Steeds grotere smartphones: Een zegen of een plaag? 1

Steeds grotere smartphones: Een zegen of een plaag?

Iedereen heeft er wel een mening over. De steeds grotere schermen van smartphones. Maar is het nou vooruitgang of is de grens bij ruim 6 inch bereikt voor de meeste mensen? Toen mij de vraag werd gesteld om mijn ervaring hierover te schrijven moest ik daar echt wel even over nadenken. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt, want als je denkt dat het nu wel groot genoeg is, blijkt een maat groter toch weer vooruitgang te zijn.

Het begin

Mijn eerste Smartphone was een Samsung Omnia 1 met een scherm van slechts 3.2 inch, en Windows Mobile 6 als besturingssysteem. Ik weet nog hoe blij ik was met het grote scherm waarmee je zowaar kon browsen en filmpjes kon kijken, dat wil zeggen, als je niet al te dikke vingers had, want het was toch best nog klein allemaal. Ook het typen ging nog niet erg snel vanwege de kleine letters op het toetsenbord. Een stylus was toen onmisbaar om je telefoon optimaal te gebruiken.

omnia-4

De smartphone van nu

De volgende smartphone was een Samsung Galaxy S1 met een Amoled scherm van maar liefst 4 inch. Dit was een openbaring, natuurlijk ook dankzij Android maar vooral vanwege het voor die tijd, schitterende scherm. De stylus was niet meer nodig, dit scherm was groot genoeg en je kon hem helemaal met je vingers te bedienen. Ik weet nog dat ik menig iPhonebezitter jaloers maakte met de beeldkwaliteit van het Amoledscherm op de eerste Galaxy S.

 

6102013110710AM_635_samsung_galaxy_s

De Galaxy S2 heb ik aan mij voorbij laten gaan en de volgende werd dan ook een Galaxy S3 met wederom een prachtig Amoledscherm maar nu nog groter, namelijk 4.8 inch. En weer was de vooruitgang groot. Ik kon met dat ding werkelijk alle dromen waarmaken, dit was geen smartphone meer maar een echte zakcomputer met een scherm dat groot genoeg was om alles te kunnen. Van een complete film kijken tot het lezen van boeken en tijdschriften en het spelen van games met veel grafisch geweld. Dit grote scherm maakte mij ook duidelijk dat mijn grens qua grootte echt begon te naderen. Bedienen met 1 hand was al bijna onmogelijk, ik kon niet meer het hele schermoppervlak in een keer bestrijken, daar was een tweede hand voor nodig.

Toen de Galaxy S3 aan inruilen toe was werd het lastig. Ik wilde niet groter, 4.8 inch was groot zat, daar kon ik immers alles mee. Probleem is dat alle fabrikanten hun topmodellen uitrusten met een steeds groter scherm. Maar als grootgebruiker wil je wel het allerbeste op het gebied van kracht en prestaties. Dat matcht dus niet, topprestaties is groot scherm! De HTC One M8 is een topmodel met een 5 inch scherm. Interessant, maar net nieuw, dus peperduur. De LG Nexus 5 is ook een topmodel maar veel betaalbaarder dan de One. Ook hier een 5 inch scherm. Daar zit de twijfel, want ik wil eigenlijk niet groter dan de 4.8 inch van de Galaxy S3.

Waar gaat het eindigen?

Na heel lang twijfelen en vasthouden van diverse modellen in de lokale telefoonwinkel heb ik in al mijn wijsheid besloten dat die 0,2 inch niet zoveel verschil maakt dat het onhandelbaar wordt. De keus is gevallen op de Nexus 5 met 5 inch scherm en topprestaties, maar stukken vriendelijker geprijsd dan de topmodellen van HTC, Samsung en Sony.  En ja het is heerlijk dat grote scherm. Video kijken gaat nog net even wat lekkerder en een internet pagina lezen is net even wat duidelijker en daardoor minder vermoeiend.  Al met al ben ik weer heel tevreden met een nog iets grotere scherm. Maar waar gaat het eindigen? Ik weet het eerlijk gezegd niet.  Ik kan me nu niet voorstellen dat ik nog groter zou willen. Mijn telefoon is 5 inch groot en mijn tablet is 8 inch groot. Met een nieuwe telefoon die nog groter is dan 5 inch is er voor mijn idee bijna geen verschil meer tussen telefoon en tablet.

Nexus 5

Een zegen of een plaag?

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit, en wat we allemaal doen en kunnen met onze smartphones zijn grote schermen zeker een zegen te noemen, maar als het nog groter wordt zoals de 5,5 inch tellende iPhone 6 plus dan weet ik niet of het nog erg lang een zegen gaat blijven. Mijn telefoon met hoesje past nauwelijks meer in mijn broekzak, vasthouden met 1 hand is best lastig en bedienen met 1 hand is heel vaak onmogelijk. Voor mij is 5 inch wel een grens, maar dat zei ik nog niet zo lang geleden ook over 4.8 inch. Ik ben dan ook blij dat steeds meer fabrikanten een zogenaamde ”mini’ van hun vlaggenschepen op de markt brengen. Echt mini zijn ze niet te noemen met hun schermen van meer dan 4 inch, maar daardoor zijn ze zeer geschikt als alternatief voor de echt grote schermen. Nu de specificaties nog een beetje opschroeven (zie de Sony Xperia Z3 compact) en mijn volgende smartphone wordt een mini!

Related Posts
Storytel showt e-reader 6
Lees meer

Storytel showt e-reader

Storytel, de bekende aanbieder van luisterboeken, heeft een e-reader op de markt gebracht die het mogelijk maakt om…
Review: SONOS Playbar 8
Lees meer

Review: SONOS Playbar

De echte fans weten het wel: van SONOS word je blij. De apparatuur is makkelijk aan elkaar te…