D-link-smarthome

Review: Mydlink Home domotica set

D-link presenteerde afgelopen september vier connected producten die samen een compleet ‘smart home’ domoticasysteem vormen. Met deze set kun je op afstand via je smartphone of tablet verschillende huishoudelijke apparaten besturen. Daarnaast kun je via regels bepalen wat er moet gebeuren als de sensor iets opmerkt.

Domotica wordt ook wel huisautomatisering genoemd. Hiermee kan in de nabije toekomst bijvoorbeeld de koelkast bijhouden wat er nog in zit en wanneer de voorraad niet toereikend is deze via het internet direct bestellen. Dit noemen we ook wel smart home.

Smart PlugMotion SensorMonitor HD

De set

D-link presenteerde zoals gezegd vier producten. De set die ik mocht testen bestaat uit een smart plug, een HD-camera en een bewegings-sensor. Hiernaast is er nog een 360 graden bestuurbare camera die ook deel uitmaakt van de set. Deze vier producten zijn gemakkelijk via de mydlink Home app op je smartphone te koppelen aan je draadloze netwerk. Als de apparaten gekoppeld zijn, kun je ze gaan positioneren en regels instellen. Regels bepalen wat er moet gebeuren als een sensor afgaat. Zo kan je bijvoorbeeld als de bewegings-sensor af gaat de wandplug aan of uit zetten. Deze kan hiernaast ook bijhouden wat het stroomverbruik is van het gekoppelde apparaat en je waarschuwen als het ingestelde quotum bereikt is.

Via de app kun je de verschillende apparaten tevens een naam geven en ook aangeven of je een notificatie wil ontvangen als een sensor wordt geactiveerd. Zo heb ik bijvoorbeeld de bewegings-sensor in de gang opgehangen maar bleek al gauw dat deze te vaak werd geactiveerd door mijn katten. Gelukkig kun je de gevoeligheid van de verschillende sensoren aanpassen en ze ook aan en uit zetten.

De apparaten zijn via de app ook van buitenshuis te besturen. Zo stond ik al eens buiten bereik van mijn draadloze netwerk op de hoek van de straat om te kijken of ik via de app de lamp aan en uit kon zetten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld als je later van je werk vertrekt terwijl het al donker wordt de lamp in huis alvast aanzetten. Prima te gebruiken dus als anti-inbraakmethode of als je wil weten of je lamp aan hebt laten staan.

Mijn test en leukste toepassing

Allereerst ben ik gaan testen wat er mogelijk was met deze set. Zo heb ik verschillende lampen en andere apparaten aan en uit gezet als de camera of bewegings-sensor iets opmerkte. De camera die ik mocht testen (de DCS-935L) bleek helaas niet te kunnen opnemen en was op moment van schrijven niet te koppelen aan Surveillance Station op mijn Synology NAS. Hierdoor heb ik niet kunnen testen of het mogelijk was hiermee bijvoorbeeld te kijken welke van mijn drie katten het vaakst naar de voerbak gaat of de warmtedeken van mijn vrouw aan te zetten als zij de slaapkamer in gaat na een bepaalde tijd.

rulesactive areaset-up

De leukste toepassing die ik heb verzonnen tijdens mijn testperiode is de regel met de toepasselijke naam kattenschrik. Ik heb liever niet dat mijn katten te pas en te onpas over het aanrecht wandelen. Hiervoor heb ik de camera en slimme wandplug op het aanrecht gezet en via de camera zoals hierboven op de foto zichtbaar is, het aanrecht in de gaten laten houden door de bewegings-sensor van de camera. Op de wandplug heb ik een automatische luchtbeddenpomp aangesloten die dus in geval van beweging aan ging. Doordat de camera ook een geluidssensor heeft en de pomp veel herrie maakt heb ik tweede regel gemaakt die de wandplug weer uit zet zo gauw de geluids-sensor wordt geactiveerd. Hierdoor werkte het systeem volledig automatisch. Zoals op de onderstaande video te zien is was dit vrij effectief.

 

Related Posts