fbpx
Price:
129 euro

Reviewed by:
Rating:
5
On 25 juni 2014
Last modified:2 juli 2017

Summary:

De beste (sport)headset die ik tot nu toe heb geprobeerd. Hij past perfect, verbindt zonder moeite met een flinke reeks aan telefoons en het geluid is prima, al kan dat nog beter op sommige niveaus. De batterijtijd zou wat mij betreft ook nog wat langer kunnen. Een absolute aanrader, als je dit geld over hebt voor een uitstekende sportheadset die je amper voelt zitten.

In een serie over sportheadphones test ik een aantal headphones die erom bekend staan geschikt te zijn voor tijdens het sporten, in verschillende prijsklasses. Sinds ik ben begonnen met hardlopen ben ik op zoek naar de perfecte oortjes die me in mijn ritme houden en voldoen aan alle praktische eisen die ik eraan stel. Eerder al testte ik de ActionFit in-ears van Philips en de SIE2i van Bose. In deze review de BackBeat FIT van Plantronics.

Voor deze serie test ik (en wellicht komen er nog bij):

Philips SHQ1200 ActionFit in-ear
Plantronics BackBeat FIT
Bose SIE2i
Denon Exercise Freak Orange
Teufel Move

De BackBeat FIT is een draadloze Bluetooth headset. Anders dan bij de Philips en Bose hoef je dus niet bang te zijn om verstrikt te raken in de draden. En ik kan je nog voor je verder leest melden dat deze headset bij mij op nummer 1 staat.

Uiterlijk

De BackBeat FIT is verkrijgbaar in felgroen of in lichtblauw. De achterkant is reflecterend, zodat hij in het donker nog zichtbaar is. Ook al zou je toch aanraden een duidelijker lichtje op jezelf te monteren. De BackBeat FIT is gemaakt van flexibel materiaal, zodat hij goed zit met elk kapsel, ook niet onbelangrijk. De oortjes gaan om je oor heen en daarna erin. Je krijgt er drie maten opzetstukjes bij zodat de oortjes altijd goed passen. Er zit een soort lusje aan de dopjes, dat ervoor zorgt dat het geheel nóg beter in je oor blijft zitten.

backbeat-fit-plat

Aan de buitenkant van oortjes zie je rechts een opneemknop voor gesprekken en links een play/pauze-knop. Even goed ‘in je oren knopen’ en dan kun je met een druk op je oren je telefoon bedienen qua muziek en telefoontjes. Ook voor volume zijn er wat trucjes op je rechteroordop beschikbaar. Voelt in het begin wat gek maar als je eenmaal gewend bent is het simpel.

Extra’s

Net als bij de Bose SIE2i krijg je ook bij deze headset een hoesje. In normale vorm is het een hoesje om de headset makkelijk mee te nemen, maar als je hem binnenstebuiten keert wordt het een armhoesje voor je telefoon, om je telefoon tijdens het sporten in op te bergen. Weliswaar ook alleen voor iPhones en vergelijkbare formaten, maar toch.

Kwaliteit

Dit is tot nu toe de allerbeste headset die ik heb geprobeerd. Hij past perfect rond en in mijn oren (zelfs met mijn bril ertussen) en de kwaliteit van het geluid is goed te noemen. Niet perfect helaas. Ik gebruikte hem in combinatie met Runkeeper en deze app geeft af en toe de status van mijn trainingsrondje. Normaal onderbreekt het geluid van mijn muziek dan en hoor ik de stem heel duidelijk het verhaaltje doen, maar bij de BackBeat FIT is dit niet het geval. Ik hoorde de stem amper en moest mijn best doen om te verstaan hoe ver ik al had gelopen. Een gekke bug als je het mij vraagt en aangezien dit met andere headsets wel goed werkt ligt dat toch echt aan de software van de Plantronics headset. Muziek klinkt prima door deze oortjes verder, niet spannend, niet extreem helder, maar ook niet krakerig. Ook de bas klinkt niet enorm door. Wel klinkt de muziek goed ruimtelijk, het lijkt alsof je met achtergrondmuziek aan het rennen bent. Verkeersgeluiden klinken goed door en ook dat is natuurlijk positief.

backbeat-fit-oor

Bellen gaat ook goed met de BackBeat FIT. Opnemen is één druk op je oor en daarna klinkt de persoon aan de andere kant alsof ie in je hoofd zit. Ik vond het erg prettig klinken in elk geval.

De batterij gaat ongeveer 8 uur mee volgens Plantronics en dat klopt wel aardig. Voor mijn gevoel is dat echter wel wat kort dus in een volgende versie mag er wat mij betreft gefocust worden op verlengen van die tijd. Wel wordt er een soort slaapmodus ingeschakeld als de Plantronics onverhoopt nog aan staat wanneer hij niet meer in de buurt van de gekoppelde telefoon is. Zo zit je niet ineens met een lege batterij in elk geval. Opladen gaat via micro-usb.

backbeat-fit-lader

Tijdens het luisteren naar de BackBeat FIT geeft het apparaat een statusupdate van de batterij als deze verandert, bijvoorbeeld ‘batterylevel medium’. Dan weet je bij ‘low’ dat het tijd is om op te laden. Vond ik wel een handig trucje.

Overigens zou de batterij misschien langer meegaan als er was gekozen voor het wat meer energiezuinige Bluetooth 4.0 in plaats van de 3.0 die nu is gebruikt. Staat tegenover dat de FIT nu compatibel is met veel meer toestellen en dat vind ik dan toch wel weer slim. Zo ben je niet afhankelijk van het allernieuwste toestel om deze headset te kunnen gebruiken.

De Plantronics BackBeat FIT is te koop voor een adviesprijs van 129 euro en verkrijgbaar in groen en blauw.

[bol_product_links block_id=”bol_551d874d52ef9_selected-products” products=”9200000027107723,9200000035497688″ name=”backbeat” sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

De beste (sport)headset die ik tot nu toe heb geprobeerd. Hij past perfect, verbindt zonder moeite met een flinke reeks aan telefoons en het geluid is prima, al kan dat nog beter op sommige niveaus. De batterijtijd zou wat mij betreft ook nog wat langer kunnen. Een absolute aanrader, als je dit geld over hebt voor een uitstekende sportheadset die je amper voelt zitten.

5 comments

  1. De RunKeeper bug blijkt inmiddels verholpen, ik heb er in ieder geval geen last van gehad. De muziek dimt (dus onderbreekt niet, maar wordt zachter), terwijl de stem van de app helder vertelt wat de loopstatus is. Vervolgens keert de muziek weer terug naar het huidige niveau.

    Ben zeer tevreden over de headset, gemakkelijk in gebruik, werk direct en zit als gegoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*