Garmin eTrex Touch 35

Review: Garmin eTrex Touch 35

Als fanatieke geocacher is Thijs al jaren in bezit van de Garmin eTrex Legend. Tijdens de zomervakantie kreeg hij de kans om de nieuwste toevoeging aan de fameuze eTrex-lijn te testen, de Touch 35. Ben jij dol op geocachen? Lees dan snel hoe het Thijs verging op zijn speurtochten.

Als fanatieke geocacher ben ik al jaren in bezit van de Garmin eTrex Legend. Tijdens de zomervakantie kreeg ik de kans om de nieuwste toevoeging aan de fameuze eTrex-lijn te testen, de Touch 35. En dat heb ik met veel plezier gedaan.

De Garmin eTrex producten hebben door de jaren heen steeds meer toepassingsmogelijkheden gekregen. De eTrex Touch 35 heeft daarop ingespeeld door naast het oude, vertrouwde startscherm een nieuw startscherm te bieden. Hierbij staan niet de functies, maar de activiteit centraal. Met deze activiteitprofielen kan je snel aan de slag met fietsen, wandelen, hiken en zelfs vissen.

Specificaties eTrex Touch 35

Garmin eTrex Touch 35 mtbDe eTrex Touch 35 is uitgerust met een 2,6 inch touchscreen. Dat was voor mij persoonlijk al een grote sprong vooruit, want de Legend was nog uitgerust met een mini-joystick. De Touch 35 is voorzien van de nieuwe voorgeladen Garmin TopoActive Europa kaarten en 250.000 voorgeïnstalleerde geocaches. De GPS-ontvanger heeft GLONASS-ondersteuning en een elektronisch kompas. De batterijduur is maximaal 16 uur. Tot slot, kan de Touch 35 tegen een stootje en is IPX7 waterbestendig.

Via ANT+ kan de Touch 35 verbonden worden met allerhande apparatuur als hartslagmeters of cadansmeters. Waypoints, geocaches en routes kunnen draadloos met compatibele Garmin devices gedeeld worden. En, ook leuk, met Live Track kan het thuisfront je activiteiten live volgen via social media of e-mail op de Garmin Connect site.

eTrex Touch 35 aan het werk

Voor deze vakantie had ik 3 doelen voor ogen voor de eTrex Touch:

  1. Geocaching
  2. Vastleggen van wandel- en fietsroutes
  3. Navigeren volgens een vastgestelde route

1. Geocaching

Geocaching Garmin eTrex Touch gevonden Geocaching Garmin eTrex TouchVoor diegene die niet weten wat geocaching is, een korte uitleg. Geocaching is een wereldwijd gespeeld schatzoekspel met behulp van GPS. Iemand verstopt een fysieke schat (variërend van een fotorolkokertje tot een ammobox) en plaatst de coördinaten op www.geocaching.com. En vervolgens kan je deze met je GPS-navigatiesysteem gaan zoeken. Wereldwijd zijn er zo’n 2,4 miljoen caches verstopt en wordt het gespeeld door ruim 6 miljoen cachers.

Tijdens mijn vakantie gebruikte ik de Geocache-functie van de eTrex Touch met de vooraf ingeladen geocaches. Met de eTrex Touch 35 in de hand navigeerden wij eenvoudig van de ene naar de andere cache. Het is eenvoudig om nieuwe coördinaten in te voeren en de Touch 35 berekent snel en nauwkeurig de af te leggen afstand. Het touchscreen is een groot voordeel ten opzichte van de mini-joystick die de eTrex Legend heeft.

2. Vastleggen van routes

Met slechts twee handelingen kun je de route die je wilt gaan afleggen vastleggen. Al wandelend of fietsend swipe je door vier schermen met kaart, kompas, tripgegevens en hoogtemeter. Ieder van deze schermen is naar persoonlijke wens aan te passen met informatie over je snelheid, afgelegde afstand, koers, overbrugde hoogteverschillen en nog veel meer. De verschillende activiteitprofielen zijn voorgeprogrammeerd met de best bijpassende schermen en informatie, maar zijn natuurlijk aan te passen. De afgelegde route kan als activiteit bewaard worden.

Garmin eTrex Touch 35 screenshots

3. Navigeren

Tijdens een toerrit van Hillegom naar Neerpelt van ruim 180 km heb ik de eTrex Touch gebruikt om een vooraf vastgestelde route (met behulp van de Routeplanner van de Fietsersbond) te rijden. Het gedownloade gpx-bestand kon via de meegeleverde USB-kabel eenvoudig op de eTrex Touch geplaatst en als route opgeroepen worden. Navigerend op de kaart, met de eTrex op het stuur met de bijgeleverde bikemount, bereikten we binnen 8 uur de grens. Overigens bleek de eTrex Touch uitermate goed tegen regen te kunnen, want de laatste 50 km reden we in de stromende regen.

Naast deze functies biedt de eTrex Touch ook informatie over de beste vis- en jaagtijden, maar omdat ik daar niet zo van houd, heb ik die functies niet getest.

Mijn conclusie over de eTrex Touch 35

De Garmin eTrex Touch 35 is een robuust, veelzijdig en gebruiksvriendelijk GPS-apparaat voor de recreatieve gebruiker. Door de voorgedefinieerde activiteitprofielen kun je als beginnende gebruiker snel aan de slag. Wil je echter de informatie op het scherm naar eigen inzicht indelen, dan kan dat ook. En ben je verknocht aan het klassieke scherm, dan kun je dat ook nog gebruiken. Natuurlijk kan je, met een verscheidenheid aan apps (o.a. Strava, Glympse, Geocaching), een deel van de functies van de eTrex Touch 35 ook uitvoeren, maar dit apparaat is zo compleet dat het een absolute aanrader is.

Prijs & beschikbaarheid

De eTrex Touch 35 heeft een adviesprijs van € 299. De Touch 35 heeft een kleiner broertje, de Touch 25. Deze kost € 249.

 

Related Posts