Sennheiser Momentum 4 review

Koptelefoons heb je in allerlei soorten en maten. Van de kleine bekabelde in-ear die je bijvoorbeeld krijgt op een intercontinentale vlucht tot over-ear koptelefoons van honderden tot wel duizenden euro’s.

De eerste categorie, daar gaan we het natuurlijk niet over hebben en ook de echt duurdere koptelefoons zoals de Sennheiser HD 820 (1999 EUR) is voor dit review in ieder geval niet in beeld. Wel een andere Sennheiser trouwens, de Momentum 4 Wireless. Een over-ear koptelefoon met makkelijke biedingen op de oorschelp en Active Noise Cancellation (ANC). Dat laatste gat ik testen natuurlijk, in een vliegtuig.

Kan Sennheiser zich meten met de andere grote merken Sony en Bose die de toon aangeven op het gebied van ANC?

Sennheiser of Sonova?

Maar eerst wat over Sennheiser, een Duits merk dat al sinds 1945 bestaat en in die tijd bekend is geworden met koptelefoons en microfoons. Een merk dat ook in Nederland goed bekend staat. Echter heeft in 2021 Sennheiser de consumenten koptelefoons verkocht aan het Zwitserse Sonova, zodat de Sennheiser koptelefoons nu door hen ontwikkeld worden. Geen heel bekende naam, Sonova maar in Nederland vallen de winkels van Schoonenberg er onder, en trouwens nog nog wel meer Europese landen hebben ze een sterke retail vertegenwoordiging. Waarom is dat nou belangrijk? Nou omdat in Nederland onlangs de eerste Sennheiser store (store in store) is geopend in een Schoonenberg vestiging in Rotterdam.

Sennheiser Momentum 4 review 1
Eerste Sennheiser store in store bij Schoonenberg Rotterdam

Je kunt Sennheiser ook kopen bij de grote retailers zoals MediaMarkt, Bol en Coolblue maar dit is de officiële store. Er komen er trouwens nog meer in de Schoonenberg winkels, niet in alle maar wel in een aantal winkels waarbij de medewerkers speciaal getraind worden met betrekking to de Sennheiser producten.

Open de doos

De Sennheiser momentum 4 koptelefoon volgende regel wat zit er In de verpakking Natuurlijk de koptelefoon met daarbij een USB oplaadkabel een zogenaamde mini jack voor aansluiting met een traditioneel koptelefoon stekkertje en zelfs een aansluiting die je eigenlijk Alleen nog maar gebruikt Als je in een hele oude Boeing 7 4 7 zit met zo’n dubbele aansluiting voor de rest een klein handboekje waarin staat hoe het apparaat moet worden opgeladen welke functionaliteiten erop zitten de beroemde folders met betrekking tot compliance en Natuurlijk de koptelefoon zelf op de

Bediening

Sennheiser Momentum 4 review 3

Op de schelpen van de koptelefoon zit een sticker met een QR code geplakt en met die sticker kan je de smart control app downloaden. Dit is zo gedaan en de app is er voor Apple als ook voor Android gebaseerde toestellen.

De link brengt je naar een pagina waarbij als je iets naar beneden scrolt, dan vind je bij de link daadwerkelijk naar, in mijn geval van, de App Store van Apple

En wat je ook ziet is dat er onder Sennheiser Sonova consumer hearing Group staat i.v.m. met de overname waar ik het eerder over had.

Sennheiser Momentum 4 review 5

Zoals je kunt zien is de winkel van Sennheiser een stuk van een bestaande Hoorwinkel van Schoonenberg. Je vindt daar de producten van Sennheiser in de diverse prijscategorieën. Zoals gezegd, Sennheiser is zeker niet een heel goedkoop merk maar biedt wel diverse koptelefoons voor iedere beurs en mate van audiofiel zijn. Ik heb ook nog geluisterd op een set die 69.000 kost (versterker en koptelefoon), de Sennheiser HE-1. Hoor ik het er aan af? Nee, eerlijk gezegd niet. Dat zegt meer over mijn gehoor trouwens dan over Sennheiser producten.

Sennheiser Momentum 4 review 7

Maar er zit wel een punt in, kan je een koptelefoon kopen zonder het gehoord en getest te hebben? Klinkt een beetje flauw Maar het heeft allemaal te maken met of je het merk kent en of je het merk vertrouwt. Teufel, de bekende Duitse leverancier van koptelefoons verkoopt eigenlijk zeker in Nederland online.

In Duitsland is er een winkel in Berlijn In het bekende bikini gebouw waar je de producten van Teufel kunt bekijken Maar het meeste wordt toch online gekocht. Grote merken zoals daar zijn Sennheiser maar ook bijvoorbeeld Sony en Bose zijn dusdanig bekend dat een hoop mensen het wel aandurven om online een product te kopen.

Voor mensen die dat niet willen is het fijn dat je naar de winkel kunt gaan om het uit te proberen. Dat kan een van de Schoonenberg winkels zijn maar ook een andere retailer met een winkel zoals Mediamarkt.

Specificaties

Als je kijkt naar de specs van Sennheiser dan is er een lijst met veel technische details. ik haal er de meest belangrijke uit voor iemand die niet in alle specifieke details is geïnteresseerd. Dat is natuurlijk de batterij en de respectieve speel en oplaad tijd. De batterij kan tot 60 uur volgens Sennheiser, via Bluetooth en met ANC. Er wordt vermeld dat de test was met een iPhone op gemiddeld volume. Om volledig op te laden ben je ongeveer twee uur kwijt en met 5 minuten opladen kan je weer even vooruit, tot 4 uur om precies te zijn.

Smart Control APP

De app heet Smart Control en daarmee kan je de koptelefoon koppelen en instellen. De koptelefoon moet natuurlijk wel aanstaan Van de equalizer tot ANC en iets wat Sound Zones heet. Hiermee kan je bepaalde geografische zones instellen waar je, als je deze in of uit gaat automatisch aanpassingen doen aan de instelling van de koptelefoon.

Sennheiser Momentum 4 review 9

De koppeling met iPhone was een kleine puzzel en het duurde ook wel even voor dat de koppeling tot stand kwam. Een aantal keer Bluetooth aan en uitzetten en de app herstarten en presto. ik kon via de app de verbinding maken.

Sennheiser Momentum 4 review 11

Op Windows ging het makkelijker, je houdt vijf seconden de knop ingedrukt terwijl je de verbinding (als je de hebt) met je mobiel via Bluetooth uitzet en daar verschijnt de Momentum 4 op het connectie scherm.

Test

De Momentum 4 schakelt zichzelf in, als je hem oppakt, handmatig kan natuurlijk ook via de knop op de rechter schelp. Alleen de transparantie instelling via de schelp (pinch en stretch) staan er niet bij. Maar gelukkig staan die wel in de handleiding en kan je ze instellen via de app.

De Soundzones stellen je in staat om tot 20 zones te definiëren obv een locatie en een cirkel daarom heen in meters (100m minimum, 1 km maximum) waarbij bij binnenkomst en verlaten aanpassingen aan de equalizer en ANC kunnen worden gedaan. Is dit een handige functie? Ik ben er niet zo van onder de indruk, de ANC heeft misschien nog wel een impact (thuis meer transparantie) maar de equalizer presets (pop / jazz) dan weer niet. Enfin, het is prima dat het er op zit. Je hoeft het niet te gebruiken.

Sluit je de kabel aan (voor een mini jack verbinding als je dat nog hebt) dan gaat de Momentum in vliegtuig mode en schakelt bluetooth uit.

Zoals gezegd kan je twee apparaten koppelen. Als je op de een afspeelt, speel je niet op de ander. Dat is logisch maar wel goed om te weten. Soms drukt de ene de andere weg, soms niet. Als je de rechter schelp van de oor haalt stopt het afspelen van je muziek of video. De linker kant heeft dat niet. Maar je kunt ook op de schelp klikken.

In het vliegtuig is een ANC koptelefoon als de Momentum en werkelijke zegen. Het achtergrond geluid valt weg en je kunt met gemak allerlei series kijken of muziek luisteren. Als het cabinepersoneel langskomt is een tikje op de recherschelp of even rechts van je oor afhalen voldoende om alles te horen.

Sennheiser Momentum 4 review 13

Conclusie

Momentum 4 kruipt steeds meer naar de top toe waar onder andere Sony al jaren instaat met de tegenwoordig de WH-1000XM5. De verschillen worden steeds kleiner en de prestaties van Momentum 4 zijn goed vergelijkbaar met Sony alhoewel nog niet helemaal daar op alle vlakken. De race naar de top qua ANC is met name een wedstrijdje wie heeft de beste maar de verschillen zijn niet zo super groot.

Voor heel veel gebruikers is de Momentum echter gewoon een heel goede keuze die misschien iets minder op ANC scoort maar bijvoorbeeld wel veel betere batterij heeft.

Trouwens, ons gehoor en hersenen kunnen zich ook heel goed afsluiten voor sommige geluiden. Natuurlijk is het zo dat wanneer je de momentum 4 afzet in bijvoorbeeld een vliegtuig dat je merkt hoeveel geluid er is om je heen. Maar, en dat is ook weer zo, daar wen je ook aan! Anders zou vliegen gewoon niet mogelijk zijn als je gek wordt van het geluid.

De momentum doet mee voor de prijzen en past in het rijtje Bose en Sony. Gewoon een goede koptelefoon die lekker zit, lang meegaat qua batterij en heel goede ANC heeft met ook nog handige snufjes. Je kunt je er geen buil aan vallen, zeker niet als je niet de hoofdprijs wilt uitgeven.

2 comments
  1. Ik heb de momentum 4 inmiddels al weer een half jaar en ben zeker tevreden met de audio prestaties. Daar kunnen in die prijsniveau maar weinig aan tippen. Wel lees ik eigenlijk nooit ergens dat de oorschelpen nogal knarsen en kraken als je met je hoofd in een kussen ligt. Ik gebruik hem meestal in bed en bij iedere hoofdbeweging irriteer ik me daar vaak aan. Mijn Bose QC25 had/heeft daar vrijwel geen last van, maar die klinkt weer minder helder als de Senheisser.

Comments are closed.

Related Posts
De beste e-reader 21
Lees meer

De beste e-reader

Of je nu onderweg bent naar de uni, een vakantie aan het plannen bent, een draagbaar toestel nodig…