Review: LG Hom-Bot Square 1

Review: LG Hom-Bot Square

Mijn god, weet je hoe geweldig het is om een robotstofzuiger in huis te hebben? Ik ben denk ik een behoorlijk luie huisvrouw en zo’n apparaat is nogal een uitkomst. Nu ben ik gezegend met een laminaatvloer, dus deze Hom-Bot hield mijn vloer soepeltjes netjes. Tijd voor een uitgebreid verslag van mijn avonturen met mijn tijdelijke huisgenoot.

Het is behoorlijk jammer dat het ding mee terug moest met de koerier, want ik kan je deze robo van harte aanbevelen. Er zijn wel wat mitsen en maren, maar daar komen we zo op.

lg-hom-bot-top

Erop en erin

Huizen zijn niet gebouwd met allerlei mooie rondingen. Een aantal automatische stofzuigers die ik in de loop van de jaren heb gezien zijn vooral erg rond en komen niet goed in de hoeken van je huis om die reden. Deze Hom-Bot van LG wel! En daar was ik best blij verrast over. Een vierkante robotstofzuiger is gewoon best logisch.

Bovenop aan de voorkant zit een camera die omhoog kijkt, om te zien of de stofzuiger ergens onderdoor kan. Verder zitten er ook aan de onderkant en voorkant (bumper) een sensor. Zo flikkert het apparaat niet van de trap, om maar wat te noemen en gaat ie redelijk voorzichtig met je tafel- en stoelpoten om. Waarvan akte trouwens.

lg-hom-bot-front

Verder steken de gele borsteltjes een eindje uit aan de voorkant. Voor de rest is de Hom-Bot een heel erg shiny vormgegeven apparaat, met bovenop de klep voor het afvalbakje. Alles werkt met touch-knoppen, of met de bijgeleverde afstandsbediening, die ook  klein maar fijn is.

Via een display bovenop met rode lampjes kun je de tijd zien en de modus waarin het apparaat zich bevindt op een bepaald moment. Ook de batterijstatus is er af te lezen.

Aan de onderkant zit een borstel die heftig ronddraait en de vloer een beetje borstelt. Nu merk je daar op een laminaatvloer weinig van, maar op vloerbedekking werkt dat perfect. Ik heb een gang met vloerbedekking en daar liggen wat haren op een dotje (klinkt heel vies) die mijn normale stofzuiger niet los kreeg uit de vloerbedekking. Hom-Bot reed er een keer overheen en de haren zaten in de borstel. Weliswaar zorgde dat meteen voor een foutmelding, ik moest de haren er eerst uit halen voor ie verder ging, maar punt is, de haren waren weg. De borstel is er makkelijk uit te halen en schoon te maken.

lg-hom-bot-bottom

Er zit nog een soort houdertje voor een dweil aan de onderkant. Hiervoor zit verder niets in de doos en is volgens mij dus optioneel aan te schaffen, zodat je ook lichtjes kunt dweilen.

Tot slot zit er nog een docking station bij. Niet al te groot, maar ik heb wel gemerkt dat de Hom-Bot het ding soms wegduwt, vooral als ie van opzij komt aanrijden. En op andere momenten kost het hem ook moeite om de ‘home station’ te vinden. De docking station is zwart en ook shiny. Verder weinig over te zeggen 😉

lg-hom-bot-home-station

Kunstjes

Ik kan natuurlijk een hele verhandeling tikken over de specs, de motor die er in zit enzovoorts en zo verder, maar dat maakt verder niet zo uit. Het enige wat daarvan van belang is, is dat de Hom-Bot één van de stilste motortjes heeft die ik ooit in zo’n ding heb gehoord. En dat is best prettig. Ik kan nog gewoon tv kijken of muziek aanhebben terwijl de stofzuiger rond rijdt. Misschien 1 tandje volume harder, maar meer ook niet. Nice!

Belangrijkste is: hoe goed maakt ie nou schoon? Mijn houten vloer maakt ie heel goed schoon. Van poederachtig zand (paar keer naar Zandvoort geweest) tot grovere stukjes ‘eet’ ie zo op. Wel merkte ik vaak dat de borsteltjes ervoor zorgen dat vuiltjes eerst de halve kamer door worden gezwiept. Dat resulteert dus soms in niet opgezogen stukjes. Ik kon in het algemeen na een goede stofzuigronde weer prima op mijn blote voeten door de kamer lopen.

Vloerbedekking is wat lastiger voor de Hom-Bot. Niet alle grovere stukjes (zoals stukjes papier) kan hij verplaatsen met de borsteltjes vanwege de ruige structuur van de vloerbedekking en blijven dus liggen als hij er niet overheen rijdt. Met name aan de randen tegen de muur aan bleven dus veel vuiltjes liggen. Voor vloerbedekking en andere lastige plekken heeft de Hom-Bot een Turbo-modus, dat hoor je af en toe ook, dan zuigt ie krachtiger.

Wel goed om te weten is dat de Hom-Bot niet van de trap valt. Door de sensors merkt het ding net op tijd dat hij boven een afgrond begint te hangen en rijdt dan snel een stukje achteruit. Dat ziet er heel grappig uit, alsof je zelf aan het rennen bent en ineens moet stoppen voor een afgrond.

Wat verder nog vermeldenswaardig is

De ‘stem’ van de robot is in het Engels. Ben je die taal machtig dan is er geen enkel probleem natuurlijk, maar heb je daar moeite mee dan moet je maar gokken wat het ding bedoelt. Ik heb nog niet gezien dat je die taal ergens kunt wijzigen.

Er zit wel een uitgebreide handleiding bij, die ik overigens best duidelijk vond, met afbeeldingen erbij (ook wel eens prettig). Wel ook in het Nederlands beschikbaar, naast Engels, Frans en Duits.

lg-hom-bot-manual

Het afvalbakje is er makkelijk uit de halen door onderaan de bovenklep te drukken. Het bakje kun je eruit tillen en legen. Aan de zijkant zit een filter wat je daar ook weer uit kunt halen. Alles behalve het filter is afwasbaar. Met stickers staat op het apparaat en op het bakje wat je wel en niet kunt loshalen en reinigen. Voor het reinigen zitten er borsteltjes bij al vond ik die nou niet echt enorm iets toevoegen.

lg-hom-bot-kleplg-hom-bot-dustbin

Tot slot: je hoeft niet altijd thuis te zijn om hem te laten stofzuigen. Met behulp van een in te stellen schema kun je hem op vaste tijden laten rondrijden.

Er is één ding waar je heel goed op moet letten: verberg draden/snoeren/lange veters en losse items in je kamer(s) zoveel mogelijk. De Hom-Bot raakt erin verstrikt en ik heb zelf ervaren dat een veter uit de borstels losdraaien best even een werkje is. En het ziet er heel zielig uit als ie probeer los te komen uit een hoopje snoeren en maar blijft piepen dat er een obstructie is. Als je niet thuis bent als de Hom-Bot erin verstrikt raakt is én de batterij leeg als je thuiskomt én je kamer is dan niet volledig schoon.

Related Posts