zal je computer een verbinding willen maken met de site. Daarvoor moet hij een route vinden die daarheen gaat: daarvoor heb je dus een router nodig. Simpel gezegd is een router de verbinding tussen jouw apparaten en het internet. Maar van je internetprovider heb je een modem gekregen. Wat is dan het verschil? Een modem doet de fysieke verbinding: die zorgt ervoor dat de pakketten van het internet naar jou komen en andersom. Hij routeert het niet; hij geeft niet aan naar welke computer binnen jouw netwerk het moet.

Een vergelijking: de post. Een modem is je brievenbus, die ontvangt elke brief en gooit deze op je mat. Jij bent de router: jij zorgt dat de ene brief bij je geliefde belandt en de ander bij jou op je bureau.

Dan hebben we een switch. Die is best te vergelijken met een router, met één belangrijk verschil: hij kan niet routeren. Oftewel: hij kan een pakketje niet naar buiten sturen, maar wel binnen je eigen netwerk. Heb je dus meer dan één PC, dan heb je een switch nodig. Bij stroom noem je dat een stekkerdoos: van één aansluiting maak je er meer.

Een access point is eigenlijk hetzelfde als een switch, maar dan draadloos. Je kunt dus meer pc’s aan het netwerk koppelen en het access point zorgt ervoor dat het binnen het netwerk goed verdeeld wordt.

‘Vroeger’ waren dit allemaal aparte apparaten. Tegenwoordig zie je dat de meeste internetproviders het combineren in één apparaat. Heb je dus van jouw internetprovider een kastje ontvangen waar een aantal poorten voor bedraad internet opzitten, heeft het een draadloos netwerk en sluit je het aan op de kabel die binnenkomt? Dan heb je een gecombineerd modem/router/switch/access point.

Grafisch ziet het er zo uit:

modemrouterswitch
2 comments
  1. Is het niet de modem die het mogelijk maakt internet thuis te hebben?

    1. Het lijkt alsof jouw vraag in de tekst staat. “Simpel gezegd is een router de verbinding tussen jouw apparaten en het internet. Maar van je internetprovider heb je een modem gekregen. Wat is dan het verschil? Een modem doet de fysieke verbinding: die zorgt ervoor dat de pakketten van het internet naar jou komen en andersom. Hij routeert het niet; hij geeft niet aan naar welke computer binnen jouw netwerk het moet.”

Comments are closed.

Related Posts