Sigma Lightster

Review: Sigma oplaadbare fietsverlichting

Thijs testte drie oplaadbare lichten voor de fiets. Weer eens een ander soort gadget!

Sinds ik blog voor intogadgets.nl ben ik steeds verrast door de innovaties van Sigma. Afgelopen maanden heb ik oplaadbare fietsverlichting, twee voorlampen en een achterlampje getest. Oplaadbaar? Ja, via een mini-usb-kabel.

Het grote voordeel van usb-oplaadbare fietsverlichting is dat je geen gedoe meer hebt met kleine batterijtjes, die via het batterijvakje toch vaak vochtig worden en dus gaan roesten. Alledrie de Sigma lampen zijn voorzien van een rubber afsluiting voor de usb-aansluiting en zijn waterbestendig.

Sigma Buster 600 – bouwlamp op de fiets

De Sigma Buster 600 geeft simpel gezegd “een enorme bak licht”. 600 lumen is voldoende om 100 meter vooruit te verlichten. Op deze maximale stand heb je er bij een volle batterij zo’n twee uur plezier van. Naast deze ‘power mode’ stand kan je ook kiezen voor 250 of 150 lumen, waarin de batterij resp. 5 – 13 uur meegaat. Behalve deze drie continu-standen zijn er ook drie flash-standen.

Deze robuuste lamp wordt opgeladen met de bijgeleverde micro-usb-kabel. Montage op de fiets is eenvoudig. De houder wordt met een schroef vastgezet op het stuur en de lamp wordt daarin geschoven. Met een dubbelklik zet je ‘m aan en dezelfde schakelaar is tevens in drie kleuren de indicator voor de batterijduur.

De Sigma Buster 600 gaat zeker voorop mijn racefiets tijdens de 24-uurs van Zandvoort in juni!

Sigma buster600_de

Sigma Lightster usb

Sigma LightsterDe Lightster is een ander soort lamp. De Buster heeft 600 lumen. “Lumen is de eenheid voor lichtstroom, en geeft de totale lichthoeveelheid aan die een lichtbron uitstraalt per tijdseenheid, ongeacht waar naar toe.” Bij de Buster is dat heel geconcentreerd.
Bij de Lightster wordt aangegeven dat hij 25 lux heeft, en dat is wat anders (en niet te vergelijken met) lumen. Lux staat voor de “lichthoeveelheid per oppervlakte eenheid”. De Lightster verspreid het licht in drie zones, waardoor ook het fietspad wat niet recht voor je ligt verlicht wordt. Hierdoor heb je minder het gevoel dat je in een tunnel rijdt. Daartegenover staat dat hij niet max 100 meter, maar 35 meter vooruit schijnt.

Wilco Zevenberg van Sigma NL licht verder toe: “De Sigma Lux lampen zijn wettelijk goedgekeurde lampen, die net als een autolamp verblindingsvrij zijn en netjes naar beneden schijnen. De lampen in Lumen worden ook wel powerlampen of sportlampen genoemd. Deze hebben een rond lichtbeeld en schijnen breder, waardoor in het bos niet alleen het pad, maar ook de omgeving (bijv. takken e.d.) beter verlicht wordt, maar hierdoor zijn ze ook verblindend voor tegenliggend verkeer. De wetgeving hanteert Lux als norm.

lumen vs lux

Ook de Lightster wordt via micro-usb opgeladen, heeft een batterijduur-indicator en schuif je in de houder op de fiets. Deze houder is binnen twee tellen als een tie-wrap te monteren, handig.

sigma nuggetNugget Flash achterlicht

De Nugget Flash is een 0,5 Watt PowerLED achterlicht, en ook oplaadbaar. Hij is superlicht (weegt slechts 24 gram, belangrijk voor wielrenners) en zorgt ervoor dat je tot op 400 meter zichtbaar bent. Hij kent drie standen; Standard, High Power en High Power Flash. Eenvoudig aan je zadelpen of rugzak te bevestigen met de rubberen strap.

Prijs en beschikbaarheid

De prijzen van deze lichten variëren behoorlijk online. Hieronder de prijzen bij bol.com.
Meer info over de Sigma Sport verlichting


[bol_product_links block_id=”bol_56bf902cdee98_selected-products” products=”9200000050783226,9200000050783230,9200000050783228″ name=”Sigma” sub_id=”Thijs” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts