Sigma brakelight

Review: Sigma Brakelight, voor sportieve fietsers

Als fervente fietser is het een voorrecht om de innovaties van Sigma op het gebied fietsen en sporten te mogen testen. Vooral naar het remlicht voor de fiets keek ik erg uit.

Sigma brakelight montageEen remlicht voor op de fiets? Menig fietsmaatje fronste de wenkbrauwen toen ik het vertelde. Hoe werkt dat dan? Daarmee komen we bij het, wat mij betreft, mooiste van deze innovatie. De eenvoud.
Het remlicht is een soort knijpertje van slechts 3×3 cm dat je op de remkabel monteert. Als je remt, wordt het knijpertje ingeknepen en gaat het felle high power-led branden.

Ook bij dit Sigma-product valt op hoe eenvoudig het in gebruik te nemen is. Met slechts één 2,5 mm imbusboutje wordt het lichtje op de remkabel gemonteerd. Het remlicht kan op verschillende soorten velgremmen gemonteerd worden. Aandachtspunt hierbij is dat er minimaal 25 mm kabel nodig is om het lichtje te kunnen monteren.

Brakelight in de praktijk

Bij een fietsmaatje monteerde ik het remlicht voor een fietstocht naar België, zodat ik het zelf kon zien. Ik moest wel eerst vertellen dat het slechts 7 gram weegt, voordat het mocht. Iedere gram telt tenslotte!
Het remlicht functioneerde prima, ook nog na 180 km en fikse regenbuien. Volgens de fabrikant voldoet een gewone CR 1025-knoopcel voor 100.000 keer remmen. De batterij is daarnaast eenvoudig zelf te vervangen.

Sigma brakelightHamvraag: toegevoegde waarde?

Dan rest nog de hamvraag: heeft een remlicht op een fiets toegevoegde waarde?
Sigma heeft dit remlicht ontwikkeld met de veiligheid van de fietser en medeweggebruikers als doel. De gedachte is dat, net als bij het derde remlicht op de auto, medeweggebruikers sneller kunnen reageren op remmend verkeer voor hen.
Of één enkel remlicht dit effect gaat bereiken, waag ik te betwijfelen. Zeker nu andere verkeersdeelnemers nog helemaal niet gewend zijn aan een remlicht op de fiets. Maar als de grote massa fietsers voor het kleine bedrag van € 7,95 overgaat tot het gebruik van dit remlicht dan verwacht ik dat dit slimme lichtje binnen enkele jaren net zo ingeburgerd is als de fietshelm of e-bikes.

Prijs & beschikbaarheid

Het Sigma Brakelight is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren (blauw, zwart, wit, groen en rood) en heeft een adviesprijs van slechts € 7,95. Het Brakelight is onder andere te koop bij Futurumshop en Bol.com.

Comments are closed.

Related Posts