OV safe, veilig met het openbaar vervoer, kan dat echt?

Laatst kreeg ik van een collega een klein papieren hoesje onder het mom van “probeer maar ff of dat werkt”. Ik had ondertussen blijkbaar een hele discussie gemist over beveiliging van de OV Chipkaart. Het blijkt namelijk dat RFID niet heel veilig is en dat je gegevens op afstand gelezen kunnen worden. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je zomaar tegen een uitcheckapparaat geduwd kunt worden. Ben je ineens uitgecheckt. De oplossing? Dat papieren hoesje.

Dat papieren hoesje is een hoesje waar je OV Chipkaart in kan en er zit een dun stripje in dat ervoor zorgt dat de kaart niet gelezen kan worden. Handig zou je denken, maar ik vind het momenteel een groot nadeel dat ik iedere keer die kaart eruit moet halen. Bij uitstapstress niet echt praktisch, voor je het weet is de deur dicht. Het zou handiger zijn als ie ook maar een beetje straling doorliet, genoeg om door het papiertje te lezen. Als er een jaszak overheen zit, ja dan mag ie de boel tegenhouden. Dus, ik moet nog ff zien ik em nuttig blijf vinden, maar als er criminelen veelvuldig gaan rondlopen met hack-apparatuur dan is het sowieso prima om te hebben.

 

5 comments
  1. Zouden er echt bigtime mensen op stations gaan rondlopen met hack-apparatuur? En hoe dichtbij moet je zijn om zo’n kaart te lezen? Ik vind het een beeeetje ver gezocht. Maar als blijkt dat het inderdaad gebeurt zijn die hoesjes natuurlijk wel de oplossing.

  2. @mark de meest gangbare chips kunnen vanaf maximaal 1,5 tot 2 meter gelezen worden, met een hoop mensen om je heen die wel dichter op je staan dan dat, lijkt me dat een best risico. Je hoeft er maar een kleine scanner voor te hebben. Ze gebruiken RFID ook voor pakketjes en in magazijnen, waarbij de scanners ook niet enorm zijn en de straal waarin gelezen kan worden best groot is. Zie ook: [url=http://www.watisrfid.nl/] Wat is RFID[/url] en zoek er ook eens op in Google.

  3. Technisch gezien zijn er wat onduidelijkheden in je verhaal. De RFID chip in een ov chipkaart zijn van het passieve soort. Je moet de passieve chip in de buurt van een actieve chip houden wilt deze afgelezen kunnen worden. Je noemt 1,5 tot twee meter. Dat is technisch niet mogelijk. De ov chips werken op minder dan 10 MHz, de reikwijdte ervan is dus maar enkele centimeters.

    Probeer het maar eens om je ov chipkaart op een halve meter afstand te laten scannen, dat gaat niet. Je zult vele malen dichterbij moeten komen. Net als dat ons gehoor geluiden boven en onder een bepaalt aantal hertz kan horen, kan een rfid chip ook niet gelezen worden buiten de vastgestelde hertz range. Die range is zodanig gekozen dat een chip standaard maar met een maximum van zo’n 20 cm afgelezen kan worden.

  4. @Edwin, je kunt toch een hele sterke scanner gebruiken? De range waarop dingen gelezen kunnen worden gaat over zo’n scanner, niet over het bereik van de chip zelf. Ik ben er ook geen expert in, maar er zal toch een reden zijn waarom die dingen beveiligd worden in de eerste plaats en waarom anderen het idee hebben dat er extra beveiliging nodig is, dat hoesje dus.

  5. [I]Edit van Anneliesje: Deze reactie is weggehaald vanwege promotionele inhoud. Voor reviews van producten of adverteren op deze website kun je contact opnemen met adverteren at anneliesje punt nl[/I]

Comments are closed.

Related Posts
Review: LG Nexus 5X - Google smartphone 7
Lees meer

Review: LG Nexus 5X – Google smartphone

Thijs testte de LG Nexus 5X. Dit toestel is een samenwerking tussen Google en LG en de invloed van de zoekgigant is duidelijk zichtbaar. Grootste pluspunt: de vingerafdrukscanner op de achterzijde.