Buster 2000 met accu

Review: Sigma Buster 2000 – voor lange nachtritten

Thijs testte de zeer krachtige Sigma Buster 2000 die bedoeld is voor nachtelijke ritten op racefiets of mtb. Variërend van 2000(!) tot 300 lumen is deze lichtbron voor ieder wat wils én voorzien van afstandsbediening. Een aanrader!

Sigma blijft mij verbazen met mooie producten voor de fanatieke fietser. De Sigma Buster 2000 is ook zo’n product waarvan je gelijk denkt “Wow”. En dat was alleen al door het gewicht van de doos…

Buster 2000 met accu

Sigma Buster 2000

Sigma brengt met regelmaat innovatieve fietsverlichting en -computers uit. In de verlichting serie testte ik eerder al het remlicht voor de racefiets en de oplaadbare voor- en achterlichten. De Buster 2000 is bedoeld voor de fietser die lange nachtritten maakt, waarbij goede verlichting belangrijk is. Denk aan mountainbike tochten in het donker, endurotochten of 24 uurs races.

De Buster 2000 is een 2000 lumen sterke koplamp voor op je fiets (of helm). Voorzien van 3 Cree leds (Cree is een fabrikant)  heb je een zeer krachtige verlichtingsbron. In dit review vertel ik er alles over.

Wat zit er in de doos?

Zodra ik de doos aannam van de bezorger voelde ik al een flink gewicht in de doos. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de krachtbron van de Sigma Buster 2000, de 6400 mAh sterke batterypack. Deze wordt, via een accu, aangesloten op netstroom. De batterypack wordt gemonteerd op je fiets (of helm met de helm mount) en aangesloten op de koplamp. Indien nodig is een verlengsnoer beschikbaar. De bediening zit op de lamp, maar er kan ook een afstandsbediening op het stuur gemonteerd worden.Sigma Buster 2000

De Sigma Buster’s lamp ziet er stoer, maar klein uit. De opvallende driehoekige vorm springt het meest in het oog. Op de lamp zelf zit slechts een knop, waarmee je de lamp inschakelt (zoals bij alle Sigma lampen door twee snelle kliks na elkaar), de 7 standen kiest en de lamp uitschakelt (5 seconden indrukken).

De 7 standen en hoe lang deze bij een volle batterij meegaat:

  1. High: 2000 lumen (lm) – 2 1/2 uur
  2. Mid: 1100 lm – 5 uur
  3. Low: 600 lm – 10 uur
  4. Eco: 300 lm – 20 uur
  5. Flash: 9 uur
  6. Pulse: 11 uur
  7. SOS: 10 uur

De afstandsbediening heeft 2 knoppen. De aan/uitknop bedient de eerste 4 continu-standen, de knop met de pijltjes bedient de ‘knipperstanden’. De batterypack heeft een indicator die in 4 stappen aangeeft hoeveel vermogen er nog resteert.

Een punt van aandacht voor de fietsfetisjist is het gewicht. De lamp en afstandsbediening wegen niet veel (108 en 14 gram), maar de batterypack is welk een flink gewicht. Deze weegt 350 gram, wat zo’n 5% is van het gewicht van mijn racefiets. En niet iedereen vindt dat acceptabel en zal eerder kiezen voor bijvoorbeeld de Sigma Sport Buster 600 van 143 gram of een nog lichtere variant.

Extraatjes

Naast de verlichtingsfunctie kan de batterypack ook gebruikt worden als powerbank via een USB-aansluiting (kabel niet bijgeleverd). Met een helm mount kan de lamp ook op je helm worden bevestigd. Of de batterij op je helm lekker zit (in verband met gewicht) is nog maar de vraag.Tevens is er een action cam adapter bijgeleverd.

Mijn oordeel over de Sigma Buster 2000

De Sigma Buster doet zijn naam eer aan, want hij geeft een enorme hoeveelheid licht en overtreft daarmee andere koplampen die ik ken. Op de weg voldoet de Eco of Low stand prima, maar in een volledig onverlichte situatie als een nachtelijke mtb-rit in het bos of tijdens de 24 uurs op het circuit van Zandvoort is goed zicht en dus goed licht essentieel. Met deze bestemming in gedachte is de Buster 2000 een compleet en krachtig product dat ik iedereen aanraad. In de Eco stand kan je zo’n twintig uur rijden met licht. Nou dat is denk ik wel voldoende.

Pluspunten:

  • Krachtige lichtbron;
  • Afstandsbediening;
  • Batterijduur;
  • Powerbank.

Minpunt:

  • Gewicht.

Prijs & beschikbaarheid

Related Posts
Review: Denon HEOS multiroom-system 7
Lees meer

Review: Denon HEOS multiroom-system

Annelies mocht een tijdlang diverse draadloze speakers en een soundbar van het HEOS-systeem van Denon testen. Met de HEOS 3, HEOS 5, HEOS AMP en en HEOS HomeCinema een redelijk complete set. Hoe beviel dat en kan het systeem de concurrentie met SONOS aan?