Nieuwe geheugentechnologie van Intel tot 1.000 maal sneller - say what? 1

Nieuwe geheugentechnologie van Intel tot 1.000 maal sneller – say what?

Goed, dus Intel en Micron hebben een nieuw stuk technologie ontwikkeld om data op te slaan dat 1.000 maal sneller is! Dan wat eigenlijk?

Er zijn in feite twee soorten computergeheugen:

  • Het standaardgeheugen dat in de meeste computers zit (SDRAM) is zeer snel maar heeft als nadeel dat alle data worden gewist wanneer de computer wordt uitgeschakeld.
  • Het andere type is permanent geheugen. Dit bewaart wel de data als een apparaat wordt uitgeschakeld, maar was tot nu toe aanzienlijk trager dan SDRAM. Dit type geheugen wordt bijvoorbeeld gebruikt in USB-sticks, geheugenkaarten, mobiele telefoons, tablets en SSD’s (Solid State Disks).

3D_XPoint_Die

De door Intel en Micron ontwikkelde 3D XPoint geheugentechnologie maakt nu geheugenchips mogelijk die niet alleen de data vasthouden wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld, maar die daarbij ook razendsnel zijn.

In de tijd die een traditionele harde schijf nodig heeft om naar de andere kant van een basketbalveld te sprinten, heeft het huidige niet-vluchtige geheugen (‘NAND’-geheugen) een marathon gelopen, terwijl de nieuwe 3D XPoint technologie dan al bijna een rondje om de aarde heeft gerend.

Waar is deze nieuwe, snelle en super compacte technologie dan allemaal goed voor?
Retailers kunnen 3D XPoint technologie bijvoorbeeld gebruiken om sneller patronen te detecteren in financiële transacties en wetenschappers kunnen grotere datasets in real-time analyseren. En de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-gebruiker kan denken aan snellere interactieve social media belevingen en levensechte 8k games!

Dit nieuwe stukje geheugentechnologie van Intel en Micron is zeker iets om in de gaten te houden voor de toekomst!

Related Posts