fbpx

Zit je nog wel goed bij je huidige provider of heb je last haperende Wifi of een vastlopende tv ontvanger? Misschien is het tijd eens verder te kijken, je modem af te stoffen en terug te sturen. Zo ingewikkeld is het niet om over te stappen.

Er zijn zat redenen te bedenken om over te stappen, maar als het eenmaal werkt is het wel een drempel om alles in gang te zetten voor een overstap. Zeker als je een alles in 1 pakket hebt met internet, tv en vast bellen. Jaarlijks even kijken waar je het best uit bent is echter niet gek en net zoals bij energie of je zorgverzekering aan te raden. Zeker als je gebruik wilt maken van een paar maanden korting, want dat krijg je doorgaans alleen als je overstapt naar een andere provider. Om het overstappen makkelijker te maken is er bijvoorbeeld de overstapservice, maar gaat het dan echt gegarandeerd goed?

Overstapservice

Jaren geleden is de overstapservice al in het leven geroepen om de overstap in ieder geval administratief netjes te laten verlopen. Een aantal providers hebben onderling afspraken gemaakt hoe een overstap plaats moet vinden. Samen zorgen ze er dan ook voor dat de overstapdatum wordt vastgesteld en dan het oude abonnement eindigt en de nieuwe ingaat. Zo betaal je niet dubbel en weet je zeker dat je oude abonnement niet per ongeluk doorloopt.

Helaas doen niet alle providers hier aan mee. Een nieuwkomer als Youfone bijvoorbeeld kan nog niet het oude abonnement voor je opzeggen, waardoor je dit zelf moet doen. Doe dit dan pas als je bevestiging van je nieuwe provider hebt ontvangen en de opleverdatum bekend is. Je hebt dan altijd nog te maken met de opzegtermijn, dus weet je in ieder geval zeker dat je niet zonder internet komt te zitten doordat je enige overlap creëert. Hier betaal je dan uiteraard wel enige dagen of weken dubbel door.

Leuk, maar in de praktijk?

In de praktijk gaat het in een aantal gevallen nog steeds mis. Met het overzetten van de verbinding naar de andere provider, het versturen van het installatiepakket of bijvoorbeeld de monteurafspraak gaat het soms nog steeds niet vlekkeloos. Ook is er weleens een aansluiting weggestuukt of een kabelbreuk ergens in de straat, zul je net zien. Bij 99% van de overstappers gaat het tegenwoordig gelukkig gewoon goed. En zo niet, dan zijn er alsnog oplossingen. Vergelijkingssite Breedbandwinkel biedt een gratis internetgarantie waarbij je binnen 24 uur een 4G Wifi-apparaat ontvangt. Dit is een soort modem met hierin een simkaart die gebruikmaakt van het mobiele netwerk en dit signaal omzet in een Wifi-signaal wat weer bruikbaar is voor je Wifi-apparaten. Met bijvoorbeeld een databundel van 15GB overbrug je dan net die paar dagen dat je zonder vast internet zit.

Qua aansluiten zijn het omwisselen van het modem en eventueel je tv-ontvanger (als je nog traditioneel tv kijkt) de belangrijkste zaken die je even moet doen. Installatie van je nieuwe modem en tv-ontvanger zijn zo gedaan. Je krijgt altijd een duidelijk stap-voor-stap handleiding meegeleverd en op de website van de provider zijn vaak ook instructie video’s te vinden.

Vergeet niet je oude modem en ontvanger terug te sturen naar je oude provider, hiervoor krijg je vaak een doos opgestuurd. De spullen zijn in bruikleen, dus stuur je het niet terug, zou het kunnen dat je oude provider hiervoor alsnog kosten in rekening brengt.