Beste gratis password of wachtwoordmanager 1

Beste gratis password of wachtwoordmanager

Het onthouden van een lange lijst met wachtwoorden is iets waar we eigenlijk allemaal wel een hekel aan hebben. Om deze reden zijn er wachtwoordmanagers in het leven geroepen, die ook wel het fruit van het internet genoemd worden. 

Jarenlang waren ‘123456’ en ‘password’ de twee meest gebruikte wachtwoorden op het internet. Veel mensen weten gewoon niet precies waar een echt goed wachtwoord aan moet voldoen. Het feit dat bijna niemand tientallen wachtwoorden kan onthouden, is natuurlijk een bijkomend probleem.

Nu steeds meer mensen vanuit huis werken, dus buiten het intranet van het kantoor om, zullen deze mensen waarschijnlijk ook meer wachtwoorden moeten gebruiken. Als jij veel verschillende wachtwoorden hebt en moet onthouden, dan is het verstandig om een (gratis) password of wachtwoordmanager te overwegen.

Je browser als wachtwoordmanager

De meeste webbrowsers bieden een rudimentaire wachtwoordbeheerder aan. Jouw wachtwoorden worden bewaard wanneer Mozilla Firefox of Google Chrome jou vraagt of jij een specifiek wachtwoord wil opslaan. Deze optie is altijd beter dan overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Weet wel dat browsergebaseerde wachtwoordmanagers beperkt blijven.

Een (gratis) password of wachtwoordmanager

Daarbij komt het belang en het nut van een password of wachtwoordmanager om de hoek kijken. Een goede wachtwoordmanager zal jou niet alleen een hoop moeite besparen, door tientallen verschillende wachtwoorden te onthouden die gekoppeld zijn aan al jouw online accounts. Ook helpt het je om ijzersterke wachtwoorden te genereren die onmogelijk te raden zijn en deze allemaal veilig in een soort versleutelde kluis op te slaan.

Je hebt besloten om een password manager te nemen. Nu moet je voor jezelf kiezen welke de beste is, en dat is een behoorlijk belangrijke beslissing. We hebben de beste opties, gebaseerd op de mening van deskundigen, voor je op een rijtje gezet. Deskundigen beweren vertrouwen te hebben in deze opties om ook hun eigen accountgegevens ermee te beveiligen.

Bitwarden

Bitwarden is al snel een populaire keuze geworden onder de voorstanders van open-source software. Het is geheel gratis zonder enige beperkingen en is qua software net zo gepolijst en gebruiksvriendelijk als een betaalde topkeuze.

Bitwarden biedt apps aan voor Windows, MacOS, Linux, Android en iOS. Daarnaast biedt het extensies aan voor alle belangrijke webbrowsers, ook voor de wat minder gebruikelijke browser opties die Chrome-extensies ondersteunen. Bovendien heeft Bitwarden voor de desktop apps van Windows en MacOS onlangs een ondersteuning voor Windows Hello en Touch ID toegevoegd, waardoor jij via deze biometrische systemen nog een extra laag aan beveiliging krijgt.

Een andere handige functie die prettig kan zijn, is de half-automatische tool voor het invullen van Bitwarden wachtwoorden. Geheel geautomatiseerde password invulling wordt overigens ook door de software ondersteund. Bitwarden biedt naast een gratis account ook een betaalde account aan, waarbij de premium uitvoering voor families slechts 10 dollar per jaar kost.

LastPass

LastPass is een gratis, uiterst gemakkelijk te gebruiken wachtwoordmanager die uitgerust is met zorgvuldig ontworpen functies. Het biedt browser plug-ins aan voor onder meer Google Chrome en Firefox, en heeft tevens mobiele apps voor iOS en Android.

Alle gegevens worden met behulp van een AES-256 bits codering met PBKDF2 SHA-256 hash algoritme opgeslagen om ze echt super veilig te houden, en deze opslag is daarbij niet alleen beperkt tot wachtwoorden. Je zou er zodoende ook bijvoorbeeld creditcardgegevens, details van verzekeringspolissen of belangrijke adressen in op kunnen slaan.

Deze gratis versie van LastPass is al fantastisch te noemen, maar de redelijk geprijsde premium accounts bieden daarnaast een buitengewoon handige extra functie, namelijk de mogelijkheid om via mobiele apps in te loggen. Maar heel weinig password managers bieden deze functie aan, en dit kan van onschatbare waarde zijn mocht jij ooit jouw smartphone kwijtraken. Derden kunnen dan met alle zekerheid géén toegang tot jouw e-mails en social media krijgen.

Er is al een Premium uitvoering vanaf 3 dollar per maand en een familie versie voor 4 dollar per maand.

Dashlane

Gebruik jij minder dan 50 wachtwoorden, dan zou je in dat geval de gratis versie van Dashlane kunnen overwegen. Dashlane gaat misschien nog niet zo lang mee als haar belangrijkste rivalen, maar het bestaat al wel lang genoeg om qua gebruiksgemak een eigen goede reputatie te hebben opgebouwd.

Er zijn diverse apps beschikbaar, waaronder die voor Windows computers, Macs, Android en iOS. Als jouw wachtwoord database dus minder dan 50 vermeldingen bevat en jij deze software op maar één apparaat hoeft te gebruiken, neem dan de gratis versie die evenzo een tweefactorauthenticatie ondersteunt.

Dashlane biedt helaas geen gezinsabonnement, maar het ondersteunt wel het delen van wachtwoorden tussen bepaalde accounts. Het deelt, indien gewenst, gecodeerde wachtwoorden met noodcontacten voor het geval jij problemen ondervindt bij het inloggen.

De goedkoopste premium versie van 60 dollar per jaar verwijdert alle limieten voor het aantal opgeslagen wachtwoorden plus gesynchroniseerde apparaten en bevat tevens een VPN optie.

Conclusie

Als jij zwakke (of altijd dezelfde) wachtwoorden gebruikt om al jouw online accounts te beveiligen, dan maak je het wel heel gemakkelijker voor een ander om de accounts te compromitteren. Gebruik in dit geval liever een goed beoordeelde gratis wachtwoordmanager om jou te assisteren in het maken van unieke en sterk wachtwoorden.

Elke gratis wachtwoordbeheerder onthoudt de wachtwoorden voor jou, waardoor jouw risico bij een grootschalig datalek verkleind wordt. Een password manager genereert tevens snel nieuwe en sterke wachtwoorden, zodat jij nooit meer een ander wachtwoord hoeft te bedenken.

Het enige wachtwoord dat jij daarentegen wel absoluut moet onthouden, is het ‘master’ wachtwoord voor de gratis wachtwoordbeheerder zelf. Vergeet die alsjeblieft niet, want anders raak je al jouw wachtwoorden (indien je niet over een wachtwoord herstelfunctie beschikt) in één klap kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts