Price:
279

Reviewed by:
Rating:
4
On 17 april 2017
Last modified:8 oktober 2017

Summary:

Het is een Nederlandse uitdrukking, iets recht praten wat krom is. Maar voor de nieuwe curved monitor van Philips (met de welluidende naam 278E8QJAB) hoef je het niet recht te praten want deze is opzettelijk krom.

Een gekromd beeldscherm geeft een gelijke afstand van het beeld naar je ogen. Is dit een voordeel of is het een marketing truc? We zien de laatste veel beeldschermen en monitoren die ‘curved’ zijn. Om ook de Philips goed te testen hebben we een week lang met de monitor gewerkt. Het voordeel is dat je dan wel ervaart hoe de monitor bevalt.

De testopstelling was een Dell Precision 5520 met 4K beeldscherm en de Philips Monitor als Extended tweede scherm. Zie de foto hieronder (maar daar als duplicate screen, dat staat mooier).

Resolutie

De resolutie van het 27″ scherm  is 1920 x 1080, dus geen 4K resolutie. Dat is op zich geen probleem omdat een beeldscherm met 4K voor veel gebruikers als werk beeldscherm erg klein is.Mijn notebook heeft 4K resolutie maar staat op 250% vergroting.  Echt, het is te klein om te lezen. 4K wordt interessant bij heel grote schermen, zeg maar boven de 42″ schermen en liefst nog groter.

Het scherm kan van 20º tot -5º  naar je toe of van je af kantelen. Draaien op de voet doet hij niet, daarvoor moet je de voet meedraaien.

Zoals gezegd, vaak pas je toch de resolutie aan omdat het anders bijna niet leesbaar is.Natuurlijk zijn er al Curved 4K schermen maar daar voor moet de beurs verder open worden getrokken, zeg maar het dubbele (minimaal) van de Philips. Voor dat geld krijg je naast een hogere resolutie vaak ook een groter scherm.

Merk je iets van curved?

Philips 27" Curved Monitor
Philips Curved Monitor

Is dit de enige Curved Monitor op de markt? Nee zeker niet, voor wie goed zoekt is er een heel scala aan andere merken. Wat wel zo is, Philips is wel een van de A merken met een heel aantrekkelijke prijs. Hou wel rekening dat een curved monitor een hogere prijs heeft dan een vlakke monitor. Denk daarbij aan verschillen van ongeveer 40 – 80 eur voor vergelijkbare monitoren.

Functioneel

Als je de monitor uitpakt dan moet je de voet aan de monitor vastmaken. Dit is een kwestie van het vastdraaien (met de hand, niet mee een schroevendraaier) van een schroef waarna de monitor kan worden aangesloten op de PC / Notebook en natuurlijk op stroom.

De monitor heeft een speaker aan de achterkant, dat is handig maar verwacht geen super geluid. Ten eerste zit het aan de achterkant en het geluid wordt dus van je af gespeeld. Daarnaast is er geen mogelijkheid om een vesa mount te plaatsen. Net zozeer om hem aan de muur te hangen maar om bijvoorbeeld een NUC of andere barebones computer op te hangen. Het testmodel werd geleverd met een DSub (VGA) kabel maar er zijn aansluitingen voor HDMI en DP. De kabels hiervoor worden echter niet meegeleverd. Er wordt een CD meegeleverd echter is deze verouderd volgens de flyer. Echter is de nieuwe software nergens te vinden.

Voor mensen met een AMD  Freesync enabled kaart (zoals de Radeon grafische kaarten), de monitor ondersteunt Freesync voor een nog betere spelervaring.

Bediening

De monitor heeft geen zichtbare knoppen. Achter het Philips logo, aan de achterkant van het beeldscherm zit een knop. Deze kan omhoog, omlaag, links en rechts en zo ga je door het menu heen. Hiermee zit je het geluid harder en zachter, kies je een van de presets en kan je de instellingen van de monitor zelf aanpassen:

  • naar beneden is geluid harder / zachter
  • naar boven is het invoer signaal kiezen
  • naar links is selectie van smart image (Standaard, Spel, Internet, Laagblauw Modus)
  • naar rechts is het instellingen menu te vinden

Uiterlijk

Voor sommige mensen is het innerlijke meer van belang dan het uiterlijk. Maar voor monitoren is het uiterlijk wel van belang. Het uiterlijk is dan niet alleen de fysieke component, maar ook de prestaties van de monitor zelf. De monitor heeft diverse instellingen voor diverse gebruiksdoeleinden zoals gamen, film en ook gewoon werken (tekstverwerken, browsen en zo voort). Zoals je ziet op de foto is in dit geval de kleur iets minder hard of diep (het is maar hoe je het bekijkt). Uit monitor testen komt hij goed uit, alleen in bepaalde testen zie je iets van flikkering (bij allerlei patronen). De responstijd is 4ms wat ook voor gamers goed te doen is.

Oordeel

De Philips Curved monitor is een lust voor het oog. De toegevoegde waarde van curved is wat mij betreft niet evident. Ik heb geen productiviteits-verbetering gemerkt of minder vermoeide ogen. Toch bevalt me de monitor. Dat komt door een aantal aspecten. Het is prettig om een monitor te hebben met een speaker, niet zozeer om muziek te beluisteren maar voor het bekijken van  presentaties, Windows geluiden en zo voort. Ook de resolutie is goed, het is een full HD resolutie wat prima is voor videos kijken of gewoon werken.

Wat ook meespeelt is de prijs. Met een adviesprijs van EUR 279 is het een duurdere monitor van reguliere monitoren maar binnen het curved segment prima geprijsd. Al met al, voor de liefhebber van curves een prima keuze.

[bol_product_links block_id=”bol_58f3497e2eaac_selected-products” products=”9200000074492938″ name=”Philips” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*