Review: Parrot Mini-drones 1

Review: Parrot Mini-drones

Parrot heeft een 2-tal minidrones uitgebracht, de Rolling Spider en de Jumping Sumo. Het was tijd om de spin te laten rollen en de sumo te laten springen.

De drones

IMG_4848

De Jumping Sumo springt, tenminste dat zou hij moeten doen. Maar hoe hard ik ook probeerde, er gebeurde niks. Bleek ik dus een defect exemplaar te hebben. Gelukkig kreeg een tweede exemplaar toegestuurd, die springt wel. Dat maakt de Sumo beduidend leuker. De drone streamt het beeld van de camera voorop naar het device waarmee je hem bestuurd. De wielen zijn “inklapbaar” zodat je ook de stabiliteit en draaicirkel van de sumo kunt aanpassen.

IMG_4870

De Rolling Spider is een quadrocopter met wielen. Hierdoor kan de spider langs het plafond en muren kruipen en is hij enigzins beschermd mocht je onverhoopt ergens tegenaan vliegen. De wielen zijn er ook af te halen, waarmee er wat extra truukjes zoals flips mogelijk worden. De spider bevat een camera aan de onderzijde waarmee foto’s gemaakt kunnen worden.

Connectie

Beiden drones zijn te besturen middels dezelfde gratis app, Freeflight 3. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android. De manier waarop je moet connecten naar de drones verschilt wel. De Spider gebruikt Bluetooth, voor de Sumo moet je connectie maken met het eigen wifipunt van de Sumo. Je zult dus inderdaad voor de Sumo elke keer opnieuw naar je instellingen moeten om te switchen van je standaard-wifi naar die van de Sumo, niet heel handig. Als het goed is zie na je het maken van de koppeling de drone in de app verschijnen. Helaas, op Android is het me tot op heden nog niet gelukt. De app werkt wel, de connecties zijn er, maar de drones worden door de app niet gevonden. Uit de commentaren bij de app bleek ik helaas niet de enige met dit probleem, alhoewel er ook mensen waren die geen problemen hadden. Of het aan de gebruikte Android-versies (4.4 en L) lag heb ik helaas niet kunnen achterhalen.

Met een geleende iPhone 5 werkte de app en de drones volledig vlekkeloos dus kon het testen beginnen.

App

De Freeflight app is erg simpel in gebruik, het geeft je standaard de mogelijkheid tot het bekijken van een filmpje over de drones en een directe optie om er een aan te schaffen. Pas als je de drones connect zie je de mogelijkheden om de drones te besturen. Beide drones zijn te besturen door gebruik te maken van de motion sensor in je device. Vooral voor de Rolling Spider is dit niet altijd de meest handige methode, gelukkig kun je via de settings ook switchen naar een onscreen joystick. Die vond ik zelf een stuk prettiger om te gebruiken, daarmee heb je meer controle over de spider. Voor de Sumo heb je een onscreen slider waarmee je de Sumo voor- en achter kunt sturen, sturen gaat middels motion sensor.

IMG_4864

Rolling Spider

De Spider kan dus met z’n wielen langs plafonds en muren kruipen, maar de wielen zijn ook vooral handig als een soort van bumpers, zeker in het begin. Er zitten ook een aantal truukjes in de Spider, zo kan hij bijvoorbeeld een flip maken. Dit is volgens mij wel alleen mogelijk zonder wielen. Het stijgen en landen gaat eenvoudig middels een groene knop in de app, hierdoor gaat de Spider automatisch op een vaste hoogte zweven. Landen gaat middels dezelfde knop. Er is een nood-knop, maar daarmee valt de Spider letterlijk gewoon volledig uit de lucht, die kun je dus beter niet gebruiken.

De Spider is ook buiten te gebruiken, mits er niet teveel wind staat, bij mij lag hij na een windvlaagje in de tuin van de buurman (ja, hij kwam net boven de schutting uit). De Bluetooth-verbinding komt niet heel ver waardoor ik daarna geen contact meer kon krijgen met de drone en dus bij de buurman langs moest om m’n “speelgoedje” op te halen, want dat is het natuurlijk, speelgoed. De spider heeft dan wel de optie tot het maken van foto’s (via een camera aan de onderzijde) maar de kwaliteit daarvan is niet echt bruikbaar. Helaas geldt ook voor deze drone hetzelfde euvel als voor veel vliegend speelgoed, de accu is veel te vlug leeg.

IMG_4844

Jumping Sumo

De Sumo is uniek doordat hij kan springen, 80cm hoog of 80 cm ver. Hij komt daarbij altijd weer goed terecht, hij corrigeert zichzelf. Springen gaat eenvoudig door het selecteren van de juiste knop in de app. De Sumo trekt dan de springveer in en springt. Maar om op tafels te springen is wel wat oefening nodig, de Sumo moet dan op de juiste afstand staan. Een geslaagde sprong in een keer lukte mij maar zelden, maar dat kan ook aan mij liggen.  Hij is wel lekker snel en eventueel ook buiten te gebruiken.

De Sumo streamt constant video naar de app en dat gaat over het algemeen wel goed, maar zodra de afstand wat groter wordt (en de drone mogelijk uit het zicht is) begint de video te haperen en wordt het besturen op basis daarvan wat lastiger. De Sumo hield het iets langer vol op z’n accu, maar na zo’n 15-20 minuten was het tijd voor een nieuwe oplaadronde.

IMG_4854

Conclusie

Van de 2 drones had ik geen specifieke favoriet, ze waren allebei erg leuk en makkelijk in het gebruik. Mijn dochters hadden wel een lichte voorkeur voor de Sumo, het springen leverde elke keer gejoel op. De vraag is natuurlijk wel hoe lang het enthousiasme blijft, zeker aangezien beide drones niet bijster lang meegaan op hun accu. Ik merkte dat ik na 2 weken wel redelijk uitgespeeld was. Beide drones liggen al in de winkel, de adviesprijs voor de Jumping Sumo is 160 euro, voor de Rolling Spider 100 euro.

Related Posts